4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Pajkova mreža agentov globoke države! Šesti sveženj pomoči gospodarstvu in prebivalstvu! Donald Trump obtožuje demokrate volilne goljufije! Intervjuji: Janez Poklukar, Gregor Rojc in Nikol Pašinjan

V novi reviji Demokracija pišemo o napetem povolilnem dogajanju v Združenih državah Amerike, ameriški predsednik Donald Trump namreč demokrate obtožuje velike volilne prevare. Razkrivamo slovensko pajkovo mrežo agentov tako imenovane globoke države, ki hoče na oblast pripeljati nesposobno levo garnituro brez prave politične veljave. Predstavljamo že šesti vladni sveženj pomoči gospodarstvu in prebivalstvu. O soočanju z epidemijo smo se pogovarjali z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Janezom Poklukarjem. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

Politično podzemlje pod vodstvom Milana Kučana in njegovega glavnega operativca Gregorja Golobiča ne izbira več sredstev, kako v čim krajšem času zrušiti Janševo vlado. Zato ta čas igra celo več iger hkrati in stopnje politični pritisk na SMC in DeSUS.

Spomnimo: pred kratkim so štiri opozicijske stranke (SD, LMŠ, SAB, Levica) oblikovale t. i. koalicijo ustavnega loka, ki naj bi za čas do novih volitev prevzela vodenje vlade, njen kandidat za premierja pa je nekdanji minister za razvoj v prvi Janševi vladi Jože P. Damijan – na tej funkciji je zdržal vsega skupaj tri mesece. A to je bilo leta 2007, v trinajstih letih pa je iz »neoliberalca« postal »neosocialist«. Vendar pa je JPD le frontman v mafijskem boju za oblast. Ključno vlogo igrajo operativci iz ozadja, kot so denimo Bogdan Biščak, Martin Odlazek, Stojan Petrič, Drago Kos in celo predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Med politiki »prve lige« pa sta zlasti aktivna Matjaž Han (poslanec SD) in ljubljanski župan Zoran Janković, dolgoletni član Kučanovega Foruma 21 in Kučanov asistent že pred štiridesetimi leti.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Šesti sveženj pomoči gospodarstvu in prebivalstvu

Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vlada epidemije COVID-19 oziroma tako imenovani PKP6. Predlog zakona je bil usklajen tudi na Ekonomsko-socialnem svetu, to je s sindikati in z delodajalci, vlada ga je nato poslala v parlamentarno potrditev. V zakonu so določeni začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic nalezljive bolezni COVID-19 v ocenjeni vrednosti okoli milijarde evrov.

Epidemija: Skupaj zmoremo, spoštujmo ukrepe!

Vlada je minuli teden sprejela več odlokov, ki prinašajo nove omejitve pri zbiranju in gibanju ljudi ter izvajanju nekaterih gospodarskih dejavnosti. Premier Janez Janša je na Twitterju navedel, da so razmere težke in bomo zmogli samo z razumom in s solidarnostjo. V skladu s spremembami odloka, ki jih je vlada prejšnji četrtek sprejela z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa, so od minulega petka prepovedana vsa zbiranja, razen če so zbrani člani družine oziroma člani skupnega gospodinjstva. Doslej je bilo namreč dovoljeno zbiranje do šest oseb.

Intervjuji: Janez Poklukar, G. Rojc, N. Pašinjan

Z generalnim direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janezom Poklukarjem smo se pogovarjali o organizaciji dela v času novega koronavirusa in zadnji investiciji, ki je omogočila dodatne postelje za bolnike s COVID-19. Generalni direktor največje zdravstvene ustanove v Sloveniji je postal lani poleti. Pogovarjali smo se tudi z učiteljem angleščine in magistrom obramboslovja Gregorjem Rojcem, ki je nedavno javnosti predstavil svojo zgodbo o prebolevanju bolezni COVID-19. Z armenskim predsednikom vlade Nikolajem Pašinjanom pa smo se pogovarjali še pred podpisom premirja, ki je šokiralo armensko javnost, saj je z njim krščanska Armenijia oziroma armenski Gorski Karabah ob posredovanju Rusije in Turčije ozemeljsko močno oškodovana.

Pričevalec Beneške Slovenije dr. Marino Qualizza

Dr. Jože Možina: Že kar lep čas nazaj mi je Erika Jazbar, naša goriška rojakinja, časnikarka pri RAI v Trstu ponudila pomoč pri »odpravi« v Beneško Slovenijo, da bi posneli pričevanje enega zadnjih beneških duhovnikov čedermacev Marina Qualizze. In ko se je to res zgodilo, je bil to tudi zame na neki način slovesen dan. A hkrati grenak, saj je bila kljub vedrini in resnični svetlobi pričevalčevih besed nad nami težka koprena izjemno krivične usode, ki jo je zgodovina ali konkretneje italijanski nacionalistični pritisk povzročil beneškemu življu. In tudi vreme je bilo pravo za Beneško Slovenijo, kot bi malo v šali rekla Jazbarjeva, depresivno, moreče, tik pred dežjem. A ko je dr. Qualizza spregovoril, je med nas posijalo sonce.

Donald Trump obtožuje demokrate volilne goljufije

Trumpova kampanja je vložila tožbe zaradi sumov volilne goljufije. Novi predsednik ZDA bo znan, šele ko se bodo vsi postopki končali. Projekcije medijev niso uradni rezultati. Že večkrat se je v ameriški zgodovini zgodilo, da so mediji napačno razglasili zmagovalca volitev − Deweyja leta 1948 in Gorea leta 2000. Dva tedna po volilni noči so Združene države Amerike še vedno v povolilnem kaosu, ko še vedno ni uradno znano, kdo bo novi ameriški predsednik.

Evropa, njena krščanska identiteta in obstoj

Evropa, zlasti njen razviti gospodarski del, bo v bližnji prihodnosti moral sprejeti korenite in konkretne ukrepe za zajezitev migracij. Migracije ogrožajo identiteto in obstoj naroda v vseh tistih primerih, ko migranti prihajajo z območij oz. okolja, katerega vrednote niso kompatibilne z vrednotami v evropskem prostoru, kar velja še zlasti za območja islamskih dežel in Afriko kot celoto.

Publicist Borut Korun: Tragedija pod Araratom

Pod biblijskim Araratom se v teh dneh dogaja tragedija majhnega naroda, dogaja se vojna v Gorskem Karabahu, vojna med Armenijo in Azerbajdžanom, ki so jo turški napadalci premišljeno začeli v času, ko je svet zaposlen z ameriškimi volitvami in z bojem proti virusom. Armenci so v spopadu, v katerem poleg Azerbajdžancev sodelujejo tudi Turki in sirski plačanci, morali pristati na premirje, za katerega ne vemo, kako se bo končalo. Azerbajdžan hoče doseči popoln armenski umik iz Gorskega Karabaha, kjer že od pradavnih časov živijo Armenci.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine