16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Šokantna odkritja v novem prikritem komunističnem morišču: civiliste pobijali tudi po splošni amnestiji!

Ko so lansko jesen prišli na dan podatki o pobitih v prikritem morišču pri Macesnovi gorici v Kočevskem rogu, kjer naj bi bili – v nasprotju z breznom Pod Krenom – pobiti predvsem Slovenci, si takrat še ni nihče predstavljal, da je na območju Roga še najmanj eno prikrito morišče.

 

 

Že leta 2007 je kriminalist Pavel Jamnik v pogovoru za Družino omenil tedaj le ustno omenjane Ušive jame, kjer naj bi bilo prikrito morišče. Lanska preiskava brezna pri Macesnovi gorici pa je nekako prinesla namig, ali bo nemara treba iskati v neposredni bližini še eno zabetonirano brezno v Ušivih jamah. Preiskovanje pa je privedlo do najdbe novega morišča, vendar na drugi lokaciji, na območju med Velikim rogom in Starimi žagami, v neposredni bližini partizanske bolnišnice Stari log, kjer naj bi bilo tudi pokopališče tam umrlih partizanov.

Jamarji našli brezno, v njem pa …

Predstavniki vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč so v začetku prejšnjega tedna predstavili odkritje novega morišča na območju Kočevskega roga. V jami, ki jo označujejo z delovnim naslovom Brezno 3, so odkrili posmrtne ostanke in predmete, na podlagi katerih sklepajo, da gre za okoli 250 žrtev, večinoma mlajših moških, pomorjenih jeseni 1945. Glede na najdbo – jama je bila odkrita konec maja letos – so v poletnem času opravili preiskavo in iznos posmrtnih ostankov. Kot je pojasnil predsednik Jamarskega kluba Novo mesto Zdravko Bučar, so brezno, globoko 14 metrov, odkrili na podlagi deviacije, ki so jo opazili na eni od kart, slednje pa nastajajo na podlagi laserskega skeniranja površja (to pomeni, da bodo morda v prihodnje odkrili še katerega od prikritih morišč). Ker so v breznu odkrili posmrtne ostanke, so o tem obvestili policijo in se nato povezali z vladno komisijo. V začetku julija so opravili tudi sanitarno čiščenje in v treh dneh opravili 68 spustov v brezno, 91 dvigov, vse to pa je zajemalo dvig 137 bremen oz. 184 enot. Iznos posmrtnih ostankov pa je potekal sredi avgusta. Brezno naj bi bilo sedaj očiščeno posmrtnih ostankov.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine