20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

V novi Demokraciji preberite intervju s poslancem Jožetom Tankom: »Delajo zelo slabo, brez koncepta in naredili so veliko škode doma in v tujini«

Piše: Vida Kocjan      

S poslancem Jožetom Tankom smo se pogovarjali o delovanju in vodenju državnega zbora, delovanju dveh komisij in vlogi opozicijske stranke NSi, t. i. Vrtovčevi komisiji, napovedani davčni reformi, morebitnih ustavnih spremembah, vplivu lokalnega ribniškega mogotca na NSi, delovanju vlade in projektih na lokalni ravni, ki se pod to vlado ustavljajo.

Demokracija: Ste dolgoletni poslanec, med drugim ste bili podpredsednik državnega zbora, delovanje in ustroj te institucije torej zelo dobro poznate. Kako lahko primerjate zdajšnje stanje s prejšnjim, predvsem z vidika vodenja državnega zbora?

Tanko: Pri vodenju je treba spoštovati poslovniška določila. Kar zadeva vodenje sej, se od sprejetja poslovnika leta 2002 praktično ni spreminjalo. To pomeni, da bi moralo iti za rutino. A bolj ali manj noben predsedujoči in razpravljavci določil ne upoštevajo in tako ustvarjajo pogoje za kaos, ki je z vsakim mandatom večji. Večkrat sem že opozoril, da če poslanci in predsedujoči menijo, da je pravila treba spremeniti, naj predlagajo spremembe, a kakšne volje za spremembe ni bilo. Zato poslanci največkrat govorijo o vsem mogočem, samo o vsebini, ki je na dnevnem redu, ne. Za blebetanje in nakladanje ne potrebuješ znanja in priprave, zadostuje že, da ti malo bolje teče jezik.  

Demokracija: Kako komentirate dejstvo, da predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič zavrača poslanska vprašanja, ki ji niso po volji?

Tanko: Morda bi o tem znali več in bolje povedati tisti, ki so v tem mandatu bolj kot jaz zadolženi za izvajanje poslovniških pravil. V poslovniku ni nobenih namigov, kaj šele določb, ki bi dale predsednici državnega zbora kakršnokoli pravico do zavračanja poslanskih vprašanj. Zavračanje razumem kot kršitev poslovnika in pravnega reda, in ko to počne tisti, ki ga glede spoštovanja poslovnika obvezuje izrecna poslovniška določba, to pomeni, da načrtno ruši pravni red in pravno državo za onemogočanje opozicije.

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine