11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

V novi reviji Demokracija: Evropa je lepa bela! Razpad Cerarjeve vlade, zmaga SDS in »ustoličenje« Šarčeve vlade! Se lahko tudi pri nas zgodi teroristični napad?

V novi reviji Demokracija soglasno ugotavljamo, da je Evropa lepa bela. Objavljamo pregled polítičnega dogajanja letošnjega leta, ki ga je zaznamovala zmaga SDS in nastop leve nekredibilne Šarčeve vlade. Varnostni strokovnjaki analizirajo kako ogrožena je Slovenija s strani islamskih teroristov. Objavljamo predbožični intervju z duhovnikom Sebastijanom Valentanom in z znanim britanskim ekonomistom Eamonnom Butlerjem z Inštituta Adama Smitha. Vabljeni k nakupu Demokracije!

 

Urednik Demokracije Jože Biščak: Slovenska prestolnica nima božičnega sejma. Politična korektnost in njeni apologeti so opravili svoje. Ljubljana ima »praznični sejem«, beseda božič je spet postala nezaželena. Tokrat iz drugačnih razlogov. Če se v nekdanji državi katoličani s svojimi prazniki niso skladali s socialističnim konceptom partije, sodobna agenda pravi, da bi pretirano poudarjanje proslavljanja tradicije Kristusovega rojstva lahko povzročilo nelagodje in občutek odrinjenosti pri »novih« Evropejcih.

Celoten uvodnik preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Leto 2018 brez velikega političnega preloma

Letošnje leto je minilo v znamenju tridesete obletnice slovenske pomladi, še zlasti procesa proti četverici in ustanovitve SLS. Zato je marsikdo (precej naivno) pričakoval, da bo trideseta obletnica velikega preobrata, ki je slovensko pomlad ponesel na ulice in trge, tudi letos prinesla preobrat na volitvah. Čeprav je SDS med strankami dosegla prvo mesto (kar je glede na medijsko orkestrirano kampanjo proti njej več kot zavidljiv dosežek!), je bil razplet pri sestavi vladne koalicije drugačen – v državni zbor se je skupaj prebilo kar devet strank, za sestavo vlade pa bi bile potrebne, če bi mandat pripadel SDS, potrebne vsaj štiri. Vendar so se druge stranke, razen v NSi in SNS, odločile, da koalicija s SDS ne pride v poštev. Mandat za sestavo vlade je tako pripadel Marjanu Šarcu, kontinuiteta s prejšnjo, Cerarjevo, vlado se tako nadaljuje.

Se lahko tudi pri nas zgodi teroristični napad?

Prejšnji torek zvečer je na božičnem sejmu v Strasbourgu moril poblazneli islamski skrajnež. Ob vpitju Alah je velik je hladnokrvno streljal po nič hudega slutečih ljudeh, ki so uživali v predbožičnem razpoloženju. Kako ogrožena pa je ta čas Slovenija? Nedvomno se v zadnjih letih z legalnimi in ilegalnimi migracijami z Balkana, Bližnjega vzhoda in iz Afrike stopnja ogroženosti Republike Slovenije in njenih prebivalcev povečuje. Svoje k temu pripomorejo slabe razmere v Slovenski vojski, policiji in varnostno-obveščevalnih službah, ki se bolj kot z varnostjo ukvarjajo s svojim nezavidljivim položajem.

Intervjuja: Sebastijan Valentan in Eamonn Butler

Mag. Sebastijan Valentan je magister kanonskopravnih znanosti, sodnik pri Metropolitanskem cerkvenem sodišču v Mariboru, član Sveta varuha človekovih pravic, član Papeškega avstrijskega kolegija Santa Maria dell’Anima in sodelavec Inštituta za kanonskopravne vede na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen leta 2010. Teologijo in filozofijo je študiral na Teološki fakulteti – enota Maribor, kjer je pridobil naziv univerzitetni diplomirani teolog. Na Fakulteti za kanonsko pravo Papeške univerze Santa Croce v Rimu, kjer je magistriral (2017), pripravlja doktorat s področja religijskega javnega prava in mednarodnega prava človekovih pravic. Pogovarjali smo se tudi z britanskim ekonomistom Eamonnom Butlerjem, direktorjem in soustanoviteljem Inštituta Adama Smitha v Združenem kraljestvu. Diplomiral je na Univerzi St. Andrews. Leta 2012 je prejel častni doktorat na Univerzi Heriot-Watt. Je avtor več knjig in strokovnih člankov s področja ekonomije.

Keith Miles: Vrnitev v marksizem?

To je seveda presenetljivo vprašanje. Zakaj bi kdo želel verjeti v marksizem, je sodobna skrivnost. Zdi se, da njegov partner v zločinu – socializem – v sodobni situaciji ne upošteva svoje katastrofalne preteklosti. Ko nekdo sliši izjave Levice ali Der Linke ali Corbynove delovne stranke ali Melenchonove socialistične stranke ali celo Bernieja Sandersa in Alexandrie Ocasio-Cortez v ZDA, se sprašuje, ali je zamudil vso negativno zgodovino socializma in komunizma. Ali morda niso opazili vseh neuspehov ekonomije ali človekovih pravic. Kot pravi pregovor, so tudi njihovi pogledi »zmagoslavje upanja nad izkušnjami«.

Janez Janžekovič: Požarni zid prihodnje generacije

Želim, da bi prihodnje slovenske (in evropske) generacije imele prihodnost. Še je kaj lepega videti in še je kaj lepega doživeti. Naj opustošenje po požaru komunizma, ki smo ga doživeli v 20. stoletju, ne bo totalno. Laž je nesmrtna duša komunizma. Ali komunizem je laž, ropanje, pobijanje (morjenje). Iz zločina se je rodil komunizem in vsi komunizmi doslej so bili zločinski. Tudi slovenski oz. jugoslovanski. Slovenski komunistični voditelji Edvard Kardelj, Boris in Zdenka Kidrič, Ivan Maček Matija, Pepca Kardelj, Vida Tomšič in drugi so bili primitivni in brezdušni teptalci morale in človeškega dostojanstva.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine