16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Kadrovski šarcunami 2019: Kdo bo padel, kdo obstal? Avantgarda, novi razred in mafija! Trumpov sirski gambit!

V novi reviji Demokracija pišemo o kadrovskem cunamiju, ki ga pripravlja Šarčeva vlada. Analiziramo levičarsko jugonostalgijo in tako imenovano postkomunistično avantgardo, pravilneje rečeno mafijo. Opozarjamo na obglavljenega Jezuščka in Skandinavki, nad katerima so se znesli simpatizerji Islamske države. Objavljamo veliki intervju z doktorjem tehniških znanosti Markom Kosom! Vabljeni k branju Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Leto 2019 bo zanimivo tudi s kadrovskega vidika, saj si nekateri iz vrst vladajočih strank obetajo kadrovske cunamije, kar naj bi pomenilo priprave za kadrovanje v letu 2020. Na udaru bodo predvsem: Dars, Telekom, Zavarovalnica Triglav, Infra, GEN, nekatera elektropodjetja in Slovenske železnice. Apetite imajo tudi po novomeški Krki.

Lastništvo države v podjetjih

Država ima neposredne naložbe oziroma lastniške deleže v 84 gospodarskih družbah. S tem premoženjem upravlja Slovenski državni holding (SDH), vlada pa ima vlogo skupščine za vsako od teh podjetij. Država je največja lastnica družb iz dejavnosti prometa, transporta in infrastrukture (3,36 milijarde evrov), temu sledijo področja bančništva, pošte in telekomunikacij (650 milijonov evrov), zavarovalništva (292 milijonov evrov), proizvodnega sektorja (220 milijonov evrov) in turizma (nekaj manj kot 4 milijone evrov). S pomembnim državnim premoženjem upravlja še Kapitalska družba (KAD).

Pet podjetij in dve tretjini premoženja

SDH upravlja z dobrimi 10 milijardami evrov državnega premoženja (po knjigovodski vrednosti). Ta podjetja so imela lani 987 milijonov evrov čistega dobička. Dobri dve tretjini premoženja je v lasti petih podjetij, kjer je država 100-odstotna lastnica. Njihova knjigovodska vrednost ob koncu leta 2017 je bila skoraj 6,9 milijarde evrov. Gre za naslednja podjetja: Družba za avtoceste RS (Dars), Nova Ljubljanska banka (NLB), Holding Slovenske elektrarne (HSE), Gen energija in Abanka.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

V novi Demokraciji preberite še:

 

Neznosna lahkost levičarske jugonostalgije

»Dan samostojnosti in enotnosti? Kapitalistična kontrarevolucija!« je na svojem Facebook profilu na dan samostojnosti in enotnosti zapisal razvpiti poslanec Levice ter ljubitelj Tita in venezuelskega režima Miha Kordiš. Zveni znano? »Vsake pol leta politični esteblišment čestita samemu sebi za ‘samostojnost in enotnost’ in vsakič povem enako. Odcepitev Slovenije od Jugoslavija je bil zgolj in samo kapitalistični udar na samoupravljanje,« je še zapisal Kordiš, ki ga očitno daje huda jugonostalgija, čeprav se je rodil marca 1989, v časutorej, ko je Titov imperij pokal po šivih…

Intervjuja: Dr. Marko Kos in Damjan Močnik

Ob izidu njegove nove knjige z naslovom Slovenci na poti iskanja resnice, smo se pogovarjali z doktorjem tehniških znanosti Markom Kosom. V uvodu knjige je zapisal, da Slovenci zaman iščemo resnico. »Človeštvo jo že od pamtiveka išče, pa je ne najde. Čim bliže ji je, tem bolj se mu odmika. Kajti resnice ni, je izmuzljiva.« Je tudi avtor prispevka Slovenska dediščina na preizkušnji, ki je izšel v zborniku Iskanje slovenske poti, ki je izšel tudi pri naši založbi Nova obzorja. In njim smo govorili o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Pogovarjali smo se tudi s skladateljem in z glasbenim pedagogom Damijanom Močnikom, ki je med drugim predstavil svoje najnovejše delo, mladinsko opero z naslovom Všeč si mi, ki se tako glasbeno kot tematsko dotika danes zelo aktualne teme, ki razburja mnoge Slovence.

Zapleti pri graditvi predora Karavanke po slovensko

Turško podjetje Cengiz je za graditev druge cevi avtocestnega predora Karavanke oddalo za 15,1 milijona evrov nižjo ponudbo od drugih ponudnikov. Državna revizijska komisija ga je izločila, razlogi, ki so jih navedli za to, pa so zelo trhli. Vodstvo Cengiza je napovedalo, da bodo predor zgradili brez vsakega aneksa k osnovni pogodbi. Državna revizijska komisija je 29. novembra razveljavila odločitev o oddaji javnega naročila Izgradnja vzhodne cevi avtocestnega predora Karavanke. Kot razlog so navedli kršenje načela enakopravnosti obravnave v postopku.

Avantgarda, novi razred in mafija na Slovenskem

Naš namen je identificirati vse tri temeljne komunistične akterje na Slovenskem − avantgardo, novi razred in mafijo. Poimenovati stvari s pravim imenom, da vemo, v kakšni družbi živimo. To najprej pomeni, da se v obdobju 1945 do 2018 ni nič bistvenega spremenilo. Povojnemu komunističnemu totalitarizmu je od 1991 sledilo postkomunistično obdobje transformacije v formalno demokracijo z ohranjenimi starimi komunističnimi vrednotami, staro kadrovsko zasedbo in novim nadzorom družbe. V moralnem smislu pomeni to kontinuiteto preobrnjenosti vrednot dobrega in zlega, altruizma in egoizma, kar je vodilo in vodi v moralni razkroj družbe.

Obglavljen Jezušček v jaslicah, obglavljen božič

Že drugo leto zapored je Društvo britanskih katoliških Pakistancev v adventnem času v britanskem Ilfordu pod božičnim drevesom na ulici, kjer se bohotijo najrazličnejše trgovine, postavilo jaslice. Njihov namen je hvalevreden – v predbožičnem času opozarjati na pravi pomen božiča. Bistvo božiča nikakor ni v čezmernem kupovanju materialnih dobrin, hrane in daril, pač pa bi moralo biti predvsem in edino v čaščenju Jezusovega rojstva. Tri dni pred božičem so jaslice uničili neznani vandali. Marijin in Jožefov kipec so uničili, kipec Jezuščka pa je ležal v jaslih brez glave. Obglavljen.

 

demokracija 1 low Page 01

Zadnje novice

Sorodne vsebine