16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

V novi Demokraciji preberite: Udbovske strukture ščitijo nevarnega libanonskega kemika dr. Michela Stephana; Erozija Cerarjeve SMC; intervjuja: dr. Janez Malačič in Jiři Kočica

Ali Hamzah Rashid je v ustni ovadbi policiji povedal, da ga je Michel Stephan poklical, naj pride v lokal hotela Intercontinental. Ker ni točno vedel, kje je ta lokal, ga je poklical še enkrat. Stephan mu je povedal, da ga bo počakal pred vhodom v Metelkova mesto.

 

Osrednji mediji se z razlogom ne poglabljajo v zadevo Stephan. Verjetno je prenevarno, da bi na primer nacionalna televizija naredila resno pogovorno oddajo, kaj se je dogajalo na Kemijskem inštitutu, kjer sta se zgodila umor in poskus umora vodilnih ljudi te ustanove. Maja lani se je na ljubljanskem okrožnem sodišču namreč začelo sojenje dr. Michelu (Massoudu) Stephanu, ki mu tožilstvo očita napeljevanje k umoru dr. Janeza Plavca, vodje nacionalnega centra za NMR spektroskopijo visoke ločljivosti na Kemijskem inštitutu. Obtoženi je še vedno v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov. Tožilstvo ga bremeni tudi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Zadevi Novič in Stephan povezani?

Spomnimo. Danes 55-letni obdolženec dr. Michel Stephan je umor naročil tujemu državljanu, Iračanu Aliju Hamzahu Rashidu, in mu za to obljubil 25.000 evrov. Toda Rashid, ki ga je dr. Stephan najel za morilca, je zadevo prijavil policiji. Policisti so obdolženega ujeli v past, ko naj bi s potencialnim morilcem v gozdu testirala pištolo, ki jo je priskrbel dr. Stephan. Slednjemu je pogodba o zaposlitvi na Kemijskem inštitutu potekla leta 2010. Obdolženi je bil tudi eden od osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika pred dobrimi štirimi leti. Tedaj mu je alibi zagotovila ena od sodelavk. Za ta umor je bil obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu dr. Milko Novič, a je sodbo vrhovno sodišče septembra lani razveljavilo in zadevo vrnilo v vnovično sojenje drugemu sodniku oziroma senatu, ki mu predseduje sodnik Zvjezdan Radonjić. Slednji je minuli petek že določil datum 12. marec, ko bo sodišče bralo listine iz sodnega spisa obtoženega dr. Michela Stephana, kar sta predlagala tako tožilstvo kot tudi obramba dr. Noviča.

Celoten članek si lahko preberete v tedniku Demokracija!

V novi številki tednika Demokracija še preberite:

SMC in njena politična erozija

Da se je že skoraj pozabljena afera z maketo drugega tira nedavno spet pojavila in postala tema številka ena v režimskih medijih, ni naključje. Prav v času, ko Marjan Šarec s svojo stranko dosega vrhunec svoje domnevne priljubljenosti, »strici« očitno skrbijo za discipliniranje drugih koalicijskih strank. Kaj je v ozadju?

Cerkveni »stop« za pedofile?

V četrtek, 21. februarja, so se predsedniki škofovskih konferenc z vsega sveta skupaj s papežem Frančiškom sešli na večdnevni konferenci, na kateri naj bi sprejeli nove ukrepe proti spolnim zlorabam otrok v Cerkvi. Šlo naj bi za reakcijo na novo odkrite primere spolnih zlorab iz preteklosti.

Intervjuja: dr. Janez Malačič in Jiři Kočica

Pogovarjali smo se z demografom dr. Janezom Malačičem, ki meni, da bi morale za normalno reprodukcijo naroda tiste Slovenke, ki rojevajo v Sloveniji, v resnici roditi okoli 2,5 otroka! Akademski kipar Jiři Kočica, sicer tudi karikaturist tednika Demokracija, pa je spregovoril o satiri na Slovenskem.

V katerih ljubljanskih soseskah rešujejo milijone družine Janković

Je parcela v neposredni bližini formalnega stalnega prebivališča ljubljanskega župana Zorana Jankovića v ljubljanskem predelu Rudnik za investitorje popolnoma nezanimiva ali si zemljišča v polovični lasti župana in njegovega starejšega sina Damijana Jankovića nihče ne upa kupiti?

Tri četrtine poslancev bi delo Evropskega parlamenta združilo v Bruslju

Evropski parlament ima poleg uradnega še dva neuradna sedeža. Stopnjujejo se pozivi k selitvi vseh služb v Bruselj. Seveda smo ob tem priča nasprotovanju Francije. Zagovorniki centralizacije navajajo visoke stroške in ogljikove izpuste.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine