12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Politični analitiki o aktualnem dogajanju; Lenart Rihar: Sestava vlade brez volitev nam s precejšnjo verjetnostjo prinese koalicijo, ki ne bo tako dolgočasno, brezperspektivno in tudi nevarno levičarska.

Po skoraj spektakularnem odstopu premierja Marjana Šarca prejšnji ponedeljek se postavlja vprašanje, kdo bo naslednji premier in kdo bo sestavljal vlado. Ne glede na Šarčeve izjave, da bodo potrebne nove predčasne volitve, ni nujno, da bodo te že v kratkem.

 

Nekaj pa je vendarle jasno, in sicer to, da so oči javnosti sedaj uprte v SDS, ki ima v državnem zboru največ poslancev. Kot je sporočila SDS, je pripravljena takoj oditi na predčasne volitve, če pa bi se pokazala možnost, je pripravljena prevzeti tudi sestavljanje vlade. Se s tem sesipajo napovedi tistih, ki napovedujejo, da prvak SDS Janez Janša ne bo nikoli več premier, in ocene vseh tistih, ki še vedno izpostavljajo domnevno Janševo izključevalno držo?

(…)

Na vprašanje “Menite, da bo po odstopu Šarčeve vlade prišlo do predčasnih volitev ali do oblikovanja nove razvojno naravnane vlade? Zakaj? Kaj bi bilo najbolje za Slovenijo?” so odgovarjali sociolog dr. Matevž Tomšič, publicist Lenart Rihar, sociolog dr. Matej Makarovič in zgodovinar dr. Stane Granda.

Publicist Lenart Rihar: »Sestava vlade brez volitev nam s precejšnjo verjetnostjo prinese koalicijo, ki ne bo tako dolgočasno, brezperspektivno in tudi nevarno levičarska. To je sicer plus, a imela bo na voljo le pol mandata, kar možnost za nujne ukrepe in hkrati neposlabšane volilne izide za demokratični pol precej ogrozi. V prid koaliciji govori tudi predsedovanje, saj naša mednarodna vloga pod vladami tranzicijske levice postaja naravnost katastrofalna. Prvo predsedovanje nas navdaja s ponosom, prihodnjega pa se pod vodstvom vlad, kakršne so bile zadnje, lahko samo bojimo. Volitve načeloma prinašajo celoten mandat, a zraven še vrsto novih neznank, vključno z nevarnostjo, da se bo še kar nadaljevala posttotalitarna zatohlost z nazadovanjem države in slabšanjem vzdušja med ljudmi.«

(Več v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine