9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

V novi Demokraciji preberite: Socialni turizem v Sloveniji cveti

Socialno denarno pomoč prejema skoraj vsak deveti tujec, skoraj 11 odstotkov vseh upravičenih do socialne denarne pomoči je tujcev. Delež tujcev med upravičenci do denarne socialne pomoči je za dve tretjini višji kot delež tujcev v prebivalstvu Slovenije.

 

V Sloveniji prebiva 2,08 milijona prebivalcev, od tega je 6,6 odstotka državljanov drugih držav. Več kot 92 tisoč ljudi je upravičenih do socialne denarne pomoči, med temi prejemniki pa je skoraj 11 odstotkov tujcev, čeprav jih je med prebivalci Slovenije le 6,6 odstotka. Socialno pomoč prejema le dobre 4 odstotke državljanov Slovenije. Delež tujcev med upravičenci do denarne socialne pomoči zelo izstopa.

Kazalniki tudi kažejo, da denarno socialno pomoč, ki gre v breme vseh davkoplačevalcev, prejema skoraj vsak deveti tujec, ki živi v Sloveniji, in le vsak 24. slovenski državljan. Razlika je očitna.  Delež tujcev med upravičenci do denarne socialne pomoči je tako za dve tretjini višji kot delež tujcev v prebivalstvu Slovenije.

Štiričlanska družina do 1210 evrov mesečne denarne socialne pomoči

Denarna socialna pomoč za prvo odraslo osebo ali samsko osebo od 1. avgusta 2019 znaša 402,18 evra, za vsako naslednjo odraslo osebo v gospodinjstvu je ta 229,24 evra, če so osebe t. i. delovno aktivne v obsegu od 60 do 128 ur mesečno, pa se pomoč še zvišuje (na 506,75 evra mesečno). Denarno socialno pomoč lahko uveljavljajo tudi osebe, če preživljajo otroke, in sicer v višini 237,29 evra za vsakega. To pomeni, da lahko štiričlanska družina, v kateri eden od staršev mesečno dela 60 ur (15 ur tedensko), lahko prejme 1.210,57 evra mesečne denarne socialne pomoči. To pa je že skoraj toliko, kot če bi bila oba roditelja zaposlena. Če pa je v družini več otrok od dveh, se znesek mesečno poveča za vsakega od njih še za 237,29 evra. Za štiri otroke je tako to že skupno 1.685,15 evra mesečne denarne socialne pomoči.

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine