13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi Demokraciji: Slovenska zdravilišča večinoma podpirajo kopanje v burkinijih; Janša: Omrežja si želijo šibko vlado; intervju: Igor Pirkovič

V novi reviji Demokracija razkrivamo ozadje nedavnega razkritja kopanja muslimank v burkiniju v termah Vivat, ob tem tudi objavljamo, katera slovenska zdravilišča dovoljujejo kopanje v burkinijih v bazenih. Objavljamo reportažo s piknika SDS v Bovcu, kjer je predsednik SDS Janez Janša spomnil, da si stari centri moči želijo čim manj stabilno vlado, ter intervju z Igorjem Pirkovičem, ki je spomnil, da je pri nas protislovenstvo celo nagrajeno.

 

Že lansko leto so se uredništvu Demokracije pritožili bralci, ki se jim je zdelo nesprejemljivo, da bi se morali med dopustom v toplicah v bazenih kopati skupaj s turistkami, ki se kopajo oblečene v kopalke burkini. To namreč nikakor ne sodi v slovensko kulturo pa tudi higiensko ni. Toda vodstvo term se očitno postavlja na stran tistih, ki (kot kaže) plačajo več!

Burkiniji že lani v Zrečah!

Spomnimo na lanski pripetljaj z burkiniji v Termah Zreče, o katerem nam je pripovedovala ogorčena bralka, ki je med kopanjem v zreškem termalnem bazenu presenečena opazila, da se ob njej kopa neka ženska kar oblečena. Šlo naj bi za muslimansko turistko. Bralka Demokracije je še povedala, da so bili nad videnim ogorčeni tudi njena družina in prijatelji pa tudi naključni znanci iz term, zato je vodstvu Term Zreče poslala pritožbo, v kateri je med drugim pisalo: »V teh dneh smo z družino in prijatelji preživljali tedenski oddih v vaših termah kot že vrsto let doslej. Naša družina obiskuje Terme Zreče že 20 let. Nemajhno ogorčenje in razočaranje pa smo doživeli ravno zadnji vikend, ko smo v bazenu zagledali žensko, ki se je kopala popolnoma oblečena. Verjamem,  da smo jo vsi opazili in da je velika večina (razen najbrž njene družine) mislila, da tako dejanje ni primerno za slovenski okoliš. Odgovor enega od redarjev na bazenu, da so to njihove kopalke in da prinašajo denar, ni primeren, kaj šele prepričljiv. Če ste do tujih navad in običajev tolerantni zaradi denarja, potem vas prosim − nikar. Ne postavljajte denarja in tuje miselnosti, da je drugačnost tisto, kar moramo sprejeti, na prvo mesto in kot neizogibno. Menim, da so v naravi človeka večje dobrine in višje vrline. Spoštujmo drugačnost, ko obiščemo deželo drugačnih navad in običajev, a vendarle ohranimo terme »slovenske« in Slovenijo z vsemi njenimi lepotami in dobrinami.« Terme Zreče lani od njene družine niso dobile glasu za naj kopališče.

Celoten članek si lahko preberete v tedniku Demokracija!

V novi Demokraciji si lahko še preberete:

Janša: Ne gre nam za oblast, gre nam za stvar!

Na nedavnem vseslovenskem srečanju SDS v Bovcu je predsednik stranke Janez Janša opozoril, da tisti, ki si iz ozadja želijo še naprej neke neučinkovite vlade, ki bo fasada za dejansko vladanje interesnih skupin, lobijev in omrežij, »nimajo nobenih problemov s tem, če sestavljanje vlade traja še mesece«.

Intervjuja: Igor Pirkovič ter vodstvo podjetja Beti Metlika

»Thompson je bil v tistem času v Sloveniji zanimiv, ker se je okoli njega prvič dvigalo veliko prahu. Napovedal je svoj koncert v Mariboru in potem se je začelo. Histerija večine slovenskih medijev, pri čemer je prednjačil mariborski Večer, je Thompsonu v Sloveniji naredila nehoteno reklamo in tako povečala zanimanje za koncert. Tako enostranskega, lažnivega in tendencioznega poročanja zlepa ne srečaš.«

Vsakdanjik Evrope: migranti posiljujejo, kradejo, pretepajo in ropajo

Antwerpen, Belgija. Starejša gospa se je s svojim invalidskim električnim skuterjem peljala po ulici svojega mesta, svoje soseske, ko je po poti srečala znanko in se ustavila, da bi z njo pokramljala. Na drugi strani ulice je bila zbrana skupina temnopoltih migrantov, Afričanov, ki ju je, potem ko sta se gospe ustavili, brez povoda in motiva začela obmetavati s kamni.

Reportaža iz Vipave: »Če breskev ne namakaš, jih ni«

Kmetijo Radovana in Nevenke Štor iz Velikih Žabelj, ki so iz Ajdovščine oddaljene šest kilometrov, smo obiskali, ko se je v sadovnjaku začelo intenzivno obiranje sladkih vipavskih breskev. Te se sicer pri njih obirajo od sredine julija do sredine avgusta.

Bannon namerava povezati evropsko desnico

Nekdanji svetovalec predsednika Trumpa, Steve Bannon, je napovedal ustanovitev fundacije, ki bo povezovala evropske desne politične stranke. Bannonova fundacija namerava postati protiutež Soroševi fundaciji.

Tudi tokrat vabljeni k branju zanimivih kolumn!

V tokratni številki Demokracije lahko preberite uvodnik Jožeta Biščaka, gloso Vinka Vasleta in kolumn, ki so jih napisali Vinko Gorenak, Zlata Krašovec, Janko Kos, Tinkara Jecl in Ivan Šokić.

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine