15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Pahor za guvernerja Banke Slovenije predlagal Dolenca, globoka država zmaguje!

V teku je imenovanje novega guvernerja Banke Slovenije, ki bo nasledil Boštjana Jazbeca. Globoka država si prizadeva, da bi dobili takšnega guvernerja, ki bi imetnikom podrejenih bančnih obveznic vrnil denar. Predvsem eliti, ki je imela te naložene v enem od luksemburških skladov.

 

 Prizadevajo si za to, da bi guverner postal eden od zdajšnjih viceguvernerjev −  Marko Bošnjak ali Primož Dolenc. Za to se zelo zavzema tudi stranka SD, po javno dostopnih podatkih naj bi za to lobiral tudi nekdanji guverner France Arhar. Med petimi prijavljenimi kandidati je moral kandidata izbrati Borut Pahor, predsednik države. Prejšnji teden tako sporočil, da v potrditev državnemu zboru predlaga Primoža Dolenca. Slednji se je v ponedeljek v predsedniški palači tudi predstavil. Sledilo bo glasovanje v državnem zboru.

Šarčeva koalicija razklana

Iz doslej znanih podatkov naj bi bila Šarčeva koalicija razklana pri imenovanju novega guvernerja. V Stranki Alenke Bratušek so predlagali kandidata, ki se na poziv niti ni prijavil. To je ekonomist Igor Masten, ki prihaja iz kroga nekdanjega guvernerja Boštjana Jazbeca. Prav Masten je pred leti Jazbeca predlagal za guvernerja. Masten je znan tudi po angažiranem zagovarjanju Jazbeca, ko so se pojavili očitki o domnevnih nepravilnostih pri sanaciji bank konec leta 2013. Marka Bošnjaka naj bi podpirali v Levici, Bratuškova naj bi mu nasprotovala.

Upirajo se reviziji

Za Banko Slovenije oziroma njeno vodstvo je znano, da se je doslej upirala temu, da bi njeno poslovanje pregledalo računsko sodišče. V časniku Delo pa so pred dnevi zapisali, da je Masten po njihovih informacijah v pogovorih s poslanskimi skupinami dejal, da je naklonjen neodvisni zunanji reviziji njenega poslovanja, za katero naj bi se zavzemal tudi Marko Bošnjak.

Hkrati so se v javnosti začeli pojavljati podatki, kdo in kje se s kom druži in kdo plačuje kosila. Dokumenti o tem naj bi pricurljali iz Banke Slovenije. Za Dolenca so tako v Delu zapisali, da si je kot namestnik guvernerja privoščil nekaj neobičajnih kosil, ki jih je plačal s službeno plačilno kartico. Iz dokumentov službe za notranje finance in kontroling, ki so jih pridobili, naj bi bilo razvidno, da se je Dolenc v zadnjem času v različnih gostinskih lokalih med drugim srečal z nadzornico Abanke Bernardo Babič, direktorico sektorja pravnih poslov banke DBS Mašo Grgurevič Alčin in nato še z direktorjem sektorja informacijske tehnologije te banke Dejanom Tomažičem. 13. julija je plačal kosilo vodji kabineta predsednika države Alji Brglez. V začetku avgusta pa je pogostil tudi poslanca Levice Franca Trčka.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine