5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Aleš Hojs: Naredili bomo vse, da bo meja čim bolje varovana! Slovenija se je v EU najodločneje protikrizno odzvala! Vse hujše grožnje pouličnih prevratnikov! Janševa vlada po delavnosti močno prekaša Šarčevo!

V novi reviji Demokracija objavljamo intervju z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom, ki pravi, da je treba južno mejo še bolj zavarovati. Razkrivamo, da se je Slovenija pod vodstvom nove Janševe vlade znotraj Evropske unije najodločneje odzvala pri blaženju posledic pandemíje koronavirusa. Píšemo o raziskavi o razširjenosti COVID-19, ki bo podlaga za sproščanje vladnih ukrepov. Pogovarjali smo se tudi s Pierom San Giorgiom, ki se posveča vprašanju preživetja v primeru svetovnih kriz.

 

DEMOKRACIJA: Gospod Hojs, v času druge Janševe vlade ste bili minister za obrambo, ste predsednik Odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Vas je vabilo predsednika vlade Janeza Janše, da prevzamete mesto ministra za notranje zadeve, kaj presenetilo?

HOJS: Seveda! Ko so pogovori za aktualno koalicijo prihajali v sklepno fazo, me je poklical predsednik vlade in me povabil v ekipo. Nikakor si nisem mogel misliti, da ima z menoj načrte na notranjem ministrstvu, saj je bilo moje prvo vprašanje, kako to, da na tem mestu ne bo dr. Predaliča, ki je vodil pristojni odbor znotraj stranke. Predsednik mi je pojasnil, da zanj predvideva mesto generalnega sekretarja vlade in da želi na mestih ministrov imeti ljudi, ki že imajo vladne izkušnje. Povabilo je bilo gotovo velik znak zaupanja, saj gre za zahteven resor. Izprosil sem si dan za premislek, nato pa potrdil sprejetje kandidature. Nekaterih vabil v življenju ne moreš (smeš) zavrniti.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Slovenija se je v EU najodločneje odzvala

Epidemija novega koronavirusa bo državi pustila velike posledice. Slovenija se je v Evropski uniji najodločneje odzvala, in sicer z največjim protikriznim fiskalnim stimulansom glede na bruto domači proizvod. S prvim t. i. protikoronskim megazakonom je slovenska vlada zagotovila 3,2 milijarde evrov za omilitev posledic epidemije in ohranitev delovnih mest.

Vse hujše grožnje pouličnih prevratnikov

Manj kot mesec dni po prevzemu oblasti tretje Janševe vlade so se na družabnih omrežjih začeli pojavljati prvi zapisi, ki so namigovali na reprizo t. i. vseslovenskih spontanih vstaj. Grožnje postajajo čedalje bolj očitne. Na delu so levičarski aktivisti … Jasno, dokler je bila na oblasti Šarčeva vlada, ni bilo nobenih potreb po uporu, sedaj pa so se razmere spremenile.

Nova vlada uspešno prestala prvi mesec

Po dobrem mesecu vladanja tretje vlade Janeza Janše je jasno, da se je ta dobro zoperstavila epidemiji koronavirusa in sprejela prave ukrepe. V nasprotju s Šarčevo vlado nova vladna koalicija kljub politični raznolikosti deluje premišljeno, odgovorno in usklajeno. Štirinajsta vlada Republike Slovenije je bila sicer v Državnem zboru RS potrjena v večernih urah 13. marca 2020.

Drugi intervju: Piero San Giorgio

Pogovarjali smo se tudi s Pierom San Giorgiom, ki se je po uspešni poslovni karieri začel posvečati vprašanju preživetja v primeru svetovnih kriz. Danes velja za enega glavnih avtorjev t. i. survivalizma. Njegova prva knjiga na temo preživetja v primeru ekonomskega kolapsa Surviving- Economic Collapse pa se je leta 2012 uvrstila med 50 najbolj prodajanih knjig v Franciji.

Osvobodilna fronta – velika prevara

Čeprav je 27. april od osamosvojitve Slovenije dalje v koledarju označen kot »dan upora proti okupatorju«, je treba vedno znova spominjati na zlagano vsebino tega praznika. Nekdaj se je namreč ta dan praznoval kot »dan Osvobodilne fronte«, čeprav se na ta dan ni zgodilo nič takšnega, kar bi lahko praznovali. Dan prej, 26. aprila 1941, so komunisti skupaj z nekaterimi političnimi skupinami ustanovili Protiimperialistično fronto, ki pa ni izvajala kakšne uporniške dejavnosti proti okupatorju v primerjavi s pripadniki organizacije TIGR.

Nova koalicija ali nemogoče je mogoče

Soočali smo se že s pomembnimi odločitvami ali samo s pričakovanji za slovenski narod, ko so bila proti uresničitvi vsa dejstva in celo matematična logika. Kazalo je, da so neuresničljiva, a so se vendarle uresničila. Spomnimo samo na osamosvojitev Slovenije pred tridesetimi leti. Na agresijo ene najmočnejših armad v Evropi na našo domovino in na slovensko teritorialno obrambo, ki so jo izdajalci na napadeni strani pomagali prej še domala razorožiti.

Nesposobnost in politična korupcija WHO

Nesposobnost in politična korupcija WHO. Servilnost do kitajskih interesov. Trump napoveduje ustavitev financiranja WHO. Peticija z zahtevo za odstop generalnega direktorja Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa. Mednarodne organizacije so zrele za temeljito reformo. Pandemija koronavirusa je svetu prinesla nesrečo in trpljenje, bedo in smrt ter finančne izgube, kar bomo vsi čutili še v prihodnjih letih.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine