6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

V novi Demokraciji: Med kladivom in nakovalom: kako do svojega stanovanja?

Potem ko je Banka Slovenije močno zaostrila pogoje za kreditiranje prebivalstva, se številni sprašujejo, kako bo to vplivalo na stanovanjski trg. Model rešitve ponuja SDS, ki je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi.

 

Poslanca SDS Zvone Černač in Žan Mahnič sta prejšnji teden na novinarski konferenci govorila o predlogu zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki predstavlja odziv na ukrep Banke Slovenije o zaostrovanju pogojev za pridobitev posojila. »Tisto, česar Šarčeva vlada z vsem državnim aparatom ni sposobna narediti v 360 dneh, je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke storila v enem dnevu. Danes torej vlagamo zakon o stanovanjski jamstveni shemi v parlamentarno proceduro,« je uvodoma dejal Černač, ki se je tako odzval tudi na pompozen odziv Šarca na ukrepe Banke Slovenije, saj vlada dejansko ni storila ničesar, da bi pripomogla k nižanju cen nepremičnin na trgu, ki je prav zaradi državnih administrativnih ukrepov močno deformiran. Na ta dejstva zadnje čase opozarjajo tudi nekateri znani publicisti in ekonomisti, denimo Tomaž Štih, Rado Pezdir in Matej Kovač.

Na vladni strani brez ukrepov

Kot je dejal Černač, obstajata dva razloga za predlagani ukrep. Prvi je ta, da Šarčeva vlada dejansko ni nič storila na področju stanovanjske politike. »Ljudje so pri dostopu do stanovanj oziroma pri reševanju stanovanjskega vprašanja prepuščeni sami sebi. Ni sprememb stanovanjske regulative, ni nobenih ukrepov, ki bi merili na ustvarjanje pogojev za uresničitev ustavne kategorije, ki je zapisana v 78. členu naše ustave in ki pravi, da mora država zagotavljati možnosti oziroma pogoje, da si lahko vsak zagotovi svojim razmeram primerno stanovanje. Drugi razlog pa je zadnja formalna zaostritev pogojev za dostop do stanovanjskih posojil, neformalno so bili ti pogoji že nekaj časa ostrejši, kot so bili v preteklosti. Ta formalna zaostritev pa dejansko otežuje reševanje stanovanjskih vprašanj številnim, predvsem pa ga bistveno otežuje dvema kategorijama, to so mladi in družine z otroki,« je dejal poslanec SDS. Zato v poslanski skupini verjamejo, da je BS ukrepe sicer uvedla v dobri veri z namenom zaščite posojilojemalcev, da ne bi družine z otroki ostale na cesti v času gospodarske krize, saj bi banke v tem primeru rubile njihove nepremičnine. A na drugi strani je država tista, ki mora v vseh primerih, ko si ljudje ne morejo sami zagotavljati pogojev za ustrezno reševanje stanovanjskih vprašanj, ustrezno ukrepati in ustvariti primerne pogoje. To ne pomeni, da bo država kupovala stanovanja, ampak da bodo ustvarjene takšne razmere, ko si bo lahko vsak sam poiskal nov dom.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine