18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

V novi reviji Demokracija: Ekskluzivni intervju – Janez Janša: To hobotnico, ki duši državo, je treba presekati; Intervjuja: Aleš Hojs in Eva Irgl; Kdo dela zate?

V novi reviji Demokracija ekskluzivno objavljamo veliki intervju s predsednikom SDS Janezom Janšo. Pogovarjali smo se tudi s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Alešem Hojsom in poslanko SDS Evo Irgl. Objavljamo javnomnenjske ankete, ki kažejo, da ni še nič odločeno in da bo vsak glas štel. Razgaljamo t. i. Mirovni inštitut. Vabljeni k nakupu Demokracije! Šestnajst strani več za isto ceno!«

 

Usoda je hotela, da bodo letošnje parlamentarne volitve skoraj do dneva natančno ob 30. obletnici tako imenovane afere JBTZ, ki je bila sprožena, da ustavi demokratične sile v takratni socialistični državi, hkrati pa so dogodki pomenili eno od prelomnic na poti k samostojni Sloveniji. Slovenija se je tri leta kasneje tudi osamosvojila, a nikoli resnično osvobodila komunističnih spon in jugoslovanske preteklosti, saj če pogledamo, nam danes vladajo tisti, ki so bili proti samostojni in suvereni Sloveniji. Človek bi rekel, da gre za težko razumljiv fenomen. Kako si vi to razlagate?

Janez Janša: Fenomen je, ni pa tako težko razumljiv. Posebej ne s te časovne razdalje. Znamenitih besed »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan«, ki jih je izgovoril nekdo, ki mu samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, takrat mnogi niso dojeli. Ljudje, ki so na plebiscitu z ogromno večino glasovali za samostojnost, si najbrž niso mogli predstavljati te sprevrženosti. Vendar so bile te besede neposredna napoved kontinuitete starih sil. Na zunaj in s pomočjo medijev so se zavzemali za demokracijo, v resnici pa so obdržali vse vzvode oblasti.

Toda več kot očitno je, da jim ne gre samo za funkcije.

Janez Janša: Ne. Jasno je, da ne gre le za funkcije same po sebi, ampak gre za denar in vse privilegije, ki ga ta prinaša. Temu se stare sile nikoli niso odrekle in še danes se z vsemi sredstvi borijo za ohranitev svojega položaja. Ne ustrašijo se ničesar, ne kraje volitev in zapiranja političnih nasprotnikov ne plenjenja državnega premoženja. Še vedno imajo v rokah institucije in medije, ki jim pomagajo vzdrževati globoko državo. Kako naj si sicer razlagamo, da obstajajo imena in dokazi o kriminalnih poslih, pa nihče, ki pripada pravemu političnemu miljeju, ne odgovarja. To hobotnico, ki duši državo, je treba razgraditi.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

V novi številki reviji Demokraciji preberite še:

Razkrivamo: Kdo v resnici dela – ZATE?

Preverili smo programe političnih strank, kaj obljubljajo, da bodo storile in uredile v naslednjem mandatu, če bodo izvoljene. Natančneje smo preverili podatke za področje pokojnin, zdravstva in migrantov. To so namreč glavne teme letošnje predvolilne kampanje. Ugotovili smo, da je program SDS najboljši v primerjavi s programi drugih strank. Pa poglejmo…

Nič še ni odločeno! Vsak glas šteje!

Do državnozborskih volitev je še deset dni. Podatki javnomnenjskih anket kažejo, da vodi Slovenska demokratska stranka pod vodstvom Janeza Janše. A nič še ni odločeno, saj je vrhunec volilne kampanje in medijskega »spopada« šele pred nami. Po mnenju avtorja knjige Fake news in urednika Spletnega časopisa Petra Jančiča realnost kaže, da na volitvah na koncu ne bodo zmagali raziskovalci javnega mnenja ali mediji. »Zmagal bo tisti, ki bo na volišča pripeljal več svojih volivcev in ki bo po volitvah dovolj spreten, da bo te glasove v pogajanjih z drugimi strankami prelil v realno oblast v dobro skupnosti.«

Ljubljana zaradi migrantov že poka po šivih!

Kot smo napovedali, se Slovenija vse bolj polni z migranti. To občuti tudi njena prestolnica Ljubljana. Kapacitete Azilnega doma na Viču so že absolutno prekoračene, kar nas spominja na leto 2000, ko je bil prenapolnjen tedanji azilni dom v Šiški. Župan Zoran Janković pa migrantom izreka dobrodošlico. Da je migrantov iz večinsko muslimanskih držav tudi v Ljubljani vse več, nam je povedalo že precej naših naročnikov s stalnim prebivališčem v slovenski prestolnici. Medtem ko župana Jankovića tovrstna »multikulturnost« veseli, saj navsezadnje močno podpira tudi graditev džamije, so mnogi Ljubljančani zaskrbljeni.

Intervjuji: Janez Janša, Aleš Hojs in Eva Irgl

Dva tedna pred »predčasnimi« državnozborskimi volitvami smo se pogovarjali s predsednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo. Javnomnenjske ankete njegovi stranki dobro kažejo, a prvak SDS pravi, da bo prava anketa šele 3. junija, ko bodo slovenski volivci in volivke oddali svoj glas. Pogovarjali smo se tudi s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, nekdanjim obrambnim ministrom in predsednikom Odbora za obrambo pri Strokovnem svetu Slovenske demokratske stranke Alešem Hojsom in poslanko SDS Evo Irgl.

Vabljeni k branju zanimivih analitičnih razmišljanj

V novi številki revije Demokracija njen urednik Jože Biščak piše o lekciji o svobodi, novinarska legenda Vinko Vasle o vse večjih norostih tranzicijske levice, televizijski voditelj in urednik Aleksander Rant o koaliciji sovraštva in strahu, publicist Drago Bajt o talentih po slovensko, publicist in finančnik Keith Miles o neokomunizmu in ekonomist ter publicist Bernard Brščič o Donaldu Trumpu kot dobrotniku Izraela.

Vabljeni k nakupu Demokracije!

Šestnajst strani več za isto ceno!

Zadnje novice

Sorodne vsebine