15.2 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Kdo so Sorosevi pajdaši v Sloveniji? Odletel celoten vrh ministrstva za kulturo! Intervju: Ustavni sodnik Klemen Jaklič: Obstoj demokracije ni samoumeven

V novi reviji Demokracija razgaljamo ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, ki želi uničiti evropski sistem nacionalnih držav. Pišemo o obglavljenem ministrstvu za kulturo in rebalansu državnega proračuna. Dr. Marko Kos analizira mišljenje, duh in skrbi Slovencev. Objavljamo intervju z ustavnim sodnikom ddr. Klemnom Jakličem, ki pravi, da obstoj demokracije oziroma svobodne demokratične družbe ni samoumeven. Z Demokracijo boste vedeli več! NAPOVEDNIK si lahko ogledate TUKAJ.

 

George Soros se je udeležil letošnjega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu z naslovom Globalizacija 4.0. »Tisti, ki želimo ohraniti odprto družbo, moramo sodelovati in oblikovati učinkovito zavezništvo. Imamo nalogo, ki je ne moremo prepustiti vladam,«  je razkril Soros. Zakaj torej imamo volitve?

Človekoljub s kriminalno preteklostjo

Soros, ki naj bi imel madžarsko-judovske korenine (čeprav nekateri viri to zanikajo, prihajal naj bi namreč iz vrst judovskih prozelitov in v času druge svetovne vojne celo sodeloval z nacisti), velja za enega najbogatejših ljudi na svetu − po nekaterih podatkih je financiral gibanja, ki so privedla do razpada sovjetskega bloka, vendar je po drugi strani navezal stik s prenovljenimi komunisti v teh državah. S svojimi fundacijami za finančno vzdrževanje koncepta »odprte družbe« (t. i. Open Society) naj bi krepil predvsem civilno družbo v tranzicijskih državah vzhodne polovice Evrope. A njegova specialnost je v tem, da ni ravno naklonjen avtoritarnim režimom (zato vsaj na prvi pogled ni v prav prijateljskem odnosu denimo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pa tudi ne z venezuelskim samodržcem Nicolásom Madurom), pač pa podpira kulturne marksiste, ki osvajajo in spreminjajo evropsko družbo prek nevladnih organizacij, velikokrat pod krinko humanitarnosti. Prav zaradi tovrstne precej prikrite vloge je v svoji prvotni domovini Madžarski postal nezaželen, a očitno madžarski premier Viktor Orbán zelo dobro ve, zakaj je Sorosu in njegovim privržencem – v Budimpešti med drugim upravljajo s Srednjeevropsko univerzo – odrekel dobrodošlico. Navsezadnje že zaradi tega, ker se je Soros do velikega bogastva dokopal prek finančnih špekulacij in zlorab notranjih informacij. A očitno je znal z denarjem dobro zalagati in podkupovati številne medije, tako da v očeh svetovne javnosti ni kriminalec, ampak filantrop (človekoljub) in aktivist za človekove pravice.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija  preberite še:

Odletel celoten vrh ministrstva za kulturo

Vlada je po dobrih štirih mesecih delovanja ostala še brez drugega ministra. Po Marku Bandelliju je bil prisiljen ponuditi odstop še Dejan Prešiček. Premier Marjan Šarec je v ponedeljek sprejel odstop ministra za kulturo, ki si je zabil avtogol z izjavo, da »ne trpinči brez razloga«. Šarec je ob tem sprejel odstop celotnega vodstva ministrstva, tudi obeh državnih sekretarjev − Jana Škoberneta in Vojka Stoparja. Začasno bo ministrstvo vodil minister za šolstvo znanost in šport Jernej Pikalo (SD).

Kaj prinaša rebalans proračuna 2019?

Načrtovani prihodki za leto 2019 so 10,35 milijarde evrov, odhodki pa 10,16 milijarde evrov. Največ prihodkov bo iz davkov, kjer načrtujejo, da bodo iz naslova dohodnine pobrali 10 odstotkov več sredstev, načrtujejo tudi višjo potrošnjo in s tem višji davek na dodano vrednost. Število zaposlenih v javni upravi bodo še povečali. Za plače in druge stroške ter prispevke v ožji javni upravi načrtujejo porabo v višini 1.323,4 milijarde evrov ali 7,9 odstotka več kot v letu 2018.

Intervjuja: dr. dr. Klemen Jaklič in Vane Gošnik

»V 16. stoletju Jean Bodin piše o prastari praksi nekega slovensko govorečega karantanskega ljudstva, ki si je sredi avtokratičnega sveta, ki mu je bila ideja demokracije povsem tuja, svoje vladarje (vsaj simbolično) postavljalo samo,« nas na vlogo naših prednikov pri razvoju demokratične ideje opozori prof. dr. dr. Klemen Jaklič, ki mu je včasih prav žal, da slovenska politološka ali pa ustavna stroka do danes te vloge naših prednikov pri razvoju demokratične ideje še nista umestili na njeno mesto. Pogovarjali smo se tudi z varuhom okolja, delegatom (poslancem) in podpredsednikom prve demokratične skupščine ter nekdanjim predsednikom Zelenih Slovenije Vanetom Gošnikom, ki je v zadnjem času zelo aktiven na Twitterju.

Dr. Marko Kos: Mišljenje, skrbi in duh Slovenca

O podjetjih, zavodih, bolnišnicah, šolah vemo skoraj vse. Koliko imajo zaposlenih, kakšen dobiček imajo in dodano vrednost na zaposlenega. To so bolj ali manj velike skupine ljudi. Vemo celo, kakšno zdravje imajo in kakšno prehrano. Te ustanove obravnavamo kot objekte, se poglabljamo vanje, jih razvrščamo po donosnosti, vendar se ekonomisti pri tem ne poglabljajo toliko, da bi prišli do posameznika, do njegove vloge pri skupnem delovanju.

So grožnja za evropsko varnost migranti ali mi sami?

Finska policija je za svoje uslužbence izdala navodila, v katerih je zapisala vse smernice komuniciranja tako imenovanih policijskih informacij, ki se nanašajo na prosilce za azil. Po domače, policijski šefi so med svoje policiste razdelili priročnik, v katerem so zapisana interna pravila, kako naj policisti obravnavajo kazniva dejanja, ki so jih zagrešili prosilci za azil, ter predvsem, kako naj o tem obveščajo finsko javnost.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine