28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

V novi reviji Demokracija: Janševo pismo predsednici Evropske komisije! S pomočjo vlade gospodarstvo dobro deluje! Na področju domov za starejše se končno premika na bolje! Intervjuja: Boris Tomašič in Dimitrij Rupel

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija pišemo o Janševem pismu predsednici Evropske komisije von der Leyenovi, naj se predstavniki komisije z obiskom Slovenije v praksi prepričajo o resničnem stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in pluralnosti medijev pri nas. Ugotavljamo, da je slovensko gospodarstvo s pomočjo vladnih ukrepov dobro prebrodilo korona krizo in da se na področju domov za starejše končno konkretno premika na bolje. Objavljamo intervjuja z direktorjem televizije Nova24TV Borisom Tomašičem in prvim slovenskim zunanjim ministrom dr. Dimitrijem Ruplom.

V Sloveniji se je že pred davnimi leti uveljavila teza, da ima desna politična opcija velike težave z upoštevanjem demokratičnih pravil igre in da se prav v času, ko so na oblasti desnosredinske vlade, pojavlja največ težav z oblastnimi posegi v medijsko svobodo pa tudi v druge avtonomne družbene sisteme, kot so sodstvo, šolstvo, policija, vojska itd.

Pri vsej tej produkciji navidezne resničnosti je zanimivo, da se ravno v času desnosredinskih vlad pojavi domnevna »vojna« premierja Janeza Janše z mediji, ko pa pride na oblast vladna ekipe po okusu političnega podzemlja, je tovrstne »vojne« konec in kar nenadoma nastopijo »normalne« razmere, v katerih je (desna) opozicija znova grešni kozel. Seveda pa varuhi slovenskega medijskega grala računajo prav na to, da evropska javnost ni celovito seznanjena z razmerami v Sloveniji, zato jo tudi prek naročenih člankov v tujih medijih (denimo portal Politico) skušajo prepričati, da bo v drugi polovici letošnjega leta Evropski uniji predsedovala država, katere vlada ima velike težave z demokracijo in medijsko svobodo. To pravzaprav ni nič novega, saj so se podobni napadi dogajali že pred prvim slovenskim predsedovanjem Svetu EU leta 2008 z razvpito peticijo proti cenzuri. Akterji tokratnega dogajanja pa so bolj ali manj isti.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

S pomočjo vlade gospodarstvo dobro deluje

Slovensko gospodarstvo se je s pomočjo vlade, ki je sprejela in izvedla osem protikoronskih svežnjev ukrepov za omilitev posledic krize z epidemijo koronavirusne bolezni, izognilo krizi. Naše gospodarstvo se je tako tudi dobro prebilo skozi eno najtežjih let v zgodovini samostojne države. Dobro delovanje vlade in gospodarstva se odraža tudi v gospodarskih rezultatih za leto 2020, ki kažejo, da je Slovenija med najboljšimi v Evropski uniji.

Intervjuja: Boris Tomašič in Dimitrij Rupel

Ob petletnici delovanja televizije Nova24TV smo se pogovarjali z njenim direktorjem Borisom Tomašičem, ki hkrati vodi zelo odmevno oddajo »Kdo vam laže?«. V pogovoru smo se dotaknili razvoja te televizije, napadov nanjo in aktualnega političnega dogajanja v Sloveniji, ki se je vsaj nekoliko razbistrilo z nedavnim glasovanjem o t. i. konstruktivni nezaupnici v Državnem zboru Republike Slovenije. S prvim slovenskim zunanjim ministrom, sociologom in publicistom prof. dr. Dimitrijem Ruplom pa smo se pogovarjali o njegovi novi knjigi Nepozabnosti in o aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu.

Na področju domov za starejše se premika

V Sloveniji je bil zadnji dom za starejše zgrajen že pred več kot dvanajstimi leti, in čeprav že leta primanjkuje okoli 10 tisoč prostih mest v teh domovih, so prejšnje vlade to področje povsem zanemarjale. Vlade pod vodstvom levičarskih strank so denar namesto za graditev domov za starejše in urejanje tega področja raje namenjale za različne študije. Na slednje je opozorilo tudi Računsko sodišče RS, ki je v enem od svojih revizorskih poročil zapisalo, da so vlade v času, ko je bil ta resor v pristojnosti SD in LMŠ, za različne študije namenile kar 75 milijonov evrov. Nič denarja pa niso namenile za graditev domov.

Učna centra Slovenske vojske in pekrski dogodki

Eno ključnih vprašanj, okoli katerih so se v začetku leta 1991 najbolj izostrila nasprotja med stališči, ki sta jih zagovarjali federacija oziroma Jugoslovanka armada in Republika Slovenija, je bilo vprašanje območij služenja vojaškega roka za slovenske nabornike. JA je nenehno zavračala zahteve Slovenije, da bi večina nabornikov služila vojaški rok na območjih bliže kraju njihovega prebivališča oziroma njihovi republiki, zato so že na začetku okrepljenega pritiska razmišljali tudi o drugih rešitvah.

Pozabljena veličina slovenskega ljudskega izročila

Slovenci imamo bogato in raznoliko ljudsko izročilo. To govori med drugim o moških bitjih (divji mož, ajd, velikan, škrat, povodni mož, pasjeglavec, volkodlak itd), o ženskih bitjih (divja baba, baba Pehta, krivopeta, Torka, vesna, vila, žalik žena, rojenica itd), o lovilnih in rajalnih igrah, ki naj bi izvirale že iz paleolitika, o orodjih in pripomočkih iz časa pred rimsko zasedbo itd.

Konservatizem je najuspešnejša politična filozofija

Pogosto rečemo, da je najuspešnejša stranka v zgodovini strankarske politike britanska Konservativna stranka. Zakaj je tako, se sprašujem, in zakaj se stranke na desnici v številnih drugih državah ne imenujejo konservativne. Kolikor vem, je poleg Velike Britanije edina država Kanada, kjer se pomembna stranka imenuje Konservativna stranka. To pripisujem besedi »konservativizem«, ki jo levi politiki obsojajo in delajo neumne povezave s kraljevinami, premožnimi ljudmi in zakoreninjeno Cerkvijo.

Spreminjanje družbe po meri ideologije LGBT

Spolna identiteta naj bi bila v ZDA po novem nad biološkim spolom. Po novem zakonu bodo lahko moški uporabljali ženske slačilnice in kopalnice. Obeta se uničenje ženskega športa. Vsiljevanje ideologije LGBT šolam, cerkvam, zdravnikom. Demokratska večina v predstavniškem domu zveznega kongresa ZDA je prejšnji teden sprejela »Equality Act« (zakon o enakopravnosti), za katerega trdijo, da je samo dopolnilo, ki bi preprečevalo diskriminacijo skupnosti LBGT.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine