7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

V novi reviji Demokracija: Kako je potekalo šolanje agentov zloglasne Udbe! Slovenija pod sedanjo vlado na odlični poti, med najboljšimi v EU! Širi se različica delta: Cepite se! Intervjuja: Judit Varga in Zarja Bregant

Piše: M.B.

V novi številki revije Demokracija razkrivamo, kako je potekalo šolanje agentov zloglasne Udbe v prejšnjem totalitarnem komunističnem sistemu. Opozarjamo, da se v Sloveniji širi nova različica koronavirusa, imenovana delta. Podatki kažejo, da je naša država med najuspešnejšimi članicami Evropske unije pri izhodu iz koronakrize. Razgaljamo tihotapske migrantske poti. Objavljamo pogovor z madžarsko pravosodno ministrico Judit Varga, ki pravi, da se bodo še naprej borili za resnico, ker je ta na njihovi strani. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!«

Udbovski učbenik, osnovni tečaj je naslov knjige avtorja diplomatskega prepisa in predgovora ter urednika dr. Željka Oseta, zgodovinarja, predavatelja na Univerzi v Novi Gorici, ki je objavljeno besedilo našel med zbiranjem gradiva o kemiku Maksimiljanu Samcu mlajšem. Knjiga je reprodukcijski tiskopis na mikrofilmu, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije v fondu AS 1931, Republiški sekretariat za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije. Obsega 125 strani formata A4, od katerih jih je na mikrofilmu slabo berljivih 38, od tega 13 zelo slabo. Z uporabo raznovrstnih tehnik je dr. Osetu uspelo zmanjšati število slabo berljivih odsekov. Uspelo mu je torej prepisati 95 odstotkov besedila.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Slovenija na odlični poti, med najboljšimi v EU

Realni bruto domači proizvod se povečuje in presega ravni iz istega obdobja lani. Povečuje se prodaja, brezposelnost je na predkrizni ravni, podobno stanje iz leta 2019 presegajo tudi nekateri drugi kazalniki, npr. kazalnik o številu brezposelnih. V gospodarstvu prevladuje pozitivno ozračje, optimizem se krepi, kazalniki gospodarske klime in zaupanja so zelo ugodni, okrevanje države po epidemiji je hitrejše od povprečja v Evropski uniji.

Župani in vlada o aktualnih vprašanjih

Predsednik vlade Janez Janša in njegova ministrska ekipa sta se na Brdu pri Kranju sešla z županjami in župani slovenskih občin. Na delovnem posvetu so se pogovarjali o prihodnjih ukrepih za obvladovanje okužb s covidom-19 ter javnofinančnih in razvojnih vprašanjih. Kot je poudaril predsednik vlade Janez Janša, je veliko na vsakem od nas, saj lahko preprečimo vnovično zapiranje in omogočimo, da se bo velik del javnega in gospodarskega življenja nemoteno odvijal naprej. Skupni poziv županov in vlade po sestanku je: »Cepimo se!«

Intervjuja: Judit Varga in Zarja Bregant

Že od začetka nasprotujemo obveznim relokacijam prosilcev za azil in to vizijo, ki so jo države začele sprejemati že v preteklih letih, danes sprejema vse več držav članic. »Menimo, da bi bilo treba sodišča obvarovati pred vplivom politične oblasti,« je za Demokracijo dejala madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. Z ministrico smo se pogovarjali o priseljevanju, mednarodni mreži nevladnih organizacij in prihodnosti Evropske unije. Pogovarjali pa smo se tudi z Zarjo Bregant, podpredsednica podmladka Evropske ljudske stranke (YEPP).

Zahteve po sistemskih rešitvah za komunalno blato

Blat iz komunalnih in skupnih čistilnih naprav nastaja pri čiščenju komunalnih odpadnih voda kot odpadek. Še pred leti smo pomemben del blata iz slovenskih čistilnih naprav izvozili na Madžarsko, zdaj pa nam ga neodgovorna podjetja odlagajo kar v hostah. Blato vsebuje hranilne snovi, kot sta dušik in fosfor, lahko je onesnaženo z organskimi snovmi, ki niso biorazgradljive, vsebuje visoke koncentracije težkih kovin, patogenov (npr. virusi in bakterije) in tudi hormonsko aktivnih snovi, še posebej če nastaja na komunalnih ali skupnih čistilnih napravah velikih urbanih središč in industrijskih območij.

Spopadi za Brnik in med Vrhniko in Logatcem

Območje Ljubljane je tudi osrednje vozlišče Slovenije, kjer se križajo cestne in železniške povezave in kjer je osrednje mednarodno letališče na Brniku. Zato je bilo leta 1991 ena glavnih tarč agresorske zvezne armade. Ljubljansko pokrajino TO so po reorganizaciji, ki se je začela oktobra 1990, sestavljali: 51. Območni štab TO Ljubljana – mesto, 53. ObmŠTO Logatec (Logatec, Vrhnika), 55. ObmŠTO Domžale (Domžale, Litija) in 57. ObmŠTO Grosuplje (Grosuplje, Litija).

Stari progresivci so ustvarili marksistično pošast

Glavni stranki v Veliki Britaniji sta ustvarili čudno hibridno družbo. Priča smo izdaji tradicionalne britanske volilne baze. Lažen socialni aktivizem kot sredstvo za pridobivanje družbenih časti. Hinavščina starih pogresivcev je ustvarila marksistično pošast. Najnovejša študija v Veliki Britaniji kaže, da skoraj tri četrtine, natančneje 72 odstotkov, pripadnikov milenijcev in generacije Z podpira marksistične ideje skupaj z vsem, kar prinašajo, se pravi z nacionalizacijo industrije, javnih služb in državnim nadzorom stanovanjske politike, plač in regulacijo cen. To je sicer na prvi pogled nekoliko presenetljivo, a takšen rezultat je pričakovan, če nekoliko natančneje razčleniš razmere v Združenem kraljestvu.

Tihotapljenje migrantov na balkanski poti

Množično priseljevanje v Evropo je odprlo vrata novemu načinu zaslužka s tihotapljenjem ljudi. Balkanska pot, ki je bila pred petdesetimi leti znana predvsem kot pot za tihotapljenje mamil, je sedaj osrednja pot za tihotapljenje nezakonitih migrantov. Množično priseljevanje, s katerim se danes sooča Evropa, ni le voda na mlin globalistom, ki hočejo s pritokom prebivalstva tretjega sveta oslabiti nekoč bolj ali manj homogene evropske narode, in velikim mednarodnim korporacijam, ki potrebujejo poceni delovno silo, temveč je tudi zlata jama za kriminalne združbe in tihotapce.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

 

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine