7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Največje krščanske zmage proti islamu; Tranzicijska levica nasilno v boju za oblast; Ameriške volitve se selijo z volišč na sodišča; Komunistična volilna farsa pred 75 leti; Intervjuja: Borut Rončević in Maja Kocjan

V novi reviji Demokracija smo vzeli pod drobnogled največje krščanske zmage nad islamom, ki so rešile Evropo, in nedavne napade islamskih teroristov v evropskih mestih! Ugotavljamo, da skuša levica s pomočjo kriminalnega podzemlja nasilno zrušiti Janševo vlado. Objavljamo intervjuja s sociologom dr. Borutom Rončevićem, ki pravi, da je radikalizacija slovenske levice mimikrija v funkciji boja za rente, in z mag. Majo Kocjan, predstavnico civilnih iniciativ, ki se zavzemajo za to, da bi Slovenska vojska dobíla več pooblastil pri varovanju naše južne meje. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Ste se že kdaj vprašali, kaj so današnje največje evropske vrednote in zakaj je Evropa takšna, kot je, skozi burno zgodovino sploh obstala? Predvsem zaradi krščanskih zmag nad islamom, ki pa se jih le še redkokdo spominja. O tem je dandanes celo nespodobno govoriti, saj je to politično nekorektno. Tudi iz tega razloga islamistični terorizem na evropskih tleh dobiva krila.

Obglavljenje učitelja v Parizu, grozljiv napad v cerkvi v Nici, kjer je prav tako prišlo do obglavljenja nedolžnih ljudi, potem streljanje na Dunaju, kjer je odgovornost za napad prevzela Islamska država – to so dejanja, ki ne napovedujejo nič dobrega. Že po krvavem 11. septembru 2001 so mnogi družboslovci napovedovali, da bo zelo težko najti način mirnega sobivanja z islamom. Mnogi pa še vedno zmotno verjamejo v to, da se je mogoče pred islamizmom ubraniti s sklicevanjem na evropski sekularizem, ki je dejansko duhovno prazen prostor. Vsaj od tedaj, ko se je Evropska unija deklarativno odrekla omembi krščanskih korenin v preambuli evropske ustavne pogodbe, precejšen del Evropske ljudske stranke pa je podprl uvoz muslimanskih migrantov v Evropo, je jasno, da evropski duhovni imunski sistem razpada.

Povedano drugače: (ne)krščanska Evropa, ki se je v imenu multikulturnosti in klanjanja nekrščanskim verskim praksam odrekla svojim koreninam, preživlja svoj duhovni aids, ki je povezan tudi z naivnostjo. To je pot v zanesljivo smrt po zgledu nekdanjega Rimskega imperija.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Levica: »Ne bo miru, dokler ne bomo spet na oblasti«

Četrtkovi nasilni protesti po vsej Ljubljani so bili predvidljivi. Drhal je izstavila račun slovenski levici in medijem. Medijsko promoviranje nevarnih petkovih protestniških prestopnikov, ki so kršili vladne odloke o prepovedi zbiranja in opozicijsko zbujanje dvomov o varnostnih ukrepih, se je manifestiralo v koncentrirani negativni energiji z usmerjenim gnevom proti vladi.

­Intervjuja: dr. Borut Rončević in mag. Maja Kocjan

O aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v ZDA, Evropi in Sloveniji smo se pogovarjali s sociologom in dekanom Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici prof. dr. Borutom Rončevićem. Z mag. Majo Kocjan smo se pogovarjali predvsem o predlogu Vlade RS za dodelitev večjih pooblastil Slovenski vojski pri varovanju južne državne meje. Sogovornica prihaja iz Bele krajine, zato je razkrila, kaj se ta čas dogaja na področju migracij in nezakonitih prehodov meje.

Nihče ne bo ostal brez zdravniške oskrbe

V ljubljanskem UKC so minulo nedeljo odprli nove prostore za bolnike s COVID-19. Prvi so prišli tja še isti dan. V 10 dneh so pripravili prostor in namestili vanj 56 postelj, zmogljivosti pa bo mogoče na tej lokaciji razširiti tako, da bo bodo lahko sprejeli do 100 bolnikov. Ureditev prostorov za bolnike s COVID-19 v desetih dneh je po besedah generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janeza Poklukarja nov presežek in odraža položaj, v katerem so se znašli.

Komunistična volilna farsa pred 75 leti

Na Martinovo, 11. novembra, bo minilo 75 let od prvih »demokratičnih volitev« v nekdanji Jugoslaviji, katere del je bila tudi Slovenija. Šlo je za pravo tragikomedijo, volitve so bile velika komunistična prevara. Za poznavalce razmer seveda nič novega. Podrobnosti o »prvih demokratičnih« volitvah v novi Jugoslaviji 11. novembra 1945 je v Zgodovinskem časopisu številka 51 iz leta 1997 opisal avtor Martin Šteiner.

Po več kot sto letih v katakombah darovana maša

Pred praznikom vseh svetih nas je poklical župnijski upravitelj in pravni zastopnik Župnije Sv. Peter pri Mariboru – Malečnik mag. Sebastijan Valentan in nas povabil na ogled prenovljenih, skoraj 300 let starih katakomb, ki so jih doslej poznali le redki. S fotografinjo sva se v Malečnik odpravili na praznik vernih duš, 2. novembra, dopoldne, v večernih urah pa je bila tu tako kot nekoč prvič po več kot sto letih darovana maša. V katakombe vstopimo skozi poseben vhod…

V. Vasle in J. Biščak: Peticiji o pritiskih na rob

Peticija – ali bolje rečeno pamflet »22 odgovornih urednikov slovenskih medijev« oziroma medijskih političnih aktivistov – je zelo prozorna, rekli bi lahko transparenten nov napad na desnosredinsko vlado, ki jo vodi Janez Janša. To je poskus ponovitve vaje t. i. peticije zoper cenzuro in politične pritiske na slovenske novinarje, ki sta jo leta 2007 v času Janševe vlade napisala Blaž Zgaga in Matej Šurc, dva tudi iz sedanjega časa znana razpečevalca neresnic, laži in medijske histerije.

Borut Korun: Dvakrat izgubljena Koroška

Eden od temeljev narodne identitete je poistovetenje s preteklostjo. Vedenje o skupni preteklosti postane na ta način tudi državotvoren element. Kajti naša pretekla usoda je samo naša in nas v tem smislu dela enkratne. Tako je bilo vedno, od prazgodovine naprej. Vsako pleme je imelo svojo mitsko zgodovino. Slovenska dežela v 7. in 8. stoletju, ki so jo tujci imenovali Karantanija, Slovence v tej deželi pa Karantance (Slovenci pa so sebe že takrat zagotovo imeli za Slovence), je bila jedro naše prve − slovenske države.

Ameriške volitve se selijo z volišč na sodišča

Donald Trump očita demokratom volilno prevaro. Iznenada se je v »bojiščnih državah« pojavilo sto tisoče sumljivih glasovnic. Mediji razglašajo Bidna za zmagovalca, še preden so končani sodni postopki. Leta 2000 so se mediji že opekli, ker so prehitro razglasili zmagovalca. Letošnje volitve na oni strani Atlantika so se spremenile v popoln kaos, kjer se je boj z volišč prenesel na vse ravni ameriške družbe. Boj poteka v medijih, na socialnih omrežjih in seveda na sodiščih. Ponavlja se leto 2000, ko se je usoda predsedništva odločala v sodnih dvoranah in končala z zmago predsednika Georgea W. Busha.

Islamist sejal smrt po središču Dunaja

Napad islamista albanskega rodu je na Dunaju terjal štiri življenja. Terorist predčasno izpuščen iz zapora kot »deradikaliziran«. Po središču mesta sejal smrt z avtomatsko puško, s pištolo in z mačeto. Koliko nedolžnih žrtev bo še potrebnih, da se bo Evropa končno zganila? Po klavskem napadu v francoski Nici je prvi ponedeljek v novembru tudi Avstrijo pretresel teroristični napad, ki je na Dunaju terjal življenja štirih nedolžnih ljudi. Storilec ogabnega zločina je bil spet tipičen − mladenič muslimanskega migrantskega rodu, ki mu je avstrijska družba dajala več, kot si je zaslužil, poplačal pa ji je s prezirom, sovraštvom

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine