16.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: 75 let od komunističnih množičnih povojnih pobojev; Vladne prioritete za okrevanje gospodarstva! Stopnjevanje rdečega džihada in grožnje s smrtjo! Janez Janša: vojna z mediji! Intervjuja: Boštjan Koritnik in Lenart Rihar

V novi reviji Demokracija se spominjamo povojnih komunističnih pokolov, ki predstavljajo največjo tragedijo slovenskega naroda in so dosegli vrh konec maja ter v začetku junija leta 1945. Opozarjamo na vnovične levičarske pozive k pobojem, kar bi morali sankcionirati organi pregona. Objavljamo analizo predsednika vlade in SDS Janeza Janše z naslovom Vojna z mediji. Pogovarjali smo se z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom in urednikom revije Zaveza Lenartom Riharjem. Z Demokracíjo boste vedeli več!

Medtem ko tranzicijska levica v letošnjem letu praznuje 75 let »osvoboditve«, se druga javnost spominja 75. obletnice ene največjih tragedij slovenskega naroda v zgodovini: povojnih komunističnih pokolov, ki so dosegli vrh konec maja in v začetku junija leta 1945.

Pokoli so se sicer začeli že prej, saj je prve žrtve komunistična revolucija terjala že jeseni 1941, ko je komunistična partija ustanovila svojo Varnostno-obveščevalno službo (VOS), ki je bila formalno del OF, dejansko pa podrejena neposredno KPS. VOS, kasneje preoblikovana v Ozno, je postala udarna pest komunistične revolucije, njeni člani, posebej izurjeni, so bili zadolženi za atentate zlasti na znane osebnosti, ki so bile trn v peti komunistom. Neposredne zasluge za VOS imata zakonca Kidrič – revolucionar Boris Kidrič, ki se mu je nedavno spet klanjala SD, in njegova žena Zdenka Kidrič (rojena Armić) z vzdevkom Marjeta.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Varni bomo takrat, ko bomo imeli cepivo

Vlada je 14. maja na dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni COVID-19, ki je bila razglašena 12. marca. Ker pa nevarnost širjenja še ostaja, v veljavi ostajajo nekateri ukrepi, so jasni na ministrstvu za zdravje. Slovenija je tako prva država v Evropi, ki se je odločila za to potezo. Vlada Janez Janše se je za odlok o preklicu epidemije, ki je začel veljati 15. maja, velja pa od 31. maja, odločila zaradi ugodne epidemiološke slike.

Vladne prioritete za okrevanje gospodarstva

V prejšnji reviji smo pod drobnogled vzeli dosedanje delo Janševe vlade. Ob njenem dvomesečnem delovanju smo zato preverili, katere prioritete ima vlada v načrtu do konca leta. Njena glavna naloga je vsekakor gospodarsko okrevanje države po epidemiji novega koronavirusa. Preverili smo torej, kaj so glavne prioritete vladne koalicije do konca leta, katere ukrepe na finančnem, gospodarskem, infrastrukturnem, socialnem  in drugih področjih vlada še načrtuje.

Stopnjevanje rdečega džihada: grožnje s smrtjo

Zgodilo se je, kar smo lahko pričakovali: dotedanje levičarsko rogoviljenje je prešlo meje običajnega političnega boja. Začele so se grožnje s smrtjo, ki jih je deležen predvsem predsednik vlade Janez Janša. Pa ne samo on, ampak tudi mnogi drugi. Seveda tovrstne grožnje niso nekaj novega. Poznamo jih že iz preteklosti, saj je Janši že pred leti grozil policist, a se je po tem lahko vrnil na svoje delovno mesto. Spomnimo se tudi vstaj iz let 2012 in 2013, ko so se v Mariboru pojavljale lutke, obešene z mostu, in ko so padale granitne kocke.

Intervjuja: Boštjan Koritnik in Lenart Rihar

Pogovarjali smo se z Boštjanom Koritnikom, ministrom za javno upravo v 14. slovenski vladi. Po dveh mesecih njenega dela ugotavlja, da je bilo v zadnjih dveh letih na ministrstvu absolutno premalo pozornosti namenjene področju digitalizacije in novih tehnologij. Pogovarjali smo se tudi o ukrepih, povezanih z epidemijo COVID-19, plačah zaposlenih v javnem sektorju in dodatkih pa tudi, kakšne novosti namerava uvesti še v tem mandatu. O aktualnem dogajanju v Sloveniji smo se pogovarjali tudi s publicistom, urednikom revije Zaveza in direktorjem Rafaelove družbe Lenartom Riharjem.

Janez Janša: Vojna z mediji in basen o žabah

Basen o nas, žabah, skuhanih v mlačni vodi, in grožnjah s smrtjo. »Vojna posameznika z mediji ne obstaja, kot ne obstaja vojna posameznika z vojsko neke države.« Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste »ponarodele« fraze, ki jih večina ljudi dobronamerno ponavlja, ne da bi se vprašala, kaj pravzaprav izgovarjajo. Če zakurite pod kotlom in žabo vržete v vrelo vodo, bo brž skočila ven. Če pa jo vržete v mlačno in počasi segrevate, bo obtičala v kotlu do bridkega konca.

Veličastna, a bridka usoda primorskega uporništva

O veličastnem uporu Primorcev proti fašizmu je bila napisana že skladovnica knjig. V njem so sodelovali čedermaci, povezani v tajni organizaciji Zbor svečenikov sv. Pavla, pa uporniške organizacije Borba na Tržaškem in Organizacija na Goriškem. Nato so se leta 1927 na Nanosu, tej sveti gori Primorske, zbrali predstavniki najrazličnejših razpuščenih društev in se povezali v skupno protifašistično gibanje TIGR (Trst-Istra-Gorica-Reka), ki se je ob podpori ljudstva hitro razmahnilo po vsej Primorski in bi naj štelo okrog 3000 pripadnikov.

Razgaljena Slovenija! Levi juriš na vlado!

Padec vlade je v demokratičnih državah nedvomno neprijeten dogodek. Običajnejše so »reorganizacije«. Zgodovina sosednje Italije nam pove, da ob kolikor toliko sposobni državni birokraciji lahko to postane del državne folklore. Psi lajajo, karavana gre dalje. V ideološko skrajno polarizirani Sloveniji dobivamo po zaslugi osrednje državne televizije, natančneje dokaj feminiziranega kroga okoli generalnega direktorja, vtis, da smo po padcu vlade, ki jo je vodil njen nekdanji uslužbenec, na robu državljanske vojne.

Migranti na balkanski poti so vse bolj nemirni

Globalisti so neumorni v svojem namenu, da Evropo preplavijo z migranti tretjega sveta. Migranti na balkanski poti so vse bolj nemirni. Se gradi nov migrantski val? Lokalne oblasti v severni Italiji bijejo plat zvona. Migracije niso zastale niti med izrednimi ukrepi. Zaradi pandemije kitajskega virusa so bile meje v Evropi v zadnjih mesecih uradno zaprte. Na vse hitrejše širjenje obolelih in predvsem smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa so se evropske države, nekatere prej in nekatere kasneje, odločale za zaprtje svojih meja.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine