3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V novi Demokraciji preberite: V težavah tudi Arum, ki je nastal na pogorišču Aha Mure

Muro, tovarno oblačil iz Murske Sobote, so »reševali« vsaj 16 let, tudi z več milijonov evrov vrednimi državnimi pomočmi, pa ni šlo. Na pogorišču so ostajala podjetja, za njimi pa neplačani davki in prispevki do države. Tudi zdajšnje mikro podjetje Arum, ki je nastalo na pogorišču Aha Mure, je v velikih likvidnostnih težavah.

 

Podjetje Arum iz Murske Sobote, ki je nastalo na pogorišču podjetja visoke mode Aha Mura, je v velikih finančnih težavah. Imajo 300 zaposlenih, večinoma šivilj, delijo pa usodo svojih predhodnic. Aha Mura je nastala iz Mure, Arum pa na pogorišču Aha Mure.

Blokiran bančni račun

V tekstilnem podjetju Arum imajo že drugič letos blokiran bančni račun. Prvič je bil blokiran marca, zdaj pa je blokiran že od 5. junija. Od 25. februarja do 25. marca 2019 so bili tudi na seznamu davčnih neplačnikov, zdaj je na njihovo premoženje plombo vložila Finančna uprava RS (Furs). Zaposleni v podjetju Arum še vedno niso prejeli izplačanega regresa za letni dopust, podjetje od decembra lani ne plačuje niti prispevkov. Podjetje ima tudi najslabšo mogočo bonitetno oceno E2 +. Furs je vložil izvršbo za 335 tisoč evrov neplačanih prispevkov, pri tem so zaplenili vse gotove izdelke in stroje.

Poslovanje v zadnjih letih

Podjetje Arum, proizvodnja oblačil, d.o.o., je bilo v poslovni register vpisano 24. julija 2015. V letu 2015 je poslovalo z izgubo v višini 138 tisoč evrov, leta 2016 z dobičkom v višini 47 tisoč evrov in leta 2017 z več kot 130 tisoč evri dobička. V letu 2018 so imeli skoraj 5,3 milijona evrov prihodkov, poslovali pa so z izgubo v višini 262.700 evrov. Kapital podjetja je negativen. Kot lastnik in direktor podjetja Arum je v spletni bazi Ajpesa vpisan Dušan Gomboc, nekdanji tehnični direktor Aha Mure, ki je bila v lasti odvetnice Mojce Lukančič.

Napovedi niso obetavne

Napovedi za leto 2019 niso obetavne. Januarja letos je sodelovanje z Arumom namreč prekinil italijanski naročnik Lubiam. V Arumu pa imajo težave tudi s plačili računov dobaviteljem. Plače zaposlenih po navedbah Dela že nekaj časa plačujejo v dveh obrokih. Tako so zaposleni polovico plače za april prejeli sredi maja, v začetku junija pa bi morali začeti izplačevati še drugo polovico plače za april. Zaradi blokade bančnega računa to ni mogoče.
Zaposleni si stečaja ne želijo, večina od 300 delavcev je namreč tik pred izpolnitvijo pogojev za pokoj, prav tako sta v njihovem spominu slabo zapisana stečaja predhodnikov podjetja, to je Mure in Aha Mure.

Stečaj Mure v letu 2009

Spomnimo. Družba Mura in hčerinske družbe so glede na računovodske podatke iz 31. avgusta 2009 v tem letu razglasile insolventnost in murskosoboškem sodišču predlagale začetek stečajnih postopkov. Brez dela je ostalo 2.635 ljudi. V stečaj so poslali podjetje Mura in hčerinske družbe Mura – Moška oblačila, Mura – Ženska oblačila in Muralist. Predsednik uprave Mure je bil takrat Bojan Starman, ki je dejal, da so stečajni postopki edina pot za postavitev Mure na zdrave temelje. Pričakoval je tudi dodatne posle z nemško družbo Hugo Boss, s katero so že sodelovali. Napovedoval je rešitev.

Državna pomoč in neplačani prispevki

Do rešitve pa ni prišlo. Mojca Lukančič in Nigel Peter Buxton sta družbe Mura in partnerji, Mura Evropska hiša mode in Mura Zagreb kupila leta 2011 za 9,65 milijona evrov.

(Celoten članek si preberite v novi Demokraciji!)

Zadnje novice

Sorodne vsebine