17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

V novi Demokraciji: Trgovina z drogami se ne ozira na pandemijo; SDS v Bovcu kot ena družina; Prispevki za enciklopedijo slovenske osamosvojitve, državnosti in ustavnosti; Kdo so v Sloveniji resnični ekstremisti; Intervjuja: Radovan Cerjak in György Schöpflin

Piše: G. B.

V novi Demokraciji objavljamo reportažo z vsakoletnega srečanja SDS v Bovcu, medtem ko je nekdanji premier Marjan Šarec spet poskrbel za nov paket šarcizmov in s tem sprožil salve smeha. Pišemo o umazanih podrobnostih trgovine z drogami, ki se ne ozira na pandemijo, slednja pa spet kaže zobe, saj se obeta četrti val, kjer bo o našem javnem življenju odločala predvsem precepljenost prebivalstva. Pišemo tudi o tem, kdo so v naši državi resnični ekstremisti in kako vnovčiti novi turistični bon.

V soboto je v Bovcu potekalo tradicionalno srečanje občinskih in mestnih odborov največje in najmočnejše politične stranke v Sloveniji, Slovenske demokratske stranke (SDS). Več tisoč zbranih je nagovoril predsednik Janez Janša, ki se je uvodoma vsem zahvalil za udeležbo in spomnil, da se lani niso srečali, »tudi zaradi tega je kdo več tukaj in smo morali šotor povečati«. Zbrali so se v zahtevnih okoliščinah, pod pogoji PCT-ja, kar pomeni, da so bili vsi zbrani cepljeni, testirani ali prebolevniki. Vse je tudi prosil »za upoštevanje ukrepov, kajti virus mutira in nikoli ne vemo pravzaprav, koliko je nevaren. Računamo na to, da bo življenje v prihodnjih mesecih lahko toliko bolj normalno, kolikor več nas bo izpolnjevalo pogoj PCT. /…/ Če želimo normalno jesen in normalno naslednje leto, potem je to zaenkrat edina znana možnost in hvala vsem, da to razumete in za potrpljenje. Najbrž ni nikogar tukaj med nami, ki bi si želel, da ponavljamo lansko jesen z zaporami, žrtvami, omejitvami in seveda tudi ekonomsko ceno, ki jo vedno plačamo pri takšnih zaporah«.

Več o tem si lahko preberete v novi Demokraciji.

V novi številki Demokracije še preberite:

Trgovina z drogami se ne ozira na pandemijo

Med pandemijo novega koronavirusa se trgovina s prepovedanimi drogami ni ustavila. Nasprotno. »Padci« droge, kakor v žargonu pravijo, se dogajajo mesečno. Spomnimo na »padec« 740 kilogramov kokaina, ki ga je zasegla malteška carina na poti iz Ekvadorja v Slovenijo.  V Evropskem poročilu o drogah 2021 lahko med drugim beremo, da je evropski trg drog odporen na vplive pandemije covida-19 in digitaliziran. »Izsledki zadnje ‘trendspotter’ raziskave centra EMCDDA tako kažejo, kako se trg z drogami še naprej prilagaja vplivom covida-19, saj se prekupčevalci z drogami prilagajajo omejitvam potovanj in omejitvam prehajanja meja.

Intervjuja: Radovan Cerjak in György Schöpflin

»Težko razumem, da je Ustavno sodišče Republike Slovenije določene pravne predpise vlade, ki so bili ob grozeči epidemiji koronavirusa usmerjeni samo v zaščito državljanov in so jih sprejemale prav vse odgovorne države, po tekočem traku razglašalo za protiustavne,« je za naš tednik v intervjuju dejal odvetnik Radovan Cerjak. »Dovolj sem optimist, da mislim, da je evropska civilizacija dovolj odporna, da lahko temelji živijo, morda v spremenjenem stanju. Znaki odpornosti so vidni,« pa je za Demokracijo povedal madžarski politolog György Schöpflin.

Začenja se četrti val epidemije

Smo na začetku četrtega vala epidemije in v obdobju, ko imajo glavno vlogo pri razvoju epidemije uvožene okužbe, v projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji ocenjujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). V njihovi senci pa verjetno že narašča lokalno okuževanje, so še opozorili. Da se četrti val ne bo preveč razširil, bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so še poudarili. »Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,« so zapisali.

Kako unovčiti novi turistični bon

Državni zbor je v začetku julija potrdil zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Ukrepi so skupaj vredni 243,5 milijona evrov. Med drugim zajemajo tudi državno pomoč v obliki financiranja regresa za letni dopust v višini 1.024 evrov na zaposlenega, povračilo stroškov industriji srečanj ter denarnega povračila v višini 25 odstotkov upravičenih stroškov filmski in avdiovizualni industriji, oprostitev plačila povračila za prvo polovico leta 2021 imetnikom pravice za vodo za namen kopališč, pomoč upravljalcem žičniških naprav, ki jim bo pripadlo povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic v višini 40 odstotkov, in fiksna nadomestila za nova smučišča od 500 do 1.600 evrov.

Prispevki za enciklopedijo slovenske osamosvojitve, državnosti in ustavnosti

Ob tridesetletnici slovenske države so se na Evropski pravni fakulteti, ki deluje v okviru Nove univerze, odločili, da elektronsko verzijo oziroma E-enciklopedijo slovenske osamosvojitve, državnosti in ustavnosti, ki je odlično organizirana in tematizirana, v kateri lahko gesla iščemo po abecedi, vsebinskih geselskih grozdih in jih umeščamo na časovni trak, nadgradijo še s knjižno obliko.

Kdo so v Sloveniji resnični ekstremisti

Politična mantra z leve se glasi, da je najmočnejša desno usmerjena Slovenska demokratska stranka radikalno desna. Toda vsak študent prvega letnika politologije ve, da gre za desnosredinsko, zmerno stranko, kar dokazuje njen program. Ampak mediji, opozicija in celo nekateri »strokovnjaki«, ki sramotijo sami sebe in tiste, ki so jim izdali diplome, trdijo drugače. Na drugi strani slovenski levi mainstream tolerira stranko Levica, ki v izjavah svojih predstavnikov in celo v svojem programu odkrito nasprotuje demokratični ureditvi in tržnemu gospodarstvu. V osrednjih slovenskih medijih, ki so usmerjeni popolnoma v levo ali celo radikalno levo, se pojavljajo ekstremistične izjave levih posameznikov in celo institucij, ki se predstavljajo kot sredinske. Kaj se dogaja v slovenskem družbenopolitičnem prostoru? Zakaj prihaja do takšnih anomalij, ki za demokracijo niso normalne? 

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Nova Demokracija

Zadnje novice

Sorodne vsebine