2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Nacionalizacija – največji rop dvajsetega stoletja! Najprej nad Počivalška, zdaj še nad Hojsa! Janša: »Zmogli bomo, čeprav pozno, vrniti ime in spomin tudi vsem nepokopanim.« Intervjuja: dr. Anže Logar in Matija Čak?

V novi reviji Demokracija razkrivamo komunistični rop stoletja, ki se je zgodil v letih po drugi svetovni vojni s tako imenovano nacionalizacijo, ki je vzpostavila rdečo buržoazijo. Pišemo o novi ofenzivi leve opozicije na vlado, ki skuša z neutemeljenimi interpelaciji zrušiti posamezne ministre. Objavljamo spravni govor Janeza Janše v Kočevskem Rogu. Pogovarjali smo se z zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem, ki se je v preteklih tednih znašel v medijskem stampedu, ker je opozoril na neučinkovitost slovenskega pravosodja. Z Demokracíjo boste vedeli več!

»Osvoboditev« leta 1945 ni prinesla samo ene največjih morij v zgodovini slovenskega naroda, pač pa tudi hudo nasilje nad gospodarstvom. V obdobju, ki je sledilo, so novi oblastniki poskrbeli za umore številnih gospodarstvenikov in lastnikov tovarn, kolikor niso rešili svojega življenja s pobegom. Številne tovarne so komunistični oblastniki podržavili in si jih prisvojili, prav tako tudi kmetijska zemljišča.

»Rop stoletja«, kot bi lahko imenovali nacionalizacijo, je bil po gledanju revolucionarjev ukrep za odpravo izkoriščanja in za prerazporeditev premoženja med revne. Vendar v resnici ni bilo tako. Komunistična revolucija je dejansko prinesla novo »buržoazijo«, za vse druge državljane pa »enakost v revščini«, če niso bili člani komunistične partije ali sodelavci njene tajne službe.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

 

Najprej nad Počivalška, zdaj še nad Hojsa!

Danes, 11. junija, državni zbor razpravlja o interpelaciji zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, predsednika koalicijske SMC. S tem se je prvič v slovenski parlamentarni zgodovini zgodilo, da je opozicija vložila interpelacijo že prvih sto dneh vlade. Levičarski četverček je vložil interpelacijo že 4. maja (simbolično prav na 40. obletnico smrti partijskega in državnega poglavarja Josipa Broza Tita), ko vlada ni bila na oblasti še niti dva meseca.

 

Izplačevanje dodatkov za čas epidemije poteka

V času epidemije z novim koronavirusom je aktualna vlada med ukrepe za preprečevanje širjenja virusa in blaženje posledic uvrstila tudi ukrep, po katerem zaposlenim za delo v razmerah COVID-19 pripadajo posebni dodatki. Gre za čas od 13. marca do 31. maja, to je čas razglašene epidemije. Izplačevanje dodatkov je v teku, zato celovitih podatkov še ni.

 

Intervjuja: dr. Anže Logar in Matija Čakš

 

Z zunanjim ministrom Republike Slovenije dr. Anžetom Logarjem smo se pogovarjali o dogajanju, povezanem z epidemijo novega koronavirusa, odnosih s sosednjimi državami, Evropski uniji in vse bolj turbulentnih mednarodnih odnosih. Pogovarjali smo se tudi z županom občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem o poteku epidemije COVID-19 v občini, ki jo vodi in je bila v tem času ena najbolj izpostavljenih občin. Matija Čakš je bil za župana izvoljen na volitvah jeseni 2018.

 

»Zmogli bomo, čeprav pozno, vrniti ime…«

V Kočevskem rogu je v soboto potekala že 30. tradicionalna slovesnost v spomin na kruto pobite pripadnike Slovenske narodne vojske, ki so jih tam pred 75 leti umorili komunisti. Na slovesnosti sta govorila tako predsednik republike kot predsednik vlade. Obletno spominsko maša za žrtve revolucionarnega nasilja v Kočevskem rogu so tokrat pripravili ob roškem breznu pod Macesnovo gorico.

Zelo dobro plačani, a vse manj kulturni

 

Kolesarski protesti so s seboj prinesli tudi druge oblike protestov. Denimo okoljske pa tudi kulturniške. Prejšnji teden se je tako pred zgradbo ministrstva za kulturo zgodil »performans« s »kulturniškim« slačenjem dveh filmskih igralcev, Primoža Bezjaka in Katarine Stegnar. Njuno dejanje naj bi bila oblika protesta proti delovanju ministrstva za kulturo, ki naj bi, tako organizatorji, vse samozaposlene v kulturi v času koronakrize pustilo na cedilu.

 

Na balkanski poti na tisoče migrantov

Prejšnji teden je na slovenski južni meji potekal poostren nadzor, ki ga je zaradi povečanja varnostne problematike na slovensko-hrvaški meji odredil vršilec generalnega direktorja policije Anton Travner. Na balkanski poti je več deset tisoč migrantov, več tisoč samo nekaj deset kilometrov južno od slovenske meje.

 

Pasti in nevarnosti socialne raznolikosti

»Raznolikost« v socialnem kontekstu se vse pogosteje pojavlja v besednjaku levičarskih ideologov. Čeprav je ta ekstremizem pogostejši v ZDA kot v Evropi, je za nas pomemben, saj največje radikalizme v družbeni znanosti, ki se pojavljajo v ZDA, pri nas levičarji hitro implementirajo.Raznolikost v socialnem kontekstu (angl. diversity) je ideološki konstrukt levičarskih postmodernistov…

 

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

 

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Naslovnica 24

 

M. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine