23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

V novi reviji Demokracija: Janez Janša: Slovenija na pragu časa bistrenja; Razkrivamo: Židan za promocijo hrane zapravil kar 4.551 minimalnih plač; SDS – Trideset let zvestobe Sloveniji!

V novi reviji Demokracija objavljamo veliki intervju s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki pravi, da je Slovenija na pragu časa bistrenja. V članku z naslovom Trideset let zvestobe Sloveniji orišemo nastanek, razvoj in delovanje SDS, ki je nedvomno najpomembnejša politična stranka v Sloveniji. Razkrivamo, kako je Dejan Židan za promocijo naše super hrane in stranke SD zapravil kar 4.551 minimalnih plač in zakaj plačujemo višje cene vrtcev. Predstavljamo tudi zgodbo Santiaga Abaskala, zagovornika španskih tradicij. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

Janez Janša: Prihaja čas bistrenja. Demokratični deficit Marjana Šarca je ogromen.

Ob tridesetletnici Slovenske demokratske stranke smo se pogovarjali z zmagovalcem zadnjih državnozborskih volitev in predsednikom SDS Janezom Janšo. Stranko vodi od litostrojskega kongresa maja 1993, ko je postal predsednik takratne Socialdemokratske stranke Slovenije, ki je skupaj z nekdanjo Slovensko demokratično zvezo predhodnica današnje SDS, ki je največja parlamentarna stranka v državi.

Čeprav je ta pogovor namenjen 30-letnici delovanja SDS, bova začela na koncu. Nedavno ste v svoji analizi slovenske družbene in politične stvarnosti že uvodoma zapisali, da se je v Sloveniji vzpostavil sistem, ki služi samoizbranim in samooklicanim, se pravi prvorazrednim. Vzpostavila se je družba, ki temelji na negativnem elitizmu, katerega nosilci so ideološki, krvni in skrbno izbrani nasledniki komunistične elite iz nekdanjega totalitarnega sistema. Človeku se samo od sebe postavi vprašanje, kako je mogoče, da se je osamosvojitveni in demokratični naboj odbil v povsem drugo smer, kot je sprva kazalo? Ali pa je bilo že vse tako programirano in del načrta Organizacije, kot jim je pravil Danilo Slivnik, oziroma udbomafije, kot jih je označil arhitekt Edo Ravnikar?

V omenjenem sestavku o prvorazrednih skušam odgovoriti tudi na to vprašanje. Ne odkrivam pa tople vode, saj je že tisočletja jasno, da diktature nikoli prostovoljno ne sestopijo z oblasti. Njihovo dediščino je treba v demokraciji razgraditi, kot pravi resolucija Sveta Evrope številka 1096. Če se to ne zgodi, ostanki totalitarizma razgrajujejo demokracijo. Temu smo priča danes v Sloveniji.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Trideset let zvestobe Sloveniji              

V teh dneh Slovenska demokratska stranka slavnostno praznuje trideseto obletnico svojega nastanka. Gre za stranko, ki ji je ves čas šlo »za stvar«, kot bi rekel njen nekdanji predsednik Jože Pučnik. SDS je ves čas nosilka slovenske državnosti in prizadevanj za njeno dokončno demokratično osvoboditev.

Intervju: Tamara Burmcky – Taya

Pogovarjali smo se s Tamaro Burmicky – Tayo, slikarko in arhitektko, ki je z nami delila svojo izkušnjo življenja v Venezueli, pripovedovala o svoji umetnosti in podala svoj pogled na dogajanje v Venezueli. Povedala je, da kriza traja že več desetletij in se ves čas samo poglablja.

Židan za promocijo zapravil 4.551 minimalnih plač – tudi za promocijo SD

Dejan Židan, predsednik stranke SD in predsednik parlamenta, je kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano leta 2016 izpeljal javni razpis v vrednosti več kot tri milijone evrov. Gre za promocijske aktivnosti, včasih smo temu pogovorno rekli reklamiranje. Skozi milijonski razpis ministrstva pa sta po oceni poznavalcev Židan in njegova stranka SD dejansko iz žepa davkoplačevalcev finanicirala predvolilno kampanjo stranke SD, kar je v navzkrižju s pravili.

Evropska lisica in migrantski ježi

Štiriinsedemdesetletni Klaus Roth iz nemškega Esslinga, upokojeni socialni delavec, se je leta 2015, ko je v Nemčijo pljusknil največji val beguncev, prostovoljno javil za pomoč na svojem prejšnjem delovnem mestu in je kot aktivni član delovne skupine za azilante pomagal iskati namestitev za tisoče in tisoče pribežnikov z Bližnjega vzhoda. Ko je največja kriza minila, je upokojenec nadaljeval s prostovoljstvom tako v v azilantskih domovih kot v domovih za starejše. Danes pa ga občina Essling meče iz občinskega stanovanja, v katerem stanuje že 24 let, ker potrebuje njegovo občinsko stanovanje za namestitev šestih novih »beguncev«.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

P. J.

Zadnje novice

Sorodne vsebine