2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Bo po Šarcu še Erjavec skočil v prazen bazen? Sprenevedanja in »popoldanski« zaslužki Tomaža Vesela! Slovensko gospodarstvo preveva zmerni optimizem! Dve novi rubriki! Intervjuja: mag. Uroš Urbanija in dr. Dejan Verčič

V novi številki revije Demokracija ugotavljamo, da se bodo letos nadaljevali destruktivni levičarski napadi na vlado in iskanje novega slamnatega mandatarja globoke države. Z novim letom ob tridesetletnici samostojne slovenske države v reviji uvajamo novi rubriki; to sta 30 let samostojnosti ter Slovenci in slovenstvo. Objavljamo intervjuja z direktorjem UKOM mag. Urošem Urbanijo, ki opozarja na samovoljo direktorja STA Bojana Veselinovića, in s komunikologom prof. dr. Dejanom Verčičem, ki pravi, da je Erjavec božično darilo Janši: karkoli naredi prvi, bo koristilo drugemu. »Če zruši vlado in sproži nove volitve, bo največ pridobila SDS. Če mu vlade ne uspe zrušiti, bo razkril očitno: da je opozicija naga.« Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Začelo se je leto 2021, ki bo za Slovenijo v marsičem posebno. Ne samo zaradi spopada z epidemijo COVID-19, temveč tudi zato, ker bo Slovenija v drugi polovici leta predsedovala Evropski uniji. Za Slovenijo pa bo to tudi jubilejno leto, saj bo zaznamovala 30 let svoje državnosti, ki jo je bilo treba braniti tudi z vojaško silo.

Predsedovanje Svetu Evropske unije naj bi Slovenija formalno prevzela 1. julija 2021 opolnoči, vendar za zdaj še ni povsem gotovo, kdo bo državo takrat vodil. V normalnih razmerah bi Janševa vlada morala zdržati do volitev 2022, vendar pa si tranzicijska levica prizadeva, da bi prišlo do njene zamenjave že v prvi polovici leta 2021, kar bi pomenilo imenovanje tretje vlade v tem mandatu. Če k temu prištejemo še spopad z epidemijo COVID-19, lahko rečemo, da Janševa vlada deluje tako rekoč sredi vojnih razmer.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Sprenevedanja in »popoldanski« zaslužki Tomaža Vesela

Tomaž Vesel je funkcijo predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije začel opravljati junija 2013. Njegov mandat traja 9 let, kar pomeni, da se mu izteče junija 2022. Njegova plača je le nekaj stotakov nižja od plače predsednika države ali vlade. Roko na srce, delo predsednika računskega sodišča je bistveno manj stresno od dela predsednika vlade.

Intervjuja: mag. Uroš Urbanija in dr. Dejan Verčič

O delovanju Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) in dogajanju, povezanem s Slovensko tiskovno agencijo (STA), smo se pogovarjali z direktorjem urada mag. Urošem Urbanijo, ki opozarja: »V pogodbi, ki jo je prav Veselinović podpisal z nekdanjo direktorico UKOM, je jasno zapisano, da mora dati vso dokumentacijo, kar je tudi logično, če se mu plačuje približno 165.000 evrov na mesec. In če ne da dokumentov, se mu lahko ustavijo izplačila, ali še več – lahko terjamo celo vračilo že plačanih zneskov.« S strokovnjakom za komunikologijo prof. dr. Dejanom Verčičem pa smo se pogovarjali o turbulentnih razmerah v slovenski politiki, nastopanju posameznih politikov in njihovih sporočilih.

Slovensko gospodarstvo preveva zmerni optimizem

Okrevanje slovenskega gospodarstva je po napovedih Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) predvideno v drugem četrtletju 2021. Svetovno gospodarstvo pa bi se lahko na predkoronsko raven vrnilo do konca leta 2021. Podobno velja tudi za slovensko gospodarstvo. Gospodarska aktivnost v letu 2021 bo močno odvisna od epidemiološke slike doma in v svetu. Kako globok bo padec gospodarskih aktivnosti predvsem v prvem četrtletju 2021 in kakšna bo učinkovitost ukrepov za blažitev gospodarsko-socialnih posledic epidemije, pa bosta ključna dejavnika, ki bosta narekovala hitrost gospodarskega okrevanja.

Dr. Pučnik: »Jugoslavije ni več. Gre za Slovenijo!«

Spoštovani bralci Demokracije, rubriko »30 let samostojnosti« smo začeli z znamenitimi besedami dr. Jožeta Pučnika, ki jih je izrekel 26. decembra 1990, ko je bilo jasno, da je na plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije 88,2 odstotka vseh takratnih volivcev glasovalo za samostojno in neodvisno Slovenijo. V letu, ki se je komaj začelo, se tako spominjamo tridesetletnice samostojne in neodvisne Republike Slovenije. Pot do nje pa ni bila lahka, ampak polna preprek, pretresov in nevarnosti. 

Slovenci in slovenstvo: V iskanju svojih korenin

Leto 2021 je za Slovenijo jubilejno leto, saj praznujemo trideset let lastne države. Zato smo v tedniku Demokracija v tem letu uvedli novo rubriko »Slovenci in slovenstvo«, ki se bo ukvarjala z etnogenezo slovenskega naroda ter razvojem slovenske identitete, jezika in kulture. Dejstvo, da smo se skozi tisočletja obdržali v srednjeevropskem prostoru in na območju Vzhodnih Alp na stičišču s Panonsko nižino, furlansko ravnico in kraškim svetom do te mere, da imamo sedaj svojo državo, postavlja pred nas številne moralne obveze do naših korenin. In nekaj je gotovo: korenine slovenstva segajo v antično dobo, ne samo v srednji vek.

Dogodki, ki bodo zaznamovali leto 2021

Medtem ko je leto 2020 zaznamovala pandemija kitajskega virusa, ki je močno zmotila in prekinila potek vsakdanjega javnega življenja ter povzročila gospodarsko krizo, mnogi upajo, da se bodo v letu 2021 stvari začele vračati v ustaljene tirnice. Tako naj bi se v novem letu zgodilo več pomembnih športnih in drugih dogodkov, ki so bili zaradi pandemije prestavljeni. Verjetno bomo priča tudi množičnemu cepljenju proti COVID-19, čeprav se bo, kot kaže, vsaj v prvih mesecih leta pandemija nadaljevala. V ZDA bo prisegel novi predsednik , v nekaterih državah pa bodo potekale pomembne volitve.

Programi deradikalizacije so redkokdaj uspešni

Programi deradikalizacije islamistov so brca v temo, saj udeleženci programov večinoma lažejo. Rehabilitirani islamisti ob prvi priložnosti sejejo smrt. Rešitev problema so ostre kazni brez pomilostitve. Zahodna družba je v očeh islamistov šibka in naivna. Konec lanskega leta je bilo v Veliki Britaniji objavljeno poročilo, iz katerega izhaja, da so programi deradikalizacije islamistov v Veliki Britaniji redkokdaj uspešni in so torej bolj ali manj pesek v oči in zapravljanje denarja.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine