11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Janez Janša: Vzpostavljeni sistem, ki služi predvsem eliti prvorazrednih! Poročanje Carlove in Paškove globoko pod nivojem; Marta Kos ni več bogato poročena

V novi reviji Demokracija Janez Janša opozarja, da je v Sloveniji vzpostavljen sistem, ki služi predvsem eliti prvorazrednih. Razgaljamo novinarki RTV Slovenija Carlovo in Paškovo, ki, kot pravi sodnik porotnik, poročata globoko pod nivojem. Razkrivamo, da razvpita članica Foruma 21 Marta Kos ni več bogato poročena. Objavljamo intervju z dr. Borutom Rončevićem, ki pravi, da Slovenija potrebuje novo razvojno paradigmo. Z Demokracíjo boste vedeli več! Video NAPOVEDNIK si lahko ogledate TUKAJ.

 

V prejšnji številki smo objavili povzetek prvih dveh delov obširne analize stanja, ki jo je zapisal predsednik SDS Janez Janša. Slednji je prejšnji teden objavil še dva dela analize in oba zdaj povzemamo. Kot je pojasnil prvak SDS, se politične izpostave prvorazrednih smejejo očitkom, da ne delajo reform. »Upravičeno. Kajti smisel njihovega obstoja je ravno ne-reforma in s tem obramba statusov, oblasti in privilegijev prvorazrednih,« je pojasnil v tistem delu svoje analize, kjer piše o iluzijah in dobronamernosti.

Naivna dobronamernost

Za kaj pravzaprav gre? Kot pravi Janša, je za demokratični del slovenske politike in večino slovenskih ljudi značilna dobronamernost. Verjamejo v dobro, v srečen konec in dober izhod tudi takrat, ko realne okoliščine kažejo drugače, predvsem pa verjamejo v dobre namene drugih. Takšna mentaliteta pa je botrovala velikim tragedijam. Najbolj takrat, ko se je soočila z brezobzirnim naskokom avantgarde na oblast za ceno bratomora. »Kljub usodni prevari v najtežjih trenutkih zgodovine in strašni ceni je ta lastnost ‘dobroverjetja’ v slovenskem narodu ostala.« Tudi zato »prvorazredni« ostajajo na oblasti, saj to »dobroverjetje« prerašča v iluzije. »Zaradi njih potem dobri ljudje ne gredo na volitve in tako omogočijo slabe vlade. Zaradi njih dobri in sposobni ljudje ne vidijo bistva, ampak zgolj virtualno resničnost,« je zapisal Janša.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

David proti Goljatu v primeru »razžaljenih novinark«

Situacijo, povezano z zapisom na Twitterju, je Janez Janša, potem ko je bil razočaran nad prispevkom dveh novinark javne televizije, ocenil kot boj Davida proti Goljatu. Menil je, da nam družabna omrežja dajejo minimalno obrambo proti lažnim novicam. Pisali smo, da je sodišče prvaku SDS Janezu Janši naložilo plačilo odškodnine novinarkama Mojci Pašek Šetinc in Eugeniji Carl (sodba slednje še ni pravnomočna) v višini 6.000 evrov, a se omenjeni novinarki nista zadovoljili le z denarjem. Odločeni sta bili, da bosta Janšo spravili v zapor, kar sta tudi dosegli, čeprav le pogojno.

Intervjuja: dr. Borut Rončević in Boris Tomašič

O aktualnih družbenih vprašanjih smo se pogovarjali s sociologom dr. Borutom Rončevićem, dekanom Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, ki pravi, da Slovenija potrebuje novo razvojno paradigmo. »Bolj kot nastop spoštovanja vrednih intelektualcev, ki se ne želijo politično udejstvovati, ampak so pač znova povedali, kar so povedali že prej, bi v tem trenutku potrebovali kakovostno operativno izvedbo dobrih zamisli.« Informativna televizija Nova24TV bo v začetku marca zaznamovala tri leta delovanja. O prehojeni poti smo se pogovarjali z njenim programskim direktorjem Borisom Tomašičem, ki je med drugim komentiral aktualne politične dogodke v naši državi.

Zapleti z minimalno plačo in njene posledice

Zaposleni se bodo z višjo minimalno plačo znašli v višjih davčnih razredih, plačali bodo višje davke, otroški dodatki in štipendije bodo nižji, na boljšem bo le vlada, ki bo z več denarja v državni blagajni laže delila davkoplačevalski denar. Uresničujejo se opozorila gospodarstva, za katera so bili v sindikatih in vladi gluhi in slepi. Ko gospodarstvo in plačna politika postaneta ujetnika politike in iskanja 46. glasu v parlamentu, potem je čas za alarm.

Razvpita Marta Kos ni več bogato poročena

Pravljice, ki so jo rumene revije gradile zadnja desetletja, je konec. Marta Kos, razvpita generalna sekretarka Foruma 21, ni več Marko. In to že mesece, pa rumene revije, ki so leta poročale o vsakem dragem darilu, ki ga je Kosovi podaril mož Aaron Marko, razhoda niso niti omenile. Ljudje iz bližine ločencev vedo povedati, da je bilo zelo neprijetno, saj je Marko tokrat srce podaril mnogo mlajši …

Koliko medvedov »prenese« slovensko podeželje?

Upravno sodišče je s sklepom 70900-5/2018/7 z dne 3. 1. 2019 na podlagi pritožbe naravovarstvene organizacije Alpe Adria Green zoper Odlok o ukrepu odvzema osebkov rjavega medveda iz narave za obdobje do 30. septembra 2019 blokiralo delovanje državne strokovne institucije, ki v imenu države opravlja strokovna dela v gozdovih Slovenije. Podlaga za upravni spor zoper odlok je bila, da bo z odvzemom (odstrel, naravni pogin, nesreče, preselitev) 200 osebkov rjavega medveda (ki je zavarovana živalska vrsta) tej populaciji medveda povzročena nepopravljiva škoda. O škodah, ki jih nenormalno veliki staleži parkljaste divjadi in velikih zveri povzročajo v gozdovih in na drugi zasebni lastnini, te »naravovarstvene« organizacije običajno ne razmišljajo. Čigav »javni« interes torej te zastopajo?

»Ubijali vas bomo in jedli vaša trupla«

V nemškem mestu Jeni so aretirali triindvajsetletnega prosilca za mednarodno zaščito, azilanta iz Afganistana, osumljenega, da se je brutalno znesel nad sedeminosemdesetletno sosedo in jo na koncu tudi ubil. Truplo uboge starke so našli v kleti stanovanjskega bloka, kjer je živela, dva dneva po prijavi njenih sorodnikov, da jo pogrešajo. Osumljenec je po dejanju zbežal in se skrival pred policijo, a so ga našli. Po prvih skopih informacijah, kajti Afganistanec ne govori nemško, sta se storilec in žrtev poznala; motiv za tako brutalen umor upokojenke pa ostaja neznan.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine