26.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

V novi Demokraciji preberite: Jure Janković prekupčeval z drogo?

»Že dejstvo, da je potoval z osumljencem v Beograd v navedenih okoliščinah in da se je z njim pogovarjal o poslih in dobičkih, vsekakor izkazuje razloge za sum, da sta Jure Janković in Alen Sulejmani udeležena pri kaznivih dejanjih Dejana Keferta.«

V uredništvu smo pridobili dokument, v katerem ministrstvo za notranje zadeve sprašuje Specializirano državno tožilstvo (SDT) o zadevi: »Jure Janković in Alen Sulejmani – razlog za sum storitve kaznivih dejanj neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (…) – pobuda za izdajo odredbe o posredovanju podatkov za telefonski promet (…)«. Glede na to, da so pristojni v Sloveniji že 20. januarja 2012 od srbske Službe za boj zoper organizirano kriminaliteto (SBPOK) prejeli poročilo, zakaj so se pri nas zganili šele septembra 2012, zgodilo pa se ni nič.
 
Spomnimo …
4. novembra 2014 je senat ljubljanskega okrožnega sodišča pod predsedstvom Srečka Škerbca skoraj povsem upošteval predlog tožilca Jožeta Levašiča, ki je za šesterico predlagal večletne zaporne kazni. Obtoženi so vpletenost v tihotapljenje heroina iz Turčije in kokaina iz Dominikanske republike na začetku sojenja zanikali. A vmes se je zgodilo marsikaj. Obramba je predlagala izločitev dokazov, češ da so bili pridobljeni nezakonito, a so dokazi, tako tuji kot naši, ostali v sodnem spisu. Ob koncu postopka pa so obtoženi očitno presodili, da ima tožilstvo v rokah vendarle premočne karte, in so krivdo priznali. Dejan Kefert je takrat dobil štiri leta in 11 mesecev zaporne kazni. Malo manj časa sta mu družbo delala brata Anton in Simon Lucaj, prvi štiri leta in osem mesecev, drugi pa štiri leta in sedem mesecev. Fredija Kukovca so obsodili na štiri leta in štiri mesece zapora, Slavišo Kojadinovića na tri leta in 11 mesecev zapora, Jakoba Jakija Berganta pa na dve leti in osem mesecev. Sodišče je zaradi olajševalnih okoliščin le za Simona Lucaja in Berganta izreklo tri mesece blažjo kazen, čeprav je olajševalne okoliščine naštevala tudi obramba drugih. Spomnimo, da gre pri šesterici za stare znance policije, Kukovec pa je bil na Norveškem zaradi tihotapljenja droge obsojen celo na 15 let zapora. Šesterica je poleg tega plačala še denarne kazni, in sicer od 1.600 do 9.000 evrov, vrniti pa so morali tudi več kot sto tisoč evrov, kar so zaslužili s preprodajanjem mamil. Največ, kar 78.550 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, je moral vrniti Simon Lucaj. Nekaj denarja so šesterici zaplenili že policisti, sodišče pa je nekaterim podaljšalo plombe na njihovih nepremičninah.

(Več v novi številki revije Demokracija.)
 

Zadnje novice

Sorodne vsebine