11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Kdo je v resnici Slovencem zapravil Trst? Razkrivamo zmanipuliranost politbarometrov! Intervju: Romana Tomc: Kaj pa je Šarčeva vlada sploh že naredila?

V novi reviji Demokracija razkrivamo, kako je Tito Slovencem zapravil pristaniško mesto Trst, Kardelj pa del Istre. Pišemo o manipulativnih levičarskih politbarometrih, opozorilih fiskalnega sveta Šarčevi vladi, grozljivi industriji smrti in otroški srčni kirurgiji. Objavljamo intervjuja z evropsko poslanko Romano Tomc in zgodovinarjem Markom Štepcem. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Lahko bi rekli, da je Bazovica kraj žrtev vseh narodnosti – tam so bili leta 1930 ustreljeni štirje antifašisti, pripadniki organizacije TIGR na čelu s Ferdom Bidovcem. To je bilo v času, ko je bila Primorska s Trstom priključena Kraljevini Italiji na podlagi zloglasne rapalske pogodbe in že pred tem tajnega londonskega sporazuma, s katerim je med prvo svetovno vojno Italija zamenjala stran, prestopila na stran antante in v zameno dobila velik del slovenskega (in hrvaškega) ozemlja. V tem času se je na oblast povzpel vodja fašistične stranke Benito Mussolini, že pred tem se je na Tržaškem in drugje na slovenski zahodni etnični meji močno okrepil pritisk na slovensko narodno skupnost. Prva polovica dvajsetega stoletja je tako zaznamovana s preganjanjem Slovencev na Primorskem in tudi na Koroškem, saj je po letu 1920 hkrati z rapalsko pogodbo tudi koroški plebiscit (tudi po zaslugi Beograda) tehtnico prevesil na stran avstrijske prve republike, ki je tako dobila veliko večino Koroške, zgodovinske zibelke slovenstva.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Politbarometri – pisma dedku Mrazu za levičarje

Ko je v Združenih državah Amerike Donald Trump leta 2016 šokantno in prepričljivo premagal medijsko maziljenko Hillary Clinton, je udarni val njegove zmage poleg solz zagrizenih socialistov in psevdoliberalcev imel še eno pomembno posledico, ki bo morda zaznamovala generacije. Nihče več ne verjame v predvolilne ankete.

Intervjuja: Romana Tomc in dr. Marko Štepec

Pogovarjali smo se z evropsko poslanko iz vrst Slovenske demokratske stranke Romano Tomc, ki v Evropskem parlamentu deluje v okviru poslanske skupine Evropske ljudske stranke (ELS). Dotaknili smo se aktualnega političnega dogajanja in področij, s katerimi se v Evropskem parlamentu ukvarja.

Ob aktualnih politično-zgodovinskih debatah smo se pogovarjali s strokovnjakom za prvo svetovno vojno, zgodovinarjem in muzejskim svetnikom v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani dr. Markom Štepcem. Je soavtor aktualne razstave 33 DNI, ki pripoveduje o koncu prve svetovne vojne in Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je nastala 29. oktobra 1918.

Fiskalni svet raztrgal rebalans proračuna

Načrtovani odhodki so 1.130 milijonov evrov višji od odhodkov v letu 2018. Za leto 2019 je napovedana nižja gospodarska rast, kar bo vplivalo na nižje prihodke v državni proračun, vendar vladajoča koalicija tega ni upoštevala. Posledice Šarčevih dejanj bodo dolgotrajnejše, Republiko Slovenijo vodijo v vnovično javnofinančno neravnovesje.

Otroška srčna kirurgija na udaru različnih interesov

Prim. Janez Remškar, dr. med.: Ali je pri nas Boris Kobal edini lažnivec? Kaj pa politika, ki nam že ne vem koliko let obljublja ukinitev nepravičnega dopolnilnega zavarovanja, skrajševanje čakalnih dob in nas z novimi obrazi vedno znova zavaja? In kaj je z laganjem na strokovnem področju zdravstva? Ali smo vedno pošteni in vredni zaupanja?

Multikulturalizem »tepe« navadne, preproste ljudi

Vemo, da so od nekdaj obstajali tatovi, ki so kradli iz žepov, torbic, aktovk, kovčkov. Žeparji. Ti so svoj nečastni poklic največkrat opravljali sami, včasih pa so se povezali v žeparske tolpe. Povsod po svetu so žeparji in to, kar jih druži, je žeparski kodeks. Nepisana pravila, koga okrasti in koga ne. Vsaj včasih je bilo tako.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine