12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

V novi Demokraciji preberite: Sporno kadrovanje – letošnje tarče vladajoče politike

Lov na politično plenjenje in kadrovski cunami je odprt v številnih pomembnih in velikih podjetjih, ki so v državni lasti. Marjan Šarec in njegovi glavni kadroviki ne popuščajo, s svojo miniaturno stranko SAB si zobe lomi tudi Alenka Bratušek. Še najudobnejše jim je v SD, kjer so svoje položaje že zdavnaj pridobljene položaje tudi ohranjajo, v stranki DeSUS pa so se oprijeli dobičkov iz slovenskih državnih gozdov.

 

Z vidika delitve plena premoženja podjetij v državni lasti in s tem povezanega političnega kadrovanja je za zdajšnjo reciklirano vlado pod vodstvom Marjana Šarca sedenje v vladi zelo pomembno. Letos se namreč izteče mandat številnim vodilnim v teh podjetjih, ponekod tudi mandat nadzornikov. Zato je lov na politično plenjenje, kadrovski cunami in nastavljanje politično korektnih – ne nujno tudi ustrezno strokovnih – kadrov za vladajočo koalicijo zelo pomembno. Lov je odprt in tudi to je eden pomembnejših razlogov, ki drži to koalicijo skupaj.

Brutalno kadrovanje in delitev plena

Politično kadrovanje in delitev plena je v vladi Marjana Šarca zelo brutalno. V koaliciji, ki jo sestavljajo stranke LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, so si nekatera področja razdelili, za nekatera velja tihi dogovor, v nekaterih pa brutalen boj predvsem med LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, in SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek. SD je stalnica v slovenskem političnem prostoru in ima svoje kadre že dodobra usidrane v posameznih podjetjih in ustanovah z državnim lastništvom. Tudi na področju športa, športne loterije, igralništva in podobno. Za državni Petrol pa tako velja, da je to podjetje, kjer je po oceni kar 80 odstotkov zaposlenih iz stranke SD ali njenih privržencev. Skratka, Petrol je predvsem odlagališče kadrov SD. Fevd SD so tudi slovenski gozdovi in s tem povezana v Židanovem času ustanovljena gospodarska družba Slovenski državni gozdovi, d. o. o., iz Kočevja. Gozdovi in les pa so v zadnjem času tudi fevd stranke DeSUS, ki jo za zdaj še vodi Karl Erjavec, saj so v kočevskemu podjetju nastavili veliko svojih ljudi, temu primerni so tudi denarni tokovi.

Največji apetiti v LMŠ

Največji apetiti pa so v Listi Marjana Šarca. Ob zadnji zamenjavi Tomaža Berločnika v Petrolovi upravi so bili v LMŠ zelo usklajeni s stranko SD. V upravi imajo na voljo pet položajev, kar bi lahko pomenilo za vsako od političnih strank vladne koalicije po eno. Petrol je tretja največja gospodarska družba v Sloveniji in ima tudi največje prihodke. Po Berločniku se za Petrol omenja več imen, ki bi lahko zasedla mesto predsednika ali članov uprave, in sicer iz vrst SD, LMŠ in SMC.

Petrol ta čas kot predsednica uprave vodi Nada Drobne Popovič, članici uprave in delavski direktorici Iki Krevzel Panić pa mandat poteče decembra 2020.

Več si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Zadnje novice

Sorodne vsebine