2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

V novi reviji Demokracija: Koga boste volili? Anže Logar: Paradržavo lahko premagajo volivci! Branko Grims: Kopičenje migrantov pomeni katastrofo za slovensko prihodnost!

V novi reviji Demokracija objavljamo novo javnomnenjsko anketo, ki kaže, da bo v nedeljo na volítvah odločal vsak glas. Pišemo o sporih na tranzicijski levici in trideseti obletnici aretacije četverice JBTZ, ki je sprožila slovensko pomlad. Objavljamo intervjuje z Anžetom Logarjem, Brankom Grimsom in Vero Mejak. Vabljeni k nakupu Demokracije! Šestnajst strani več za isto ceno!«

 

V nedeljo bomo volivci in volivke na osmih parlamentarnih volitvah v samostojni Sloveniji izbirali svoje predstavnike v državnem zboru in posledično vlado, ki bo odločala o pomembnih stvareh za blaginjo države in vseh posameznikov. Ankete javnega mnenja kažejo, da bo zmagala Slovenska demokratska stranka (SDS), vendar pa je dejstvo, da še nobena anketa ni odločila volitev. Odločitev bo znana v nedeljo, 3. junija, zvečer. Nič še ni odločeno, odločal bo vsak glas, letošnje volitve pa so ene pomembnejših in glede na stanje v državi verjetno tudi najpomembnejše po osamosvojitvi. Bitka za glasove volivcev bo tako potekala do zadnjega dne, odločali pa bodo tisti, ki bodo ostali doma. Na to opozarjajo vsi resni analitiki.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V novi številki reviji Demokraciji preberite še:

Izključevalna levica je brez razvojnega programa!

Po razpadu Cerarjeve vlade je jasno, da stranke tranzicijske levice skupaj veže samo oblastno korito in strah pred SDS in Janezom Janšo. Kakšnega pozitivnega razvojnega programa, ki bi Slovenijo popeljal med najbolj razvite evropske države, pa seveda nimajo; prej mineštro za novo krizo. Nedavno sta tako predsednik DeSUS Karl Erjavec in ljubljanski župan, ki je tudi predsednik zunajparlamentarne Pozitivne Slovenije (PS), Zoran Janković, pojasnila razloge za ustanovitev t. i. levega bloka in razkrila program, ki ima samo dve točki.

Predvolilni molk – ostanek preteklosti! Dejstva!

Volilni molk je zakonsko določeno obdobje pred in med volitvami, ko je prepovedano pozivati volivce, naj volijo za določeno stranko, oz. izvajati volilno kampanjo. Namen je posamezniku zagotoviti čas za nemoten razmislek o volilnih preferencah. Vsaj tako piše Wikipedija. Zakaj je to pomembno? Predvsem zato, ker je Slovenija med letoma 1988 in 2016 poznala eno najstrožjih ureditev volilnega molka v svetovnem merilu, saj je bilo na dan pred glasovanjem in na dan glasovanja prepovedano vsako omenjanje kandidata, ko bi o kandidatu govorili z naklonjenostjo ali kritično, da ne omenjamo lepljenja plakatov ali deljenja letakov.

Vabljeni k branju zanimivih analitičnih razmišljanj

V novi številki revije Demokracija njen urednik Jože Biščak piše o lekciji o svobodi, novinarska legenda Vinko Vasle o vse večjih norostih tranzicijske levice, televizijski voditelj in urednik Aleksander Rant o koaliciji sovraštva in strahu, publicist Drago Bajt o talentih po slovensko, publicist in finančnik Keith Miles o neokomunizmu in ekonomist ter publicist Bernard Brščič o Donaldu Trumpu kot dobrotniku Izraela.

Intervjuji: Anže Logar, Branko Grims in Vera Mejak

Teden dni pred državnozborskimi volitvami smo se pogovarjali s poslancem in predsednikom Sveta Slovenske demokratske stranke Anžetom Logarjem, ki se je v izteklem sklicu državnega zbora izkazal z vodenjem pomembne parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala s preiskovanjem zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter z ugotavljanjem vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bank v samostojni Sloveniji.

Pogovarjali smo se z mag. Brankom Grimsom, ki je poslanec SDS v Državnem zboru RS od leta 2004. V zadnjem mandatu je vodil komisijo za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami (KNOVS). Bil je poslanec osamosvojitvene skupščine, generalni tajnik SDS in en mandat državni svetnik. Po osnovni izobrazbi je diplomirani inženir geologije, leta 2003 pa je z do tedaj najvišjim povprečjem fakultete (9,9) opravil znanstveni magisterij na področju politologije. Doma je iz Kranja.

»Želim si, da dobimo vlado, ki bo stopila na zavoro pri javni porabi. Da ne bomo najemali kreditov za odplačevanje starih dolgov, kar se je dogajalo pri tej vladi,« nam v pogovoru pove Vera Mejak, izvrstna in temperamentna pravnica, ki je vedno bolj zgrožena nad sodnimi zlorabami in pri tem izpostavlja primer Novič. Zelo jo boli, da so državo v veliki meri znova prevzele strukture starega režima. Od nove vlade pričakuje še, da bo zatrla korupcijo in zavarovala meje. »Če bo to naredila, bomo lahko veseli.«

Vabljeni k branju zanimivih analitičnih razmišljanj

V novi številki revije Demokracija njen urednik Jože Biščak piše: Žveplo bodo zlivali na vas, pošiljali policijo na vaše domove, vas privedli pred sodnike in zapirali. Ne bojte se! Pojdite na volišča in oddajte svoj glas za tiste, ki delajo – ZATE. Novinarska legenda Vinko Vasle piše o prašičji farmi in mrtvaški tišini, sociolog Matej Makarovič o problematiki pomanjkanja cirkulacije elit v Sloveniji, publicistka Zlata Kraševec o dveh največjih lažeh o volitvah, publicist Marko Kos o zlomu levega populizma, kot pogoja za reševanje krize, Ivan Šokić o tem, da naj si narod piše sodbo sam, komentator Primož Lampič o posledicah komunizma, novinarka Tinkara Jecl o skrajnem obupu levice in publicist Bernard Brščič o tem, da postajamo v lastni domovini tujci.

Vabljeni k nakupu Demokracije!

Šestnajst strani več za isto ceno!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine