24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

V novi Demokraciji preberite intervju z dr. Milanom Zverom: “Predsednik vlade dobiva prva resna sporočila tistih, ki so ga postavili: Ne razumeš stvari, če misliš, da si politično avtonomen!”

Piše: Metod Berlec

Z evropskim poslancem, politologom in vidnim članom Slovenske demokratske stranke dr. Milanom Zverom smo se pogovarjali o dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu. V prvi vrsti smo se dotaknili trojnega referenduma, poreferendumskega dogajanja, dela vlade, trenj znotraj tranzicijske levice, sankcijah, ki jih je proti njemu uvedel iranski avtokratski režim ter prihodnosti Evropske unije, Slovenije in Slovenske demokratske stranke. Med drugim pravi, da bi rad od slovenskih oblasti dobil zagotovilo, da je varen pred iranskimi takimi ali drugačnimi službami.

 DEMOKRACIJA: Gospod Zver, najprej naj vas vprašam, ali vas je presenetil rezultat trojnega referenduma konec novembra. To je o novelah zakona o vladi, zakona o RTV Slovenija in zakona o dolgotrajni oskrbi … Kje vidite vzroke za to, da je vladi gladko uspelo doseči potrditev teh treh sprememb zakonov na referendumih?

Zver: Ne, rezultat me ni presenetil. Toda če bi bil kak mesec kasneje, bi izgubil Golob. Takrat pa je imel popolno politično podporo levih elit in seveda dominantnih medijev. V zadnjem času to podporo intenzivno izgublja, kar bi zelo verjetno zadostovalo za zmago opozicije, ki jo je v tem primeru predstavljala le SDS. Druge stranke desne sredine so ostale tiho, pasivne. S tako držo desnosredinske stranke ne bodo nikoli videne in slišane. Ne vidijo ljudi, ljudje pa ne njih. Že stokrat ponovljeno v novejši politični zgodovini Slovenije.

DEMOKRACIJA: Poraz SDS na referendumu je vodstvo Nove Slovenije izkoristilo na napad na predsednika SDS Janeza Janšo, češ, dokler bo SDS vodil Janša, bo desna sredina doživljala poraze, čeprav, kot pravite, so sami v predreferendumskem času stali ob strani oziroma celo paktirali z Golobom …

Zver: Tiste, ki poznajo zgodovino zadnjih dobrih treh desetletij, ne more nič presenetiti. Krščanski demokrati so se vedno spravili nad Janšo, ko so bili šibki in neavtonomni. Paradoksalno je, da vodstvo NSi želi diktirati najmočnejši stranki, kdo naj bo njen predsednik. Zakaj? Ker sami ne premorejo konkurenčnejšega. Dejstvo pa je, da  imajo vse možnosti, da najdejo uspešnejšega, ki bo prehitel Janšo in SDS. Stvar je zelo preprosta, samo zmagati je treba oziroma biti sposoben zmagati.

 DEMOKRACIJA: Kako pa komentirate besede predsednika NSi Mateja Tonina  dan po referendumu v oddaji 24ur zvečer, da je zaradi vseh preteklih izkušenj v Novi Sloveniji dozorelo spoznanje, da bodo političnemu veteranu rekli: Dovolj je!? V vladah, ki bi jih vodil Janez Janša, NSi po Toninovih navedbah ne bo več sodelovala. So pa pripravljeni sodelovati v vladah, v katerih bo tudi SDS. Pri tem je izpostavil še domnevne očitke ljudi, da Nove Slovenije ne bodo volili, ker glas zanjo pomeni tudi glas za Janeza Janšo. »Ta argument želimo odpraviti,« je ob tem dodal. Čeprav po drugi strani tej stranki ne uspe doseči kakšnega vidnega preboja na volitvah prav zaradi te njene politične pozicije, ko želi sedeti na dveh stolih …

Zver: Ne zdi se mi vredno preveč komentirati te zgodbe. Škoda, da se je Tonin pridružil levici, ki sicer mori prvaka SDS že skoraj štiri desetletja. Težko verjamem očitku, da ljudje ne volijo NSi, ker naj bi glas za NSi pomenil glas za Janšo. Prej bi lahko našli nasprotne dokaze. Te ali podobnih tez so se oprijeli vsi predsedniki krščanskih demokratov, razen dr. Bajuka, ki je razumel dejanske razmere.

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine