8.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V novi reviji Demokracija: Bo vlado sestavil zmagovalec ali poraženec?

Po predčasnih državnozborskih volitvah je jasno, da bo oblikovanje nove vladne koalicije izjemno težavno, saj tako ena kot druga politična stran nimate trdne večine. Je pa jasno, da ima največjo legitimnost za oblikovanje nove vlade zmagovalec volitev, predsednik SDS Janez Janša.

Prejšnji ponedeljek in torek so bili prešteti še glasovi iz tujine, ki pa rezultata predčasnih državnozborskih volitev niso bistveno spremenili. SDS je samo še povečala prednost pred drugimi.

Predvolilno strankarsko nihanje

Še pred dvema ali tremi meseci se je zdelo, da je Slovenska demokratska stranka pod vodstvom Janeza Janše precej oddaljena od zmage na prihajajočih državnozborskih volitvah. Po posojilni aferi v začetku letošnjega leta so ji namreč javnomnenjske ankete kazale drugo, po nekaterih anketah pa celo tretje mesto. Nekateri politični »analitiki« tako z leve kot desne so zato Janšo že odpisovali in pošiljali v politični pokoj. A SDS pod njegovim vodstvom je prestavila v »višjo prestavo« in z dobro vodeno volilno kampanjo, ki je vključevala tako klasične prijeme (jumbo plakati, panoji s plakati kandidatov, hoja od vrat do vrat …) kot moderne pristope (kratka in jasna sporočila, programska infografika in kratki filmčki na socialnih omrežjih), vse bolj prepričljivo nagovarjala volivce. Pri tem sta ji pomagala tudi jasen program in vsebina, ki jo ta stranka ima in že vsa leta odločno zagovarja. Nekoliko bolj so poudarjali samo nekatere teme, ki so v zadnjem času bolj aktualne in žgoče, na primer problematiko zdravstva, slovenstvo in znova naraščajoče migracije z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, ki se bližajo Sloveniji po balkanski oziroma po t. i. mošejski poti čez Bosno. SDS je pomagala tudi konstruktivna drža, ki jo je pokazala v odnosu do drugih strank na desni sredini, in državniški nastopi njenega predsednika Janše na predvolilnih televizijskih soočenjih.

 

SDS velika zmagovalka volitev

Če je še pred dvema mesecema Lista Marjana Šarca vodila v večini javnomnenjskih anket, je s približevanjem volitev in predvolilnimi nastopi postajalo vse bolj jasno, da je njen predsednik Marjan Šarec programsko in idejno »prazen«, drugouvrščeni predsednik SD Dejan Židan pa programsko neizrazit in nespreten. Začele so se delati t. i. škarje, kar pomeni, da je SDS začela podpora naraščati, LMŠ in SD pa padati. In približno mesec dni pred volitvami so se škarje pozitivno razprle za SDS, ki se je praktično po vseh anketah začela vzpenjati, LMŠ in stranka SD pa padati in izgubljati javnomnenjsko podporo. V finišu volilne tekme se je to samo še stopnjevalo, kar se je odrazilo na volitvah, saj je SDS zmagala z veliko, »zgodovinsko« prednostjo.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

Metod Berlec

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine