17.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

V novi Demokraciji preberite: Slovenija po vseh kazalnikih med najboljšimi v EU

Piše: Vida Kocjan

Slovenija je najtežje leto v času 30-letne samostojnosti, povezano z epidemijo novega koronavirusa COVID-19, ki je prinesla tudi največjo svetovno gospodarsko krizo po drugi svetovni vojni, kljub izredno težkim razmeram končala zelo pozitivno. Makroekonomski kazalniki kažejo, da smo med najboljšimi v Evropski uniji. Tako po kazalniku brezposelnosti kot padcu bruto domačega proizvoda smo med sedmimi najboljšimi državami članicami EU (27). Tudi napovedi za naprej so zelo dobre in razveseljive.

Epidemija COVID-19 je v letu 2020 močno zaznamovala gospodarstvo ne samo v Sloveniji, pač pa povsod po svetu. Izrazito je posegla v kakovost življenja ljudi, prinesla je tudi nekatere nove priložnosti. Prekinila je nekajletno gospodarsko konjunkturo in ugodna gibanja na trgu dela, vendar pa je slovenska vlada s svojimi ukrepi znatno ublažila posledice epidemije za gospodarstvo in prebivalstvo.

Odboj po epidemiji bo močan in izrazit

Slovenska vlada je z ukrepi preprečila upad razpoložljivega dohodka gospodinjstev in ublažila stroškovne pritiske v podjetjih ter s tem pripomogla k ohranjanju gospodarskega potenciala. Za primerjavo. Prihodki in prihranki gospodinjstev so se zaradi pomoči celo povečali. Zaradi državnega financiranja ukrepov za blaženje posledic epidemije in zaradi velikega gospodarskega upada pa se je sicer izrazito poslabšal javnofinančni položaj države, kar je bilo pričakovano. Vendar podatki kažejo, da bo odboj po epidemiji močan in izrazit. Tako se nam že v drugi polovici letošnjega leta obeta gospodarski zagon, ki se bo samo še stopnjeval. Minister za finance Andrej Šircelj je o tem prejšnji teden v državnem zboru dejal: »V luči izjemnih okoliščin in negotovosti se tako načrtuje primanjkljaj sektorja država, ki pa se bo po vrhu v letih 2020 in 2021 postopoma zniževal. To je v skladu s priporočili mednarodnih institucij, kot so Evropska komisija, Mednarodni denarni sklad in Evropska centralna banka.«

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine