9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

V novi Demokraciji preberite: Slovenski levičarski bogataši ali klub »EnOdstotek«

Levičarji imajo polna usta pravičnosti, pravične razdeljenosti bogastva in skrbi za revne. Pri tem so razlike med besedami in dejanji izredno velike. Preverili smo, kdo v Sloveniji sodi v klub »EnOdstotek« in kdo je »Mr. 10 odstotkov«.

 

Znani kanadski klinični psiholog Jordan Peterson je nedavno na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani predaval tudi o ozadju razmišljanja v svoji knjigi z naslovom 12 pravil za življenje: protistrup za kaos, ki je izšla spomladi. Predavanja se je udeležilo okoli 1.800 poslušalcev. Tako kot drugje je bil Peterson tudi v Sloveniji deležen veliko zanimanja, zato se mu niti na nacionalni televiziji niso mogli izogniti. Poslali so novinarko Špelo Kožar, da je s Petersonom posnela intervju, nato pa v oddaji Studio City objavila njegove izseke, vsega štiri minute. Izpustila je večji del dialoga, v katerem je sogovorca provocirala z levičarsko agendo, a jo je Peterson s svojimi argumenti »sezul«, kot navajajo poznavalci. Nato ga je poskušala preglasiti z vpitjem, s hitrim menjavanjem tem in z vsiljevanjem lastnega mnenja, ne da bi sogovorcu pustila, da odgovori. Petersona je nato v oddaji na nacionalni televiziji poskušala prikazati kot konservativca in homofoba, ki da na Twitterju širi sovražni govor. Njegovo pozitivno razmišljanje o kapitalizmu pa je skušala diskreditirati tudi tako, da ga je uvrstila v tisti odstotek ljudi na svetu, ki so obogateli na račun drugih. Na tovrstne očitke je Peterson Kožarjevo poučil, da mednje sodi tudi sama in naj njeno razmišljanje ne bo omejeno samo na slovenski prostor, ampak naj razmišlja globalno.

Novinarka živi privilegirano življenje

Že čez nekaj dni je Peterson sodeloval v pogovoru s slavnim ameriškim stand-up komikom Joejem Roganom (objavljen je na portalu YouTube in ima več kot milijon ogledov). V pogovoru je Peterson dejal, da »levičarska novinarka ni mogla sprejeti dejstva, da je del populacije tistih, ki zatirajo«. Dejal je: »Pred dnevi sem govoril z novinarko, levičarsko novinarko, ni bila preveč razgledana. Govorila je o enem odstotku. Jaz sem rekel, da če zaslužiš več kot 32 tisoč dolarjev na leto, si del enega odstotka. Temu je nasprotovala, zanikala je, da je del enega odstotka. Rekel sem, da je tako po svetovni statistiki in da je ona po tej statistiki del enega odstotka. Najprej je rekla, da ne verjame tej statistiki. Mislil sem si svoje, naj pač sama pogleda statistične podatke. Zanimivo je, da je zanjo oznaka enega odstotka zatiralcev veljala samo na ravni njene države. Takoj ko sem rekel, da mora razširiti svoj pogled na celoten svet, in takrat je del težave in ne rešitve, je bilo to zanjo nevzdržno. Ni si mogla zamisliti, da je del populacije tistih, ki zatirajo, čeprav živi v zahodni državi in je dobro plačana novinarka. Živi tako rekoč privilegirano življenje.«

Kožarejva del kluba »EnOdstotek«

Kožarjeva, doma iz Velenja, v Sloveniji res velja za levičarsko novinarko, kar s svojimi dejanji vedno znova dokazuje. Od septembra 2004 do novembra 2011 je delovala kot samostojna novinarka, potem pa se je zaposlila na RTV Slovenija, kjer naj bi pokrivala področje kulture. Znana je tudi po svojih prispevkih v oddaji Studio City, ki jo vodi Marcel Štefančič jr., zaradi česar to oddajo mnogi označujejo za izpostavo levičarskega tednika Mladina na nacionalni televiziji. Prihodki Kožarjeve v času, ko je delovala kot samostojna novinarka, javno niso dostopni. Podatki za Javni zavod RTV Slovenija, kjer je bilo ob koncu leta 2017 kar 2.045 zaposlenih, pa kažejo, da je vsak od njih lani v povprečju prejel 25.572 evrov plače in nadomestil. Če k temu prištejemo še prispevke in druge stroške pa je ta znesek že 31.365 evrov. Kožarjeva pa ima nedvomno precej višjo plačo od povprečja na RTV Slovenija. Obstaja še možnost drugih dodatkov in povišanj, zato je imel profesor Jordan Peterson prav, ko je to režimsko novinarko uvrstil v odstotek bogatih.

(Celoten članek si preberite v novi številki Demokracije.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine