16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi Demokraciji: Največji »zgagarji« slovenske politike! Tretji sveženj ukrepov pomoči potrjen in že velja; Epidemija ustavljena, a določeni ukrepi ostajajo; Umorjeni idejni avtor samostojne Slovenije; intervjuja: Zvone Černač in Borut Sever

V novi reviji Demokracija pišemo, da je tretji vladni sveženj ukrepov v pomoč ljudem in gospodarstvu kljub neverjetnemu nagajanju levičarske opozicije potrjen in že velja. Pišemo o največjih »zgagarjih« slovenske politike, koncu epidemije, a hkrati nujnih nadaljnjih preventivnih ukrepih proti širjenju koronavirusa. Objavljamo intervju z ministrom, pristojnim za strateške projekte in kohezijo, Zvonetom Černačem ter predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borutom Severjem. Z Demokracíjo boste vedeli vèč!

 

Zadnje politično dogajanje je ponudilo kar nekaj primerkov, za katere bi lahko rekli, da so »enfant terrible« slovenske politike. Večinoma gre za tiste poslance državnega zbora, ki so ta čas v formalni opoziciji, vendar zelo vajeni privilegijev.

In kaj je njihova glavna značilnost? Ne samo to, da vladi nočejo priznati prav nobenega uspeha (no, od opozicije tega niti ne pričakujemo) in celo razglašajo konec demokracije, ampak celo napenjajo vse moči za to, da bi bile razmere v naši državi čim slabše. Po pravilu: kolikor slabše za ljudstvo, toliko boljše za nas. Zveni znano?

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Tretji sveženj ukrepov pomoči potrjen in že velja!

Potrjen je tudi tretji protikoronski sveženj ukrepov, tako da ni več ovir za pomembne investicije in ohranitev delovnih mest, zagotovljena je dodatna pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Predsednik vlade Janez Janša se je javno zahvalil vsem sodelujočim pri pripravi in sprejetju tega obsežnega svežnja. Vlada je sprejela še tretji protikoronski sveženj ukrepov za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19, poslanci pa so ga kljub nagajanju v državnem zboru, kakršnega v samostojni Sloveniji še ni bilo, potrdili.

V šolske klopi so se vrnili osnovnošolci

S 1. junijem, ko je bilo uradno konec epidemije COVID-19, so se v šolo vrnili učenci 4. in 5. razredov, 3. junija pa tudi učenci 6., 7. in 8. razredov; dijaki se bodo do konca šolskega leta šolali na daljavo. Učiteljem je priporočeno nositi maske, učencem jih ne bo treba nadeti. Epidemiološka slika v Sloveniji je ugodna, številni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa so že bili razrahljani, učenci prve triade in učenci 9. razreda pa kljub posebnim ukrepom, ki te dni veljajo v osnovnih šolah, po večini veselo hodijo v šolo.

Intervjuja: Zvone Černač in Borut Sever

Pogovarjali smo se z Zvonetom Černačem, ministrom brez resorja, pristojnim za strateške projekte in kohezijo. Vodi Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Pogovarjali smo se tudi z Borutom Severjem, predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki zastopa interese več kot 100 tisoč slovenskih invalidov.

Epidemija ustavljena, a določeni ukrepi ostajajo

Slovenija je kot prva evropska država razglasila konec epidemije COVID-19, kar je zelo lep uspeh, če primerjamo slovenske razmere z razmerami drugje po svetu – denimo v Iranu, Rusiji, Indiji in afriških državah, pa tudi na Švedskem, kjer ukrepov niso uvajali. Konec epidemije pomeni odpravo številnih ukrepov, ki so bili uvedeni pred tremi meseci. Že nekaj časa so odprti gostinski lokali, sedaj se odpirajo tudi večji hoteli in tudi zdravilišča, otroci so se vrnili v šole in vrtce, dovoljeno je tudi javno zbiranje v obsegu, kot ga določajo veljavni odloki. Deluje tudi javni prevoz, vendar brez mednarodnih vlakov, počasi se zaganja tudi letalski promet.

Umorjeni idejni avtor samostojne Slovenije

26. maja 1942 so na Streliški ulici v Ljubljani – zelo pomenljivo ime za to ulico – počili streli. Izstrelil jih je Franc Stadler – Pepe, kasnejši komunistični »narodni heroj«, ki je poskrbel za še en zahrbten umor, ko je preoblečen v duhovnika smuknil v stanovanje bana dr. Marka Natlačena in ga ubil. Tudi žrtvi na Streliški imata svoje ime: to sta bila profesor dr. Lambert Ehrlich in študent Viktor Rojic. Ti načrtovani partijski umori so se dogajali v času, še preden se je sploh oblikovala prva oborožena formacija v okviru protikomunističnega tabora.

Bo Posojilnica Bank prodana Britancem?

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) z veliko zaskrbljenostjo spremlja razpravo o morebitni prodaji koroškoslovenske Posojilnice Bank. Rudi Vouk svari, da obstoj slovenskega bančništva visi na nitki. Svoje mnenje je posredoval tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Na podlagi sprememb pravilnika naj bi Posojilnica Bank postala delniška družba z upravnim odborom. Prav tako naj bi na občnem zboru dokončno razrešili prejšnje člane upravnega odbora in izvedli nove volitve.

Tadej Ian: Svetovna medijska vojna

Bije se svetovna medijska vojna za javno mnenje. V luči sedanjih in še prihajajočih kriz ter nestabilnosti bodo pri nas ključne politike evropskih odločevalcev, ki bodo oblikovane v skladu s tem, kdo bo dobil medijsko vojno. Od njenega izida je torej odvisna blaginja evropskega človeka. Kako se je vse skupaj začelo?

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine