10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Bitka proti koronavirusu! Ukrepi nove vlade v pomoč vsem slojem družbe! Naval migrantov na našo južno mejo se nadaljuje! Poklici, ki jih v času krize nujno potrebujemo! Intervjuja: dr. Mitja Steinbacher in Gerald Clark

V novi reviji Demokracija podrobno pišemo o boju proti smrtonosnemu koronavirusu, ki pustoši tako v svetu, Evropi kot tudi pri nas, in ukrepih nove Janševe vlade, s katerimi se bo pomagalo vsem slojem slovenske družbe. O tem smo se pogovarjali tudi z ekonomistom dr. Mitjem Šteinbacherjem, ki opozarja, da je nujno treba ohraniti proizvodnjo. Ob tem spominjamo na poklice, ki so ključni v teh kriznih časih in navalu nezakonitih migrantov na našo južno mejo.

 

»Vlada je v položaju, ko za spopad z epidemijo nima na voljo nobenih pripravljenih ukrepov. Vsako odredbo, vsak odlok, vsak sklep je treba napisati od prve črke naprej. Nekatere države enostavno sprejemajo odloke, ki so jih pripravili mesece in tedne prej, mi jih moramo domisliti, napisati, uskladiti in sprejeti v enem dnevu ali celo nekaj urah. In vsaka ura je v tej bitki dragocena. Zato sledimo tudi ravnanju tistih držav, ki so imele ukrepe domišljene in pripravljene vnaprej,« je nedavno v svojem nagovoru opozoril predsednik vlade Janez Janša.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Janševa vlada hiti na pomoč ljudem v stiski

Ker je kriza s koronavirusom skoraj povsem ustavila gospodarsko dejavnost v državi, je vlada pod vodstvom Janez Janše oblikovala posebno vladno skupino, ki se bo ukvarjala samo s področjem izrednih ukrepov za boj proti recesiji. Potem ko je vlada oblikovala krizni štab in vanj pritegnila tudi nekdanjega ministra Jelka Kacina (ki je bil v preteklosti sicer član LDS), je sedaj oblikovala še posebno skupino, ki se bo ukvarjala z gospodarskimi vprašanji.

Intervjuja: dr. Mitja Steinbacher in Gerlad Clark

O vplivu koronavirusa na slovensko, evropsko in svetovno gospodarstvo smo se pogovarjali s profesorjem na Fakulteti za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani dr. Mitjo Steinbacherjem, ki v prvi vrsti prisega na svobodno tržno gospodarstvo. Ste kdaj podvomili o resničnosti svetopisemskih zgodb in se vprašali, kdo smo, od kod prihajamo in kdo je zares naš Stvarnik? Na vsa ta vprašanja in na številna druga se je že v svojem zgodnjem otroštvu spraševal tudi vodilni ameriški raziskovalec in pisatelj Gerald Clark, ki je v kasnejših letih postal ena vodilnih avtoritet na področju raziskav prikrite človekove zgodovine.  

Število nezakonitih prehodov južne meje narašča

Na težavnejše razmere in izpostavljenost policistov zaradi novega koronavirusa je ob obisku Črnomlja in Kočevja ob koncu tedna opozoril tudi v. d. direktorja slovenske policije Anton Travner. Na meji je zato dobrodošla pomoč Slovenske vojske. Število nezakonitih prehodov državne meje narašča, do 18. marca so slovenski policisti izsledili in prijeli 1.434 tujcev.

Poklici, ki so v času koronavirua nujno potrebni

Z nastopom epidemije koronavirusa se postavljajo tudi vprašanja rizičnih poklicev. Kot je znano, so najbolj na udaru zdravstveni poklici, ki jih ta čas krvavo potrebujemo. Zato jim je treba nameniti posebno varstvo. Seveda ne smemo pozabiti niti na ljudi, ki v tem času opravljajo nujno potrebna dela za kolikor toliko normalno preskrbo prebivalstva. Denimo policiste, vojake, gasilce, pismonoše, zaposlene v trgovinah itd. Zanje ukrep »ostani doma« ne velja, saj morajo tudi v najbolj kritičnih časih opravljati svojo službo.

Virus bo močno prizadel male podjetnike

Z odlokom vlade o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom so se lokali, ki ponujajo nastanitvene, gostinske, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske ter storitve iger na srečo, 16. marca v naši državi do nadaljnjega zaprli. Določene so nekatere izjeme – prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Dr. Stanislav Južnič: Kako premagati »nanobitja«?

Virusov ni le mnogo več kot ljudi, tudi njihova milijonska mnogovrstnost močno prekaša človeštvo. Znajo biti tudi evolucijsko starejši in zatorej bolj zviti od nas, tako da jih nikakor ni mogoče ugnati v kozji rog z levo roko. Morda luč prihaja z Vzhoda in tudi marsikateri kronani virus roma k nam od tam, vsekakor pa tisočletna splošno znana kitajska državna organiziranost ponuja nekatere prednosti v naših večnih bojih z virusi, demokracija gor ali dol.

Mag. Tadej Ian: Ubijalski virus globalizacije

Zgodil se je virus SARS-CoV-2 in tudi pri nas povzročil epidemijo, kar je šokiralo številne Slovence, saj se mnogim zdi neverjetno, da se v našem krasnem svetu lahko zgodi kaj takega. Toda ali je naš svet res tako krasen? Mi menimo, da ni in da je bila najnovejša epidemija samo vprašanje časa. Na nevarnost pandemije, ki bi lahko ogrozila človeštvo, smo opozarjali že lani v članku o nevarnostih globalnega turizma, ki je izšel v reviji Demokracija v oktobru.

Pandemija je hudo prizadela svetovno gospodarstvo

Pandemija koronavirusa je prizadela tudi svetovno gospodarstvo. Strmoglavljenje borznih indeksov in kriza finančnega sektorja. Med najbolj prizadetimi vejami so transport, turizem, gostinstvo in zabavna industrija. Na obzorju je nova recesija, ki bo hujša od tiste pred desetletjem. Pandemija koronavirusa je temeljito pretresla življenje na celotnem planetu. Tako kot je zaradi ukrepov za preprečevanje okužbe s tem kitajskim virusom prišlo do motenj v vsakdanjem življenju ljudi, je pandemija pretresla tudi svetovno ekonomijo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine