3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V novi Demokraciji preberite: Obljube o povišanju pokojnin so nateg Karla Erjavca in vlade Marjana Šarca

Reciklirana vlada pod vodstvom Marjana Šarca se je ob nastopu ukradenega vladanja s koalicijskim sporazumom zavezala k ureditvi številnih področij za starejše in upokojence. Predsedniki strank, ki so se združili izključno v želji po vladanju in tega tudi prevzeli, čeprav jim volivci in volivke za to nismo dali mandata, so obljubljali veliko.

 

Zavezali so se, da bodo stvari začele veljati s 1. januarjem 2019. Danes smo sredi avgusta 2019 in nič od tega se ni uresničilo.

Zasedli stolčke in pozabili na obljube

Marjan Šarec, Miro Cerar, Dejan Židan, Karl Erjavec in Alenka Bratušek z nadkoalicijskim Luko Mescem so obljubili, da se bodo trudili odpraviti revščino med prejemniki pokojnin. Za to so določili več ukrepov. Prvi je bil, da bodo dvignili minimalne pokojnine za polno pokojninsko dobo čez prag revščine, ki je bil lani 613 evrov, letos pa je 638 evrov. Kot drugi ukrep so navedli dvig odmernega odstotka za 40 let delovne v višini najmanj 63 odstotkov, hkrati se bo priznal višji odmerni odstotek za skrb za otroka. Pri prvem ukrepu (dvig minimalne pokojnine čez prag revščine) so sicer zapisali, da bo ta postopen, pri dvigu odmernih odstotkov pokojnine in skrb za otroka pa je bil naveden datum 1. januar 2019.

Po prevzemu oblasti so na to pozabili. Letni dodatek za upokojence je bil izplačan tako kot lani. Za drugo pa so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer iz kvote Cerarjeve SMC, pripravili predlog sprememb pokojninske zakonodaje in ga poslali v javno razpravo. Javna razprava poteka od 16. julija do 2. septembra 2019. Iz predlogov sprememb pa je razvidno, da gre za vladni nateg prebivalstva in upokojencev.

Ne 1. januar 2019, zdaj obljubljajo leto 2025

Predlog Klampferjeve je bil pred tem usklajen tudi v Šarčevi koaliciji. Ministrica je predlog pompozno predstavljala na posebni novinarski konferenci, vladajoča koalicija se je nato sešla na Brdu in predlog potrdila, hkrati pa to seveda pompozno predstavila.

Kaj so potrdili? Iz besedila predlogov sprememb je razvidno, da bodo spremembe začele veljati šele v letu 2025. To je v času, ko te vlade ne bo več. Ob tem so se dogovorili tudi za diskriminatorno zakonodajo, in sicer naj bi za moške veljala drugačna, strožja naj bi bila pravila pri postopnem poviševanju odmernih odstotkov za izračun pokojnine na 63 odstotkov. Ministrica Klampferjeva, za katero poznavalci navajajo, da ji ne bi dali voditi niti večje krajevne skupnosti, zdaj predlaga več prehodnih obdobij. Hkrati predlaga, da se bodo moškim odmere pokojnine poviševale in s tem izenačile z odmerami za ženske šele leta 2025. Ženskam naj bi se odmerni odstotek povišal takoj.

Klampferjeva je po dogovoru s predsedniki vladajočih strank predloge sprememb poslala v javno obravnavo, hkrati pa je postalo jasno, da vladajoči za svoje predloge niti postopno do leta 2025 nimajo potrebnih izračunov, kaj to pomeni z javnofinančnega vidika.

(Več v novi številki revije Demokracija.)

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine