16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

V novi Demokraciji preberite: »Jenullovci« po sledeh vseslovenskih vstaj: bo sledil državni udar?

Januar 2013. Mediji poročajo, da je okoli 40 protestnikov, ki so se udeležili t. i. prve vseslovenske vstaje, v večernem času na domu obiskalo tri mariborske mestne svetnike in pri njih izražalo svoja stališča na žaljiv in nestrpen način. Zato so policisti proti izgrednikom ukrepali.

To je bil seveda le majhen izsek dogajanja leta 2013, ko so t. i. spontani vstajniki začeli izgubljati živce in začeli izvajati oblike pritiska, tudi z obiski na domu. Vstaje so se začele proti tedanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, tako da je pod pritiski odstopil, a je s tem dal samo še večji zagon vstajnikom. Ti so postali čedalje bolj zagreti in so začeli na ulicah rušiti tedanjo Janševo vlado – a glavno delo so opravili kar protikorupcijska komisija in koalicijski partnerji. Po izvolitvi Alenke Bratušek za premierko se je vstajniška vnema nehala.

Neodvisnost družbenih podsistemov

Po sedmih letih se zgodovina ponavlja, le da so tokrat na površje prišli novi voditelji in nove oblike pouličnih protestov. A leto 2013 in 2020 imata skupni imenovalec: to je vlada Janeza Janše. Ljubitelji totalitarnega socializma so se v središču Ljubljane znova zbrali le dva dni pred evropskim dnem spomina na žrtve totalitarnih sistemov. Po podatkih policije je bilo protestnikov okoli 1500, vendar je organizator zatrdil, da jih je bilo dvakrat več in se število vsak petek veča. A najbrž gre v tem primeru bolj za napihovanje in po drugi strani za nervozo, ker režiserjem teh shodov ne uspe spraviti skupaj večje kritične mase. Zato so začeli retoriko zaostrovati.

Vse skupaj je pravzaprav že prava burleska: na zadnjem shodu se je tako znova izprsila mladinska sindikalistka Tea Jarc z besedami, da je Janševa vlada »takoj po vrnitvi s počitnic začela z izvajanjem represije, s katero si želi podrediti vse družbene podsisteme, vključno s policijo«. »Vlada mora ne le prenehati s takimi dejanji, ampak mora odstopiti.« Kako je v resnici z »neodvisnostjo« družbenih podsistemov, smo že večkrat pisali, o tem bi lahko denimo povedali kaj tisti, ki jih je »neodvisno sodstvo« obsodilo za dejanja, ki jih niso storili. Jasno pa je, da vse besede, ki jih izrečejo levičarski govorci na »vstajniških« shodih vsak petek, dejansko izvirajo iz frustracije, da se njihov najbolj osovraženi lik Janez Janša drži na oblasti že skoraj pol leta.

Je Jenull izgubil potrpljenje?

No, verjetno je prav to utrujajoče čakanje in idealistično pričakovanje, da bo vlada padla sama od sebe, krivo, da so začeli nekateri protestniki izgubljati potrpljenje. Zagotovo je precej komično, ko zahtevajo, da mora vlada odstopiti in da bo oblast prevzelo ljudstvo, s čimer pravzaprav odrekajo legitimnost volitvam nasploh. Predstava »politkolesarjev« se je začela aprila, sedaj pa je že avgust. Zagotavljajo, da bodo vztrajali, »dokler ne bo strahovlade konec«. Nekateri so frontmana protestov Jašo Jenulla že prijeli za jezik, saj je napovedoval, da se bo iz Slovenije izselil, če do prvega septembra vlada ne bo padla. Za zdaj ne kaže, da bi Janševa vlada ubogala peščico večnih protestnikov. No, lahko so hvaležni, da dobivajo le denarne kazni, saj so inšpektorji in policija za zdaj zelo milostni do organizatorjev protestov.

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine