5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Če bo trajalo dlje kot dva meseca, bo zelo težko! Prve demokratične volitve leta 1990 z napako! Spoštujte odlok in ostanite doma! Samoizolacija v času koronavirusa! Intervjuja: Jelka Godec in zdravnik Rok Ravnikar

V novi reviji Demokracija analiziramo, kako bo pandemija koronavirusa vplivala na slovensko gospodarstvo in s tem povezane vladne protikrizne ukrepe. Pišemo o pomenu prvih demokratičnih volitev po drugi svetovni vojni za slovenski narod leta 1990, razkrivamo število okuženih v Sloveniji in svetujemo ljudem, naj upoštevajo omejitve gibanja, saj bomo le na ta način preprečili širitev zloglasnega virusa. Objavljamo intervjuja z državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade Jelko Godec in družinskim zdravnikom Rokom Ravnikarjem. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

Po zdajšnjih napovedih ekonomistov se bo gospodarska rast v Sloveniji letos znižala od 6 do 8 odstotkov ob predpostavki, da bo epidemija trajala dva meseca. Če bo trajala dlje, pa bo padec bruto domačega proizvoda lahko tudi dvomesten, počasnejše bo tudi okrevanje po zajezitvi epidemije. Največji izpad bo v turizmu, gostinskih in osebnih storitvah ter trgovini z neživilskimi proizvodi, kjer bodo prihodki precej nižji, napovedani padec dodane vrednosti v teh dejavnostih pa je kar 70-odstoten.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Prve večstrankarske volitve leta 1990

V prihodnjih dneh se bomo spominjali tridesete obletnice prvih demokratičnih volitev po drugi svetovni vojni, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (DEMOS). Volitve so potekale dve nedelji, in sicer 8. in 22. aprila 1990. Volitve je 8. januarja 1990 razpisal tedanji predsednik skupščine Miran Potrč na podlagi volilne zakonodaje, ki jo je 27. decembra 1989 sprejela tedanja Skupščina SRS. Na volitvah je prišlo do pomembnega preloma, a žal ne popolnega.

Intervju: državna sekretarka Jelka Godec

Pogovarjali smo se z Jelko Godec, ki je kot poslanka SDS v mandatu 2014−2018 vodila preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, v svojem drugem poslanskem mandatu pa je prevzela vodenje preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Prejšnji četrtek jo je vlada imenovala za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade, zadolženo za področje zdravstva.

Intervju: družinski zdravnik Rok Ravnikar

Pogovarjali smo se z Rokom Ravnikarjem, družinskim zdravnikom iz Kamnika. Je aktiven državljan, zahteven glede kakovosti in dela najvišjih odločevalcev v državi, aktualno dogajanje komentira tudi na družbenih omrežjih. Najbolj ga bolijo stiske in krivice, zaradi katerih so ljudje v strahu in tiho, zato pogosto povzdigne glas tudi v imenu drugih. Do zdravništva čuti visoko pripadnost. Kot podpredsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um si prizadeva za dostojanstvo in normalne delovne razmere, da bi zobozdravniki in zdravniki svoje plemenito poslanstvo, skrb za bolnike, lahko v polnosti opravljali.

Spoštujte vladni odlok in ostanite doma!

»Na travmatologiji imamo vse intenzivne nege polne, reanimacija je bistveno otežena. Zato še enkrat: ne obrezovati drevja, ne vozite se z motorjem, ne vozite se s kolesi, ne hodite v hribe, ostanite doma,« je opozoril prof. dr. Matej Cimerman. Minulo soboto je Univerzitetni klinični center Ljubljana kljub omejitvam gibanja obravnaval veliko poškodovanih pri različnih adrenalinskih in športnih dejavnostih.

Samoizolacija v času koronavirusa

… in kako jo preživeti brez hujših posledic, telesnih in duševnih. Pišem s stališča starejše osebe, ki je bila zdravnica za otroke, šolarje in mladino do upokojitve, v prostem času pa deklica za vse. V času izbruha nove bolezni mi medicinsko znanje pride zelo prav, veliko izkušenj imam tudi iz zasebnega življenja.

Migranti kršijo ukrepe proti virusu

Migranti množično kršijo ukrepe za preprečevanje širjenja korinavirusa. Nespoštovanje je posledica permisivne politike do migrantov. Policija je nemočna, predvsem se boji obtožb rasizma. Nacionalno homogene države je pandemija prizadela manj kot preostalo Evropo. Policisti mnogih evropskih držav se pritožujejo, da migranti ne spoštujejo ukrepov, ki so jih uvedle oblasti za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine