13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Podražil vam bo življenje! Kakšen je vozni park vladnih funkcionarjev? Kdo ščiti razvpitega kriminalista? Intervjuja: Marij Čuk in Bojan Požar

V novi reviji Demokracija opozarjamo na Jankovićeve podražitve v Ljubljani in analiziramo, kako so ukrepi Šarčeve vlade vplivali na dvige cen storitev po vsej državi. Razkrivamo, v kakšnih avtomobilih se vozi vladna rdeča buržoazija, in se sprašujemo, kdo ščiti razvpitega višjega kriminalističnega inšpektorja. Objavljamo intervjuja z zamejskim pesnikom in pisateljem Marijem Čukom in raziskovalnim novinarjem Bojanom Požarjem. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

Šarčevi so nam ob lanskem nastopu vlade obljubljali brezplačen vrtec in nižje davke. Zdaj pa v naše žepe posegajo posredno, prek višjih cen posameznih storitev. Podražitve, ki smo jim priča, bodo izničile tudi višjo minimalno plačo, višje plače v javnem sektorju in tudi nekoliko višje pokojnine. Med prvimi, ki po županskih volitvah juriša z višjimi cenami javnih storitev, je ljubljanski župan Zoran Janković, ki svoj novi mandat začenja zelo razsipno. Samo z višjimi cenami parkirnin v Ljubljani bo letno prejel okoli 700 milijonov evrov več. Prav toliko bo odvzel uporabnikom. Po napovedih naj bi se javne storitve v ljubljanski mestni občini povečale tudi do 25 odstotkov.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Rdeča buržoazija in njen vozni park

Kako požrešen je v Sloveniji javni sektor? Če pogledamo samo funkcionarje na ministrstvih, lahko ugotovimo, zakaj so te službe tako privlačne – med drugim omogočajo uporabo službenega avtomobila na stroške davkoplačevalcev. Tudi za zasebne namene. Uporaba službenega avtomobila sicer ni novost – mnoga podjetja imajo namreč v lasti službene avtomobile, ki jih vsaj nekateri uporabljajo tudi v neslužbene namene, v zameno za to pa podjetju plačujejo boniteto. Očitno pa je, če uporabimo logiko Zorana Jankovića, tudi država neke vrste podjetje. Zato imajo ministrstva v lasti precej službenih avtomobilov, ki jih vodilni uslužbenci uporabljajo tudi v zasebne namene.

Intervjuja: Marij Čuk in Bojan Požar

Pogovarjali smo se s slovenskim zamejskim pesnikom in pisateljem Marijem Čukom, ki je napisal »zamejsko trilogijo« − zadnji roman je izšel lani. Pripovedoval nam je o svojih delih, zamejskem gledališču, o slovenski zamejski stvarnosti in odnosu matice do zamejskih Slovencev. Pogovarjali smo se tudi z Bojanom Požarjem, ki sodi med najbolj znane slovenske raziskovalne novinarje. Je lastnik in urednik zelo branega spletnega portala Pozareport.si ter voditelj in producent televizijske oddaje Faktor na TV3.

Kdo ščiti višjega kriminalističnega inšpektorja?

»Scenarij je bil sledeč: po prometni nesreči odstraniti registrske tablice z vozila in avtomobil prevzeti šele naslednji dan. To bi storila soproga, ki bi prevzela avtomobil pa tudi krivdo za povzročitev prometne nezgode,« je povedal vir za Škandal24. Je že tako, da v državi, ki jo je ugrabila mafija, pride do dogodkov, kot je afera Radovančević. Spomnimo. Po nesreči dveh pripadnikov kriminalistične policije, ki sta konec januarja pijana sedla za volan, povzročila nesrečo in skušala pobegniti, prihaja iz policijskih krogov vse več informacij, ob katerih se lahko samo zgrozimo …

ZDA so se umaknile iz pogodbe INF z Rusijo

Zaostritev odnosov med ZDA in Rusijo. ZDA obtožujejo Rusijo kršitve pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega. ZDA zahtevajo uničenje spornih ruskih raketnih sistemov. Članice Nata podpirajo ZDA. S soboto so se Združene države Amerike umaknile iz pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) z Rusijo. Ta pogodba je stara že več kot tri desetletja, saj sta jo podpisala leta 1987 tedanji predsednik ZDA Ronald Reagan in voditelj tedanje Sovjetske zveze Mihael Gorbačov, po razpadu Sovjetske zveze pa je Rusija kot glavna naslednica prevzela obveznosti iz te pogodbe.

»Evropa ni več Evropa, je Evrabija«

»Če se ji ne bomo zoperstavili, če se ne bomo branili, če se ne bomo bojevali, bo džihad zmagal. In bo uničil svet, ki nam ga je, dobro ali slabo, uspelo zgraditi, spremeniti, izboljšati, ga narediti za bolj inteligentnega oziroma manj fanatičnega.« To so besede italijanske novinarke in publicistke Oriane Fallaci, ki je v svojih delih Bes in pogum ter Moč razuma, napisanih na začetku novega tisočletja, odkrivala nevarnost, ki preti našemu svetu, našim vrednotam in našim navadam, ter svarila pred tem, kar se nam sedaj počasi, a zanesljivo dogaja. »Evropa ni več Evropa, je Evrabija, kolonija islama, kjer islamska invazija ne poteka samo v fizičnem, ampak tudi v duševnem in kulturnem smislu.«

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine