13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi Demokraciji: Na pragu nove faze komunistične revolucije?

Ali se ponavlja leto 1941? Tedanje močno zaostrene razmere zaradi napada sil osi na tedanjo Kraljevino Jugoslavijo so izkoristili komunisti za svoj projekt nasilnega pohoda na oblast. Skoraj osem desetletij kasneje njihovi nasledniki zlorabljajo razmere, ki so nastale zaradi epidemije COVID-19. Grozijo celo z nasiljem in ga tudi že izvajajo.

Je torej samostojna Slovenija trideset let po plebiscitu (več o njem bomo pisali v naslednji številki) zavozila? Ali pa leto 1990 ni prineslo potrebne katarze in je parlamentarna demokracija, ki naj bi znova dobila domovinsko pravico v Sloveniji, le nekaj začasnega ali samo maska za prikrivanje resničnih namenov idejnih naslednikov komunistične kontinuitete? Očitno je dejstvo, da imajo izvršno oblast v rokah »razredni sovražniki«, marsikomu otemnilo razum in sedaj povsem odkrito grozijo z nasiljem.

Partizanski napad na Slovensko vojsko

Poglejmo denimo napade na Slovensko vojsko v zadnjem času. Predvsem v zadnjih letih se je SV spopadala s slabo opremljenostjo in tudi z ocenami, da je slabo pripravljena za aktivno vojaško delovanje. »Pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v operacijah največje intenzivnosti ostaja nezadostna,« je aprila 2019, v času Šarčeve vlade, ko je generalštabu poveljevala Alenka Ermenc, sporočil predsednik republike Borut Pahor, vrhovni poveljnik SV. Dovolj za modre?

No, v tistem času so se v vrhovih SV dogajale precej čudne stvari. S prihodom sedanje vlade in novega obrambnega ministra Mateja Tonina pa se je marsikaj umirilo. Vlada je začela dolgoročno razmišljati tudi o investicijah v SV, ki je prav letos zaznamovala svojo tridesetletnico z nastankom projekta Manevrska struktura narodne zaščite. Notranje povsem prenovljena TO se je javnosti predstavila nekaj dni pred plebiscitom (17. decembra 1990) s postrojem in z demonstracijo vojaških akcij v Kočevski Reki, nato pa je z novimi izboljšavami, vajami (Premik ’91), uniformami in s simboli uspešno obranila samostojno Slovenijo. Zato je bila ves čas moteč dejavnik za politične kroge, ki si vojske niso zamišljali kot branika samostojne in demokratične Slovenije, pač pa kot nekakšen podaljšek partizanske vojske.

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine