6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Kje živijo Šarčevi ministri? Na tranzicijski levici spet dobro poskrbeli zase! Vlada bo udarila tudi po mladih in socialno najšibkejših!

V novi reviji Demokracija razkrivamo, kje živijo člani Šarčeve vlade in kako so poskrbeli za svoje kadre. Ugotavljamo, da bo levica udarila tudi po socialno najšibkejših! Razgaljamo nezakonito delovanje nevladnikov, ki pomagajo migrantom. Objavljamo tribuno Keitha Milesa o vladi ljudske fronte, intervjuja z Žarkom Štrumblom in Ábelom Bódijem ter številne zanimive kolumne. Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

 

Novo socialistično vlado sestavlja šestnajst ministrov oziroma ministric. Po štirje prihajajo iz kvote LMŠ (minister za finance Andrej Bertoncelj, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za javno upravo Rudi Medved in minister za zdravje Samo Fakin) in SMC (minister za zunanje zadeve Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za okolje in prostor Jure Leben in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer). Po trije so bili izvoljeni na predlog SD (minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ministrica za pravosodje Andreja Katič in minister za kulturo Dejan Prešiček) in SAB (ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, Marko Bandelli, vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, in Peter Jožef Česnik, vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu), dva pa na predlog stranke DeSUS (minister za obrambo Karl Erjavec in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec).

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Šarčeva vlada bo udarila tudi po socialno najšibkejših!

Za mlade, mlade družine, posameznike z nizkimi dohodki in upokojence z nizkimi pokojninami, ki si lastnega stanovanja ne morejo privoščiti, Šarčeva vlada z nadvlado Levice pripravlja bič in pekel. Zaradi napovedanih novih davkov iz dohodkov od najemnin bodo te skočile v nebo. Iluzorno je pričakovati, da lastniki davkov ne bodo prenesli v zneske najemnin.

Nevladniki nezakonito pomagajo ilegalnim migrantom!

Prejšnji teden so bili v slovenskih medijih objavljeni dokumenti, ki dokazujejo, da slovenske nevladne organizacije pomagajo migrantom oz. so v stiku z njimi, še preden slednji pridejo na območje Slovenije. Nevladniki tudi poučijo migrante, kaj morajo narediti v Sloveniji med policijskim postopkom, hkrati pa grozijo policiji s kazenskimi ovadbami. Že v začetku meseca je namreč (zdaj že nekdanja) ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar opozorila na »izrazito sporna ravnanja nevladnih organizacij«, ki poskušajo vplivati na uradne postopke, kar presega status in poslanstvo delovanja nevladnih organizacij.

Intervjuja: Žarko Štrumbl in Ábel Bódi – Generacija identitete

Kadar kdo omeni Jesenice, se najprej spomnimo na železarstvo in industrijo. Toda mesto na severozahodu Slovenije, ki leži ob pomembni prometni žili, ki povezuje zahodno Avstrijo in notranjost Slovenije, ima bogato zgodovino pa tudi svoje težave. O tem smo se pogovarjali z Žarkom Štrumblom, zgodovinarjem, arhivarjem in predsednikom jeseniške SDS.

Gibanje Generacija identitete deluje v mnogih evropskih državah, tudi na Madžarskem. Gibanje pretežno mladih, večinoma študentov ali svežih diplomirancev madžarskih univerz, predvsem Univerze v Budimpešti, dobro sodeluje s somišljeniki v drugih evropskih državah, tudi z Generacijo identitete v Slovenji. Naša revija je poslala madžarskim identitarcem nekaj vprašanj o njihovem delovanju in njihovih pogledih na razmere tako na Madžarskem kot tudi v Evropi. Naš »spletni sogovorec« je Ábel Bódi, sovoditelj madžarske Generacije identitete. Šestindvajsetletni Ábel je diplomiral iz ohranjanja naravne dediščine in živi v Budimpešti.

V Izoli policisti zaradi 49 centov pretepli občana!

Vitogoj Kodarin, 56-letni Koprčan, ima za seboj neverjetno slabo izkušnjo z obalno policijo. 21. avgusta letos je sončen torkov popoldan nameraval izkoristiti za športne aktivnosti. S kolesom se je odpravil do Portoroža, a njegov postanek v poslovalnici Hoferja v Izoli, kjer se je hotel na hitro samo okrepčati, se je spremenil v pravo nočno moro. Vse zato, ker je prepozno ugotovil, da je denarnico pozabil doma.

Keith Miles: Je nova leva vlada vlada ljudske fronte?

Tisti, ki so preučevali rovarjenje in nakane komunistov, da bi kljub nepriljubljenosti pripeljali do revolucije in se dokopali do oblasti, vedo za tako imenovane vlade ljudske fronte v Srednji in Vzhodni Evropi, tako v obdobju pred drugo svetovno vojno kot v poznejših prevratih za prevzem oblasti. Predvojna ideja vlad ljudske fronte je imela dva glavna cilja. Prvi je bil odmik od Leninovega internacionalističnega revolucionarnega stališča, drugi pa je bil vzpostavitev združene levičarske opozicije fašizmu.

Rekordna podpora Salviniju in italijanski vladi

Italijanska vlada dosega rekordno podporo med italijanskimi volivci. Ligo bi volilo dvakrat več volivcev kot na volitvah pred šestimi meseci. Salvini postaja vse bolj priljubljen politik. Poteze italijanske vlade, še posebno njenega notranjega ministra in vodje Lige Mattea Salvinija, imajo pozitiven odziv med italijanskimi volivci. Podpora vladi v anketah namreč nezadržno raste in dosega rekordne številke. Po zadnjih meritvah javnega mnenja se z delom vlade, ki jo sestavljata Gibanje petih zvezd in Liga, strinja 62 odstotkov Italijanov, kar je pet odstotnih točk več kot pred tremi meseci.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine