2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Janez Janša: »Pred EU je polno izjemno pomembnih korakov!« Denar in oblast je za KUL najljubša strast! Razkrivamo: Privilegiji medijskih likvidatorjev iz javne hiše RTVS! Intervjuja: dr. Stane Granda in Anja Bah Žibert

V novi reviji Demokracija objavljamo pismo predsednika vlade Janeza Janše voditeljem Evropske unije, v katerem le-ta opozarja na ključne izzive, pred katerimi se je znašla povezava. Pišemo o tako imenovani koaliciji KUL, ki jo vodijo botri iz ozadja in ji mnogi po novem rečejo burek koalicija. Razkrivamo sprevrženo visoke plače medijskih likvidatorjev z javne Radiotelevizíje Slovenija. Objavljamo intervjuja z zgodovinarjem dr. Stanetom Grando in s poslanko Anjo Bah Žibert. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je prejšnji torek poslal pismo voditeljem Evropske unije, v katerem se je zavzel za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okviru za spopad z epidemijo, ki ga zdaj spodkopava nedavni dogovor med Svetom EU in evropskim parlamentom o pogojevanju črpanja sredstev s spoštovanjem t. i. vladavine prava.

V pismu, ki je bilo naslovljeno na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, nemško kanclerko Angelo Merkel, portugalskega predsednika vlade Antonia Costa in druge, je zapisal, da je treba po celotni EU spoštovati vladavino prava, in dodal, da »diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati ‘vladavina prava’«.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Nekateri ukrepi bodo veljali do božiča

Premier Janez Janša je znova pozval vse državljane, naj upoštevajo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. »Z zakonom ali ukrepom ne moreš ustaviti virusa, lahko ga ustavimo samo z razumom in s solidarnostjo,« je nedavno dejal Janša za Planet TV. Nekateri protikoronski ukrepi bodo gotovo veljali tudi v času božiča, upa pa, da ne tako strogi, kot so zdaj.

Denar in oblast – za KUL najljubša strast

Pismo predsednika vlade Janeza Janše naslovljencem v evropskih institucij – poleg predsednice Evropske komisije in predsednika Evropskega sveta so prejemniki tudi najvišji politični predstavniki držav EU – je sprožilo nov vihar v slovenskem kozarcu vode. Seveda v vrstah tranzicijske levice. Po tistem, ko se je praktično celoten medijski propagandni aparat spravil na Janšo zaradi neobstoječe čestitke za zmago Donaldu Trumpu, so tokrat dobili novo temo: pismo, ki ga v celoti objavljamo na straneh od 28 do 30.

Privilegiji medijskih likvidatorjev iz RTVS

Neverjetno, a resnično! Plače in plačni razredi privilegiranih novinarjev na RTV Slovenija se približujejo rangu državnih sekretarjev in ministrov, za zavzeto družbenopolitično delo pa so izbranci tudi dodatno nagrajeni. Epidemija COVID-19 je na površje naplavila tudi privilegije, ki si jih brez sramu med sabo delijo izbranci v javnem zavodu RTV Slovenija. Za nekatere novinarje, ki zaradi zakonske narave RTV Slovenija sodijo med javne uslužbence, pa je ta kriza razgalila tudi njihove plačne razrede, ki se pri nekaterih že približujejo plačnim razredom in plačam državnih sekretarjev in ministrov, najvišjim funkcionarjem v državi torej.

Intervjuja: Stane Granda in Anja Bah Žibert

Z zgodovinarjem dr. Stanetom Grando smo se pogovarjali o epidmiji novega koronavirusa, aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu ter vladni odločitvi, da podpre projekt ustanovitve Muzeja slovenske osamosvojitve. O aktualnem družbeno političnem dogajanju (vladi in opoziciji) smo se pogovarjali tudi s poslanko Slovenske demokratske stranke Anjo Bah Žibert.

Gospodarstvo pred krizo, med njo in po njej

Slovensko gospodarstvo si bo po zdajšnji zdravstveni krizi hitro opomoglo, če bo le politična situacija v državi stabilna in bodo posamezne rušilne skupine z vidnimi političnimi posamezniki iz vrst levice vladi Janeza Janše dopustili, da bo nadaljevala svoje dobro in uspešno delo. Slovenska podjetja so zelo odporna, javne finance so stabilne, bančni sistem je likviden, vlada se je na julijskem zasedanju Evropskega sveta dogovorila za največ evropskih investicijskih sredstev v zgodovini Slovenije. Za prihodnje leto je tudi napovedala, da davkov ne bo dvigovala, nekateri davki se bodo celo znižali.

Zamolčana tragedija Nemcev pod Titom

Med številnimi tragičnimi zgodbami žrtev komunizma je manj znana tista o preganjanju nekaterih etničnih skupnosti, ki so jih komunisti imeli za razredne sovražnike. Med njimi so bili tudi Nemci, ki so živeli tudi na območju Slovenije. Seveda s tem niso mišljeni samo kočevski Nemci, ampak tudi tisti na drugih območjih. Denimo na Celjskem pa v Mariboru. Po nekaterih podatkih je pred drugo svetovno vojno v tedanji Dravski banovini živelo skoraj trideset tisoč ljudi z nemškim maternim jezikom. Seveda v to niso všteti Nemci iz drugih delov tedanje Jugoslavije, denimo v Vojvodini in še kje.

Zamenjava vlog ali grožnja državljanske vojne (1. del) 

Dr. Ivan Klemenčič: Prav zdaj, ko je na Slovenskem znova razglašena epidemija COVID- 19 in se okuženost dramatično povečuje, se pritisk na vlado Janeza Janše silovito stopnjuje. Ne gre za ogroženo zdravje Slovencev, za življenja, za delujočo družbo, gre za oblast. Danes in tako vse od leta 1941. Kdo stoji tokrat za tem pogromom na legitimno in odlično delujočo vlado? Znova skrajno levičarski politiki, daleč največja večina javnih občil in zdaj še politkolesarji, vsi eksponenti globoke države.

Trumpova dediščina in polarizacija ameriške družbe

Letošnje predsedniške volitve v ZDA se bodo verjetno zapisale v zgodovino kot eden najbolj kontroverznih in ključnih dogodkov v zgodovini ameriške politike. Potem ko je na začetku vodil Donald Trump se je začelo zapletati z glasovi, ki so bili zaradi pandemije COVID-19 oddani po pošti. Vodstvo je prevzel demokratski kandidat Joe Biden, vendar pa so v javnost kmalu pricurljale informacije o tem, da skušajo demokrati ukrasti volitve. Trump, ki je bil na ta scenarij delno pripravljen, je takoj napovedal tožbe.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine