22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

V novi Demokraciji preberite: Spornosti in laži ter Golobova zasebna varda 

Piše: Anamarija Novak 

»Aprila sem tvitnil, da bomo verjetno tudi mi imeli PV v lisicah. Po 9 mesecih so to spoznali še nekateri, zato je še kako pomenljivo sporočilo Bobnarjeve, ki v parlamentu konča z besedami borca proti mafiji, ki je bil umorjen. A razumete, kje je keč?« To je zapis nekdanjega vodje kriminalistov Dušana Mohorka na Twitterju, potem ko je Tatjana Bobnar v DZ obrazložila svoj odstop s položaja notranje ministrice. 

DZ se je prejšnjo sredo seznanil z odstopom Tatjane Bobnar, s čimer ji je prenehala funkcija ministrice za notranje zadeve. V obrazložitvi odstopa v DZ je Bobnarjeva izpostavila, da je sleherni dan delovala v skladu s prisego, ki jo je dala pred pol leta. »Moje vrednote in načela so vseskozi isti in se tudi v zadnjem mesecu niso spremenili,« je dejala. Bobnarjeva je poslance spomnila, da je pred pol leta v isti dvorani prisegla, da bo spoštovala ustavo in pravni red ter ravnala skladno s svojo vestjo in v dobro prebivalcev Slovenije. Nato pa je sleherni dan svojega mandata tako tudi delovala, je zatrdila.

Kaj je še povedala Bobnarjeva? 

Za največji dosežek šteje, da se je resor notranjih zadev odprl javnosti in k snovanju politik povabil k sodelovanju civilno družbo. Nato je strnila še nekatere poteze – od umika soglasja za tožbe protestnikov za varovanje neprijavljenih shodov, novih usmeritev policiji o delu na protestih do strokovnega nadzora nad delom policije v času protestov prejšnje vlade. Spomnila je tudi na začetek odstranjevanja ograje na meji. Dodala je, da je zadnje volitve razumela kot poziv volivcev k drugačni politiki, vključujoči, dejansko demokratični. »K politiki dialoga, ne pa oblastne arogance. K politiki transparentnosti, ne pa zakulisnih interesnih dogovarjanj,« je dejala. Vsem, ki so ji stali ob strani, se je zahvalila in zaželela srečo Sloveniji. »Tistim, ki mi zamerite, da sem izpostavila določene nepravilnosti, pa naj odgovorim z mislijo sodnika Falconeja: Tisti, ki molčijo in hodijo s sklonjeno glavo, umrejo vsakič. Tisti, ki govori na glas in hodi z dvignjeno glavo, umre samo enkrat,« je sklenila svojo predstavitev Bobnarjeva.

Za medije je kasneje še dejala, da se kabinetu novoizvoljene predsednice Nataše Pirc Musar za zdaj ne bo pridružila. Na vprašanje zakaj ne, je odgovorila: »Ker grem v Tacen.« – »Vsem ministrom in celotni vladi želim vse dobro pri delu in prav tako tudi seveda svojemu nasledniku,« je sklenila. Spomnimo. Ministrica Bobnarjeva je odstopno izjavo napovedala sredi pred prejšnjega tedna, uradno pa jo je poslala premierju Robertu Golobu predprejšnji petek. Med razlogi je navedla, da si ne more postaviti svoje ekipe, in nekatere pritiske na policijo, ki jih je prijavila tudi tožilstvu in protikorupcijski komisiji. Med njo in Golobom naj bi se zaostrilo tudi zaradi organizacije službe za varovanje predsednika vlade. Golob pa je njen odstop sprejel zaradi izgube zaupanja vanjo. Pri tem so v njegovem kabinetu zanikali pritiske na policijo. Gre za prvi odstop katerega od članov aktualne vlade. Resor notranjih zadev bo začasno, do imenovanja novega ministra, vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Tina Heferle in Branko Lobnikar, zanimivo, ostajata državna sekretarja na notranjem ministrstvu. Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je ob tem na Twitterju zapisal: »Pooblastilo ministrici Hovnik za začasno vodenje MNZ in @policija torej osebi, ki vsaj o policiji nima pojma, je klofuta Goloba @strankaSD in @tfajon. Zakaj za začasno vodenje ni pooblastil ministra Jevška, ki je v policiji preživel skoraj 30 let? Je @tfajon zaskrbljena?«

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine