16.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

V novi Demokraciji preberite: Slovenija potrebuje inovacije, razvoj, ne socializma

Piše: Vida Kocjan

Približno eden od dva tisoč Slovencev ima redko bolezen, od tega polovica otrok. Veliko je tudi število težko ozdravljivih oblik raka, za večino redkih bolezni in rakavih obolenj pa še ni na voljo učinkovitih zdravil. Možnost razvoja naprednih pristopov zdravljenja je v genski in celični terapiji. To so izjemno učinkoviti pristopi, ker so prilagojeni posameznim pacientom ali skupinam pacientov in lahko omogočijo trajno ozdravitev.

V Sloveniji takšne pristope že poznamo. Maja lani so s Kemijskega inštituta Ljubljana sporočili, da so pripravili projekt »Teaming« Center za tehnologije genske in celične terapije. »Teaming« je evropski razpis, ki ob državnem sofinanciranju omogoča pridobitev do 30 milijonov evrov za vzpostavitev sodobne infrastrukture in odličnih delovnih razmer. Projekt so pripravili v sodelovanju s partnerjem odličnosti londonske univerze in z angleškim pospeševalnikom UK Cell and Gene Therapy Catapult – lahko pa bi poiskali slovenske partnerje.

30 milijonov evrov

Zapisali so, da se bo za dokončno pridobitev sredstev inštitut potegoval v septembru 2022. Odlično partnerstvo in odlična priložnost za razvoj domače biomedicine pa bosta pritegnila k sodelovanju najboljše kadre.

Konec decembra je Kemijski inštitut dobil zeleno luč za sofinanciranje in s tem ustanovitev 30 milijonov evrov vrednega Centra za tehnologije genske in celične terapije. S centrom želijo pacientom z redkimi genskimi boleznimi in rakavimi obolenji omogočiti hitrejši dostop do naprednih oblik zdravljenja.

Razvijali bodo nove načine zdravljenja, ki so izjemno učinkoviti, saj so prilagojeni posameznim pacientom ali skupinam pacientov. Ta razvoj bo podpiralo sodelovanje znanstvenikov in zdravnikov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, pomembno povezovalno vlogo pa bodo imeli tudi pacienti in njihovi zagovorniki. Center bo tako predstavljal pomemben most med biomedicinskimi raziskavami za napredno zdravljenje in prenosom teh raziskav do pacientov, smo še izvedeli.

Celoten članek si lahko preberete v tedniku Demokracija!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine