3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Šarec in njegova velika potrata pri uporabi letala falcon; davčna in pokojninska reforma Šarčeve vlade le kozmetičen ukrep; intervju: Patricija Šulin in dr. Andrej Umek

V novi številki tednika Demokracija pišemo o potratnem obnašanju vlade Marjana Šarca, ki je začela zelo pogosto uporabljati letalo falcon – kot je znano, je premier Šarec samo za pot v Davos porabil trinajst tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Pišemo o zgrešenih ukrepih Šarčeve vlade na področju davkov in pokojnin, objavljamo pa tudi intervjuja z evropsko poslanko Patricijo Šulin ter nekdanjim ministrom dr. Andrejem Umkom.

 

»Člani delegacije so za prevoz v obe smeri uporabili vladno letalo falcon 2000 EX,« so skušali iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca pred dnevi za portal Škandal24 minimizirati stroške, ki so nastali z januarsko potjo predsednika vlade Marjana Šarca na zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma v Švico. Ko so prišli računi, se je izkazalo, da so samo stroški leta v Davos, ki je od Ljubljane po cesti oddaljen sedem ur vožnje z avtomobilom, znašali 13.212 evrov! To je skoraj dvajset minimalnih neto plač.

Uvodoma velja pojasniti, kaj vse je treba plačati, če se vladna delegacija odloči, da bo na pot odšla s falconom: letališke storitve v državi, ki jo delegacija obišče, dohodne in odhodne letališke storitve v Sloveniji in seveda gorivo. Če letijo za več dni, pa še prenočnine in dnevnice za posadko. V primeru Šarčeve januarske poti v Švico sta več kot tisočaka nanesla tudi razledenitev in sredstvo proti zmrzovanju, ki ga je bilo treba plačati v Sloveniji in Švici.

Pahor v šestih letih samo dvakrat

Primerjava se s Šarčevim tekmecem na zadnjih predsedniških volitvah Borutom Pahorjem, ki po zmagi nad Šarcem drugi mandat opravlja funkcijo predsednika republike v sosednji zgradbi, se ponuja kar sama.

Iz Pahorjevega urada smo na vprašanje, kako pogosto leti s falconom, prejeli naslednji odgovor: »Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v času od nastopa prvega mandata v letu 2012 do danes na obiske v tujino potoval z vladnim letalom Falcon dvakrat, z rednimi letalskimi povezavami pa je predsednik potoval 7-krat, in sicer tako na delovne, uradne kot celo na državniške obiske v tujino. Z avtomobilom je predsednik republike na službene poti potoval 33-krat.«

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

V novi Demokraciji objavljamo še:

Pokojninske spremembe: Veliko grmenja za (skoraj) prazen nič

Vladajoči so predstavili predlog sprememb pokojninske zakonodaje, ki pa so daleč od potrebnih reform. Stvari koalicijsko niso usklajene, gre pa za parcialne (delne) in ne celovite rešitve, ki jih Slovenija v resnici potrebuje.

Predlagane davčne spremembe samo površinske gasilske akcije

Ministrstvo za finance je 26. februarja predstavilo predloge davčnih sprememb, ki so jih nekateri označili že kar za davčno reformo. Predlogi so še v oblikovanju, o tem naj bi v teh dneh razpravljal koalicijski vrh. Zakonske spremembe tako še niso niti vložene v sprejemanje. Podobnih predlogov smo bili v preteklih letih deležni že več, nikoli pa se niso uresničili.

Intervjuja: Patricija Šulin in dr. Andrej Umek

Pred bližajočimi se volitvami v Evropski parlament smo se pogovarjali s Patricijo Šulin, ki sodi v trojico evropskih poslancev iz vrst SDS. Izteka se njen prvi mandat v Evropskem parlamentu, na majskih volitvah pa bo znova kandidirala na listi SDS. Dr. Andrej Umek pa je v intervjuju med drugim povedal, da ima Slovenija ogromno islamskih skrajnežev, ker smo znotraj schengena najbližja država Bosni.

Integracija uspešna, pacient (skoraj) umrl …

Meryam je prišla iz Maroka v Italijo s svojo družino, ko je bila še majhna punčka. Njena družina se je naselila v Vercelliju v pokrajini Piemont v severnem delu Italije. Meryam živi življenje, v katerem se spomni samo sedanjosti, življenja v Italiji, vrtca, osnovne šole, srednje šole, italijanske glasbe, italijanskih televizijskih spektaklov, San Rema.

Greenpeace po boljševistično ponareja zgodovino

Greenpeace uporablja boljševistične metode ustvarjanja »neoseb«. Nekdanje člane, ki so se razšli z gibanjem, briše iz svoje zgodovine oziroma zmanjšuje njihovo vlogo. Radikalna okoljevarstvena skupina je postala nasprotje vsega, za kar so se ustanovitelji zavzemali.

V novi Demokraciji tudi številni znani kolumnisti!

Vabljeni k branju nove Demokracije – z njo boste vedeli več!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine