7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Nova volilna prevara! Erjavec je postal politični zombi! Demokratični socializem − nostalgija, mit ali nevarnost? Intervju: dr. Anže Burger in Igor Horvat

V novi reviji Demokracija pišemo o spremembah volilnega sistema in opozorilih Janeza Janše, kako želijo drúgorazredne še bolj odmakniti od odločanja. Spominjamo se obletnice nastanka slovenske države in opozarjamo na nesposobnost vladajoče garniture, da bi zaustavila invazijo nezakonitih migrantov. Razgaljamo vso bedo tako imenovanega demokratičnega socializma in objavljamo intervju z doktorjem Anžetom Burgerjem. Z Demokracijo boste vedeli več!

Celoten uvodnik preberite v reviji Demokracija

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Se nam kmalu obeta nova volilna prevara?

Ustavni sodniki so decembra lani ugotovili, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Državni zbor mora neskladje odpraviti v dveh letih, do decembra 2020. V predsedniški palači je nedavno za zaprtimi vrati potekal tretji krog usklajevanj pogajalcev strank o spremembah volilne zakonodaje. Cilj srečanja je bil doseči dogovor o končnem besedilu sprememb za uvedbo relativnega prednostnega glasu. Kot je znano, so predstavniki strank dosegli načelen dogovor. Končno odločitev naj bi sprejeli 12. julija.

MORS bo še naprej vodil človek, ki sramoti SV

Dogajanje, povezano z interpelacijo proti ministru za obrambo Karlu Erjavcu, je pokazalo, da slednji niti približno ne bi smel biti več minister, a se je na tem mestu obdržal izključno zaradi političnih razmerij, saj je predsednik koalicijske stranke DeSUS. Vse skupaj se je začelo 8. marca, ko je na ministrstvu za obrambo potekal kolegij o 59. členu zakona o službi v Slovenski vojski, o dodatku za povečan obseg dela in obremenitev.

Intervjuja: dr. Anže Burger in Igor Horvat

Z ekonomistom dr. Anžetom Burgerjem smo se pogovarjali o prodaji državnih bank, bančni luknji, gospodarskem stanju in reformah, ki bi jih morala izvesti vlada pod vodstvom Marjan Šarca. Dr. Burger od zdajšnje vlade ne pričakuje nobenih reform, morda kakšno antireformo, kot so napovedani dvigi davka na dohodek pravnih oseb in davka na kapitalske dobičke ter dvig in spremembe definicije minimalne plače. »V konstelaciji koalicijskih strank znotraj in zunaj koalicije bo za predsednika vlade dosežek že, če bo vlada zdržala do konca mandata.« Pogovarjali smo se tudi z Igorjem Horvatom, občinskim svetnikom in vodjo svetniškega kluba Slovenske demokratske stranke v mestni občini Ljubljana.

Demokratični socializem − nostalgija, mit ali nevarnost?

Spet oživlja govoričenje okrog »demokratičnega socializma«. Vsi levičarji se ga oprijemajo kot rešilne vrvi. Vsake toliko let se pojavlja kot ptič feniks. Kot da še nismo preboleli zablod »delavskega« samoupravljanja in njegovih rušilnih posledic niti ne »socializma s človeškim obrazom«, ki je vzniknil iz prsti tisočev človeških kosti tik pred njegovim zlomom. Vendar gre za novo zablodo brez realne vrednosti. 

»Na kape so dali zvezdo, srp in kladivo …«

Predstavljamo pričevanje 93-letnega klenega Primorca Franca Bratine, ki je junija nastopil v oddaji Pričevalci na TVS. Bratinova izpoved nam ponuja vpogled v najbolj temačno dobo polpretekle zgodovine na Vipavskem, sprva pod fašizmom, v dobi nemške okupacije in po vojni v času vsiljene komunistične oblasti.

Integracija ne deluje, migranti morijo po Evropi

Odkar so evropske ulice preplavile horde migrantov iz Afrike in Azije, se prav s teh ulic vedno večkrat izpira kri žrtev, ki so to postale zaradi napadov z noži. Noži so namreč poleg drugega hladnega orožja večjih dimenzij, kot so mačete, najbolj priljubljeno orožje prišlekov. Dovolj majhen, da ga lahko skriješ pred pogledi, in dovolj močan, da lahko koga ubiješ. Pa vendar je prav tu kleč – človeka moraš zabosti iz neposredne bližine, za to pa je potrebna odsotnost empatije,…

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine