28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

V novi Demokraciji: Virus smo sposobni ustaviti! Spoštujte ukrepe! Vlada za debirokratizacijo Slovenije! Globoka država poskuša izvesti »mehki« državni udar! Dežman razkriva neresnice o Sv. Urhu! Intervjuji: Matej Kovač, Peter Jančič in Roman Je

V novi reviji Demokracija pišemo o drugem valu epidemije novega koronavirusa, ki nas čedalje bolj ogroža, zato spoštujmo ukrepe in preprečimo širjenje nevarnega virusa! Razkrivamo, kako skuša globoka država zrušiti sposobno operativno Janševo vlado in na njeno mesto postaviti nesposobne leve marionetne lakaje. Opozarjamo, da je nujna debirokratizacija države, a ji opozicija nasprotuje, saj brani svoje kadrovske vrtičke. Zgodovinar dr. Jože Dežman razgalja neresnice o premetavanju partizanskih kosti na Svetem Urhu in Žalah. Objavljamo intervjuje s poslovnežem Matejem Kovačem, z urednikom Petrom Jančičem in imunologom dr. Romanom Jeralo. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Premier Janez Janša je minuli četrtek po seji Sveta za nacionalno varnost, na kateri so govorili tudi o širjenju novega koronavirusa, dejal, da smo virus sposobni ustaviti. »To smo dokazali že spomladi. Vprašanje je, kakšno ceno bomo plačali za to. Ta ni odvisna od vlade, ki je sprejela zadostne ukrepe, ampak od tega, ali bomo ukrepe spoštovali.«

Svet za nacionalno varnost (SNAV) ocenjuje, da smo v tem trenutku na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega ustavljanja javnega življenja in gospodarstva ustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za to plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi. Zato poziva državljane, naj v celoti upoštevajo ukrepe, sprejete za boj proti širjenju novega koronavirusa. Janša je dodal, da SNAV tudi ocenjuje, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V reviji Demokracija preberite še:

Poskus mehkega državnega udara

Je tranzicijska levica zaslutila svojo priložnost za vnovični prevzem oblasti? Sedaj četverica opozicijskih strank (LMŠ, SD, Levica, SAB) ponuja t. i. mandatarja za sestavo tehnične vlade v osebi Jožeta P. Damijana. In to sredi drugega vala epidemije. V začetku prejšnjega tedna so se politični dogodki kar vrstili. Po novi klavrni politični zlorabi tožilstva v zadevi Trenta je sledil odstop ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, ki ni hotela čakati do glasovanja, izstopila pa tudi iz stranke DeSUS, kar pomeni, da ne bo uresničila svojih napovedi o kandidaturi na kongresu.

Intervjuja: Matej Kovač in Peter Jančič

O aktualnem političnem, družbenem in ekonomskem položaju Slovenije, Hrvaške in Evrope smo se pogovarjali s poslovnežem in publicistom Matejem Kovačem. Glede na to, da kot direktor veliko časa preživi na Hrvaškem, pravi, da je prvo, kar mu pri spremljanju hrvaške politike takoj pade v oči, to, »da glavni mediji niso navijaški in da so mnogo bolj nepristranski kot slovenski«. Ob tem dodaja: »Čeprav po mojem mnenju večina novinarjev v elektronskih medijih politično bolj simpatizira s levimi in levosredinskim strankami, vseeno poskrbijo za kolikor toliko enako obravnavo vseh političnih opcij.« O slovenskem medijskem prostoru in aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji pa smo se pogovarjali tudi z odgovornim urednikom portala Siol.net Petrom Jančičem.

Pogovor z imunologom dr. Romanom Jeralo

Novi koronavirus je v tem trenutku vzel že več kot milijon življenj. O tem, kaj je to »pooled testing“«, o načinih spodbujanja imunskega sistema pa tudi o tem, ali bomo kmalu dobili cepivo proti bolezni COVID-19 kako bo delovalo, smo se pogovarjali z imunologom na Kemijskem inštitutu v Ljubljani dr. Romanom Jeralo. Naš sogovornik je ob sedanji epidemiji koronavirusa poudaril: »Treba je upoštevati navodila strokovnjakov pri izvajanju zaščitnih ukrepov; pri tem je nujno sodelovanje vseh!«

Ni vseeno, kdo vodi vlado in rešuje težave!

Epidemija z novim koronavirusom je bistveno zarezala tudi v slovensko gospodarstvo in javne finance. Letošnji proračunski prihodki so se bistveno zmanjšali, odhodki pa povečali, saj je vlada gospodarstvu in prebivalstvu namenila pomoč v višini več milijard evrov za blaženje posledic epidemije. Posledično je za letošnje leto načrtovan proračunski primanjkljaj v višini 4,2 milijarde evrov (9,2 odstotka BDP), v naslednjih letih pa se bo zmanjševal.

Nujna je postopna debirokratizacija Slovenije

Mednarodni denarni sklad (IMF) je po krizi slovenskega bančnega sistema že v letu 2012 opozoril, da v Republiki Sloveniji nimamo učinkovitega bonitetnega nadzora, ker posamezni regulatorji nadzorujejo različne dele sistema. Jasno je, da so potrebne spremembe. Vlada Janeza Janše je zdaj pripravila predlog sprememb po učinkovitem nizozemskem zgledu, s katerim želi združiti osem agencij v dve, pri tem pa doživlja usklajen napad tako posameznih direktorjev agencij kot opozicijskih strank.

Resnica o premetavanju kosti na Sv. Urhu

Dr. Jože Dežman: »Med drugo svetovno vojno so večino smrtnih žrtev še pokopali. Izjema so bili umorjeni in umrli v nacionalsocialističnih koncentracijskih taboriščih. Z zveznim in republiškimi ukazi iz pomladi 1945 je bilo pravice do groba za vse smrtne žrtve konec. Vzpostavi se režim, ki ga označujem kot komunistični ateistični pokop. O njegovih posledicah imamo le bežno zavedanje. Popis grobov, pokopališč in grobišč, ki ga je RS pred koncem prejšnjega stoletja naročila Projektivnemu podjetju Kranj, je samo zrcalna podoba obupnega nereda na tem področju, ki ga je RS zapustila LRS/SRS.«

Vabljeni k branju zanimivih kolumn v reviji Demokracija!

Berite Demokracijo! Z revijo Demokracija boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine