18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

V novi Demokraciji preberite: Ustavimo tretji val! Skupaj nam bo uspelo!

Piše: Petra Janša

Vlada je na nedeljski seji sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Ukrepi veljajo od danes, 1. aprila, do vključno 11. aprila. Med drugim se zapirajo šole, nekatere trgovine, kulturne ustanove, verski objekti, gibanje pa se omejuje na regijo prebivališča.

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci po seji vlade izpostavil, da smo v bitki s časom. Tempo cepljenja po njegovih besedah zagotavlja, da bomo tisto stopnjo precepljenosti, ki resno pomaga pri ustavljanju epidemije, dosegli na začetku poletja, do takrat pa je treba sprejeti nekatere dodatne ukrepe predvsem zaradi razširjenosti angleške različice novega koronavirusa.

Gibanje omejeno na regijo

Vlada je sklenila, da bo od danes, 1. aprila, gibanje omejeno na regijo prebivališča. Prečkanje meja bo izjemoma dovoljeno na velikonočno nedeljo za obisk sorodnikov, pri tem pa bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz največ dveh gospodinjstev. Otroci do 15. leta se v to omejitev ne štejejo. Za prehajanje regijskih meja bodo veljale nekatere izjeme, denimo prihod na delo, pomoč osebam in stik z otrokom ter dostop do nekaterih storitev. Prehajanje meja bo dovoljeno tudi z negativnim testom PCR, dokazilom o cepljenju ali preboleli bolezni COVID-19. V veljavi ostaja omejitev gibanja v nočnem času med 22. in 5. uro, znova pa so prepovedana vsa zborovanja, shodi, poroke brez odobritve ministrstva in zbiranje do 10 ljudi.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine