28.1 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

V novi Demokraciji: Sporni postopki v zadevi Novič!

Da bi dokazali delec GSR bi morali podati tri stvari: sliko, morfologijo in histogram vsakega delca GSR posebej. Tega niso storili, zato tudi niso dokazali nobenega delca GSR. Ne le da NFL ni bil akreditiran, tudi po smernicah ni deloval. In kako je bil vzorčen tulec?

 

Dr. Milko Novič je bil tik pred lanskim božičem pravnomočno spoznan za krivega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Višje sodišče v Ljubljani je namreč vse pritožbe obrambe zavrnilo kot neutemeljene, prav tako ni upoštevalo nekaterih novih dejstev. Mama dr. Jamnika je novinarjem takrat povedala, da je razočarana nad sodbo, prepričana je bila, da dr. Novič ni umoril njenega sina. Senat višjega sodišča je ni želel zaslišati, menil je, da to ni potrebno. Verjetno tudi zato, ker bi povedala, zakaj se je bala Michela Stephana. Zadeva je sedaj na vrhovnem sodišču, prav tako pa na ustavnem sodišču (prednostno!) obravnavajo njegovo ustavno pritožbo glede pripornega razloga. Morebitna ugodna odločitev ustavnega sodišča na pripor ne bo imela vpliva, bi pa dr. Novič lahko zahteval odškodnino v primeru, če bi ustavno sodišče ugotovilo, da so bili sklepi o priporu nezakoniti. Avtorica prispevka je še vedno prepričana, da za likvidacijo dr. Jamnika stoji dobro organizirana kriminalna združba. Dr. Milko Novič je nadomestni morilec, ki je padel v grozljiv konstrukt.

NFL brez akreditacije

Da je Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) brez akreditacije, je naprej ugotovil dr. Milko Novič sam. Na sodišču je zato njegova obramba ves čas trdila, da NFL ni akreditiran za določeno metodo analize delcev GSR (SEM/EDX). Šele po tem, ko je bil Novič že obsojen na zaporno kazen, je neakreditiranost NFL ugotovilo tudi višje sodišče, ki pa je kljub temu prvostopenjsko sodbo potrdilo. NFL se je takrat zagovarjal, da so takrat ne glede na to, da niso imeli akreditacije, delali po teh standardih. Danes vemo, da je NFL lagal od vsega začetka. Franc Sablič, ki je podpisal izvedensko mnenje in je bil tedaj tudi v vlogi direktorja NFL, je lagal že na zaslišanju. Govoril je o akreditaciji vzorčenja, akreditaciji laboratorija itn. Njegova uslužbenka Ester Ceket, ki je opravljala analizo delcev GSR, je bila glede akreditacije laboratorija nekoliko previdnejša, saj je ob prvem zaslišanju rekla, da so na NFL imeli tik pred tem presojevalce. Če Ceketova ni eksplicitno izjavila, da so akreditirani, je pa eksplicitno izjavila, da je NFL validiral metodo, kar pa je spet laž.

NFL brez validacije

Validacije po nadgradnji aparature za metodo analize delcev GSR SEM/EDX NFL ni imel. To je dr. Noviču povedal šef podjetja, ki je NFL prodalo omenjeni detektor oziroma so ga v NFL vgradili kot novega. Programska oprema (software) torej ni bila testirana, ali ustreza zahtevam, da simultano obvladuje celotno aparaturo in daje pričakovane rezultate. NFL je govoril, da so dobili najnovejši detektor, da vidijo 0,25 mikrona velik delec, kar je milo rečeno laž Franca Sabliča. Leta 2013 so kupili nov detektor za sevane žarke. Detektor, s katerim gledajo velikost delcev, pa je še vedno star, iz leta 1992. Zato pa nimajo nobene slike delca GSR, saj s tako starim aparatom ne morejo dobiti ničesar. Ta kombinacija tudi nikdar ni bila validirana.

Prav tako ni bila validirana celotna shema delovanja, ali aparatura omogoča sinhrono vidno detekcijo delca. In ne tako, kot je napisal NFL, da so delec GSR dobili, slike, morfologije in histograma pa ni nikjer. Če hočete delec GSR analizirati, ga morate najprej videti. Zato je tako pomembno, da je v validaciji zadoščeno tema dvema parametroma: da delec GSR vidimo, da je okrogel in da na tem istem delcu posnamemo spekter. V primeru dr. Noviča tega obrambi niso predstavili. V rezultatih, ki so jih dobili kot najbolj odločilne, in to štirinajst mesecev po njegovi aretaciji, ni bilo niti enega para: okrogel delec in spekter z označbo teh treh elementov, ki so karakteristični za delec GSR, to je barij, antimon in svinec. Do danes iz NFL niso prejeli dokaza za en sam delec GSR.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji, kjer objavljamo tudi ekskluzivni intervju z dr. Milkom Novičem!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine