9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Konec nesposobne Šarčeve vlade in obdobja izgubljenih priložnosti! Tragedija ob Soči! Trinajst levičarskih mitov ali zakaj socializem ne deluje! Intervjuja: Poslanec SDS Branko Grims in duhovnik Aleksander Osojnik

V novi reviji Demokracija analiziramo odstop Marjana Šarca in ugotavljamo, da je bilo obdobje njegove vlade obdobje izgubljenih priložnosti za Slovenijo. Razkrivamo trinajst levičarskih mitov ali zakaj socializem ne deluje ter ekološko tragedijo ob Soči, ki mori tamkajšnje prebivalstvo. Objavljamo intervjuja s poslancem SDS mag. Brankom Grimsom, ki opozarja na nevarne migracije, in z Aleksandrom Osojnikom, ki pravi, da ima kot državljan in duhovnik pravico povedati svoje mnenje. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

V ponedeljek, 27. januarja, je premier Marjan Šarec na dopoldanski izredni tiskovni konferenci javnosti sporočil, da odstopa s funkcije predsednika vlade. Ob tem je pozval tudi k predčasnim volitvam. Šarčev odstop se je zgodil tako rekoč takoj po objavi odstopa finančnega ministra Andreja Bertonclja.

»Požar v vladni zgradbi«

Čeprav je bil »požar v vladni zgradbi« načrtovan, je Šarec kar nekoliko šokiral s svojo napovedjo, saj je znan kot trmast in oblastiželjen. A očitno je sodu izbil dno odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja, ki je bil objavljen le malo pred tem. Realni razlogi za odstop pa se očitno skrivajo v hudih sporih znotraj koalicije. Spomnimo: ko je 14. marca 2018 odstopil prejšnji premier Miro Cerar, se je to zgodilo v večernih urah, kaplja čez rob pa je bila zanj odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. Če v okviru sedanjega razmerja sil v državnem zboru ne bo prišlo do nove vladne koalicije, bodo tako že četrte zaporedne predčasne volitve, vlada Marjana Šarca, 13., pa se bo v zgodovino zapisala kot prva manjšinska vlada, katere mandat je trajal vsega skupaj 16 mesecev. Z delom je namreč uradno začela 13. septembra 2018.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Gospodinjstva v velikih težavah pri plačevanju položnic

Marjan Šarec se hvali, da je vlada pod njegovim vodenjem v letu 2018 pobrala največ davka doslej. Ob tem ni čudno, da državljanom zmanjkuje denarja za plačilo položnic, težave pri pravočasnem plačevanju ima že vsako osmo slovensko gospodinjstvo.

Intervjuja: mag. Branko Grims in Aleksander Osojnik

O aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu smo se pogovarjali z dolgoletnim poslancem Slovenske demokratske stranke mag. Brankom Grimsom, in sicer v ponedeljek, prav v času, ko je predsednik vlade Marjan Šarec napovedal svoj odstop s te funkcije. Pogovarjali smo se tudi z salezijancem Aleksandrom Osojnikom, ki duhovniško službo opravlja v Župniji Grahovo in Župniji Cerknica. V preteklem tednu je veliko prahu dvignilo njegovo pismo, v katerem je neposredno, brez lepih besed opozoril na aktualne probleme slovenske družbe.

Trinajst levičarskih mitov ali zakaj socializem ne deluje

Leta 1992 je ekonomist Fukuyama dejal, da smo dosegli točko v človeškem razvoju, ko se je zahodni kapitalistično-liberalni tip demokracije izkazal za trajno obliko globalne vladavine. Signali iz zahodnega sveta nakazujejo, da je še danes tako. Britanci so brutalno zavrnili Corbynovo obujanje socializma. Pa Slovenija?

Salonit Anhovo in okolsko-človeška tragedija ob Soči

Številke so grozljive, statistika neizprosna. Med letoma 1998 in 2016 je bilo v okolici Salonita Anhovo priznanih 2.831 primerov azbestnih bolezni, kar je posledica proizvodnje azbesta, ki je bila sicer ukinjena leta 1996. A nova dejavnost sosežiga odpadkov je še zahrbtnejša.

Neintegracija muslimanskih priseljencev v Italiji

Obsežna študija v reviji Limes (1/2018) potrjuje ocene, da bodo migracije iz znanih demografskih in ekonomskih razlogov za Italijo in širšo Zahodno Evropo eden glavnih izzivov naslednjih desetletij. Zato je iluzorno pričakovati, da bi jih lahko ustavili, kvečjemu spravili pod nadzor.

Dr. Ivan Klemenčič: Hlapčevanje Srbiji, zlu Slovenije

Absurd absurdov je imeti za prijateljsko državo, ki je bila Slovencem do nedavnega najbolj sovražna; ki je Slovenijo vojaško napadla in jo hotela okupirati, še prej pa zrušiti njeno oblast z »jogurtno revolucijo«. Če kdo, je Srbija največja sovražnica Slovenije.

Tri desetletja načrtnega prikrivanja ogabnih zločinov

Tri desetletja spolnih zlorab mladoletnic in otrok v mestu Rotherham v Veliki Britaniji. Muslimanski posiljevalci imajo na vesti stotine žrtev, ki so jih spremenili v spolne sužnje. Policija, mediji in lokalne oblasti so zaradi politične korektnosti in lastne komoditete prikrivali zločine.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine