8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V novi Demokraciji: Janša: Nevarnost za EU so dvojna merila! Šokantno: Civiliste pobijali tudi po splošni amnestiji! V ZDA kriminalci kot ikone »boja za svobodo in pravico«! Intervjuja: dr. Andrej M. Poznič in dr. Duša Krnel Umek

V novi reviji Demokracíja píšemo o Blejskem strateškem forumu, ki je pod Janševo vlado spet dobil mednarodno veljavo. Na njem so udeleženci opozorili na dvojna merila znotraj Evropske unije. Razgaljamo nevarno vojno kultur in ideologij v Združenih državah Amerike in drugod po svetu. Pišemo o rebalansu proračuna in s tem povezanim postopnim gospodarskim okrevanjem. Objavljamo intervjuja s teologom in političnim analitikom dr. Andrejem Marko Pozničem in etnologinjo ter poznavalko slovenskega staroselstva dr. Dušo Krnel Umek. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

Strateški forum Bled je vsakoletni mednarodni dogodek, ki privablja številna znana politična imena iz Evrope. Letošnji, ki je potekal v ponedeljek, 31. avgusta, je bil petnajsti, namenjen pa je bil razpravi o Evropi po brexitu in pandemiji bolezni COVID-19. Za spremembo od prejšnjih forumov je bil mednarodno zelo dobro obiskan.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Prioriteta vlade bo gospodarsko okrevanje

Ministrstvo za finance je pripravilo rebalans proračuna za leto 2020, ob koncu tedna pa ga je potrdila tudi vlada. Prioriteta bo gospodarsko okrevanje in stabilizacija javnih financ po pandemiji COVID-19, ki je zajela svet. Hkrati potekajo intenzivne priprave na ustanovitev demografskega sklada; zakonski predlog je v sklepni fazi medkoalicijskega usklajevanja.

Kriminalci kot ikone »boja za svobodo in pravico«

Levičarski teroristi Antife in BLM divjajo po ameriških mestih in uničujejo vse, kar jim pride pod roke. Politična levica prikazuje karierne kriminalce kot »mučenike«. Ameriška Demokratska stranka je tako ustvarila pošast, ki je ne more več obvladovati. Nasilje uličnih teroristov je voda na mlin aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in republikancev.

Intervjuja: Andrej M. Poznič in Duša Krnel Umek

O aktualnem dogajanju v Sloveniji smo se pogovarjali s teologom, duhovnikom in političnim analitikom dr. Andrejem Markom Pozničem, ki je znan po odličnih in jasnih analizah slovenskega in evropskega družbenopolitičnega dogajanja. V intervjuju je med drugim dejal, da je Levica stranka, »ki jo ponuja udbomafija predvsem mladini, da ji spet ugrabi upor proti krivicam, ki izvirajo iz levega pola naše stvarnosti.« O staroslovenstvu in slovenski Istri pa smo se pogovarjali z znano etnologinjo dr. Dušo Krnel Umek.

V trgovinah nosite maske in si razkužujte roke!

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš je opozoril, da kakršnokoli zavajanje glede novega koronavirusa v smislu, da tega virusa sploh ni oziroma da so ukrepi poroti njemu nesmiselni, lahko pripelje do epidemije neobvladljivih razsežnosti. Predstavniki Slovenske medicinske akademije so prejšnji četrtek poudarili, da dokler ni učinkovitega cepiva proti novem koronavirusu ali učinkovitega zdravila za COVID-19, družbi ne preostane drugega, kot da vsak posameznik dosledno upošteva zaščitne ukrepe, kot so nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok in ohranjanje fizične razdalje.

Šokantno: Civiliste pobijali tudi po splošni amnestiji!

Ko so lansko jesen prišli na dan podatki o pobitih v prikritem morišču pri Macesnovi gorici v Kočevskem rogu, kjer naj bi bili – v nasprotju z breznom Pod Krenom – pobiti predvsem Slovenci, si takrat še ni nihče predstavljal, da je na območju Roga še najmanj eno prikrito morišče. Že leta 2007 je kriminalist Pavel Jamnik v pogovoru za Družino omenil tedaj le ustno omenjane Ušive jame, kjer naj bi bilo prikrito morišče. Lanska preiskava brezna pri Macesnovi gorici pa je nekako prinesla namig, ali bo nemara treba iskati v neposredni bližini še eno zabetonirano brezno v Ušivih jamah. Preiskovanje pa je privedlo do najdbe novega morišča …

Bosna in Hercegovina ječi pod težo nezakonitih migrantov

Čeprav muslimani predstavljajo relativno večino prebivalstva Bosne in Hercegovine, tudi med njimi ni velikega navdušenja nad muslimanskimi migranti, ki že več let prihajajo v Bosno in Hercegovino, zlasti v njen zahodni del. Migrantski tokovi se namreč velikokrat ustavijo prav na najbolj zahodnem območju BiH, v Cazinski krajini oz. Unsko-sanskem kantonu, v krajih, ki jih je še v času Jugoslavije zaznamoval razvpiti Agrokomerc. Razlog je bližina meje s Hrvaško, kjer pa hrvaške oblasti preprečujejo nadaljnjo pot migrantov, tiste pa, ki jih ulovijo, vrnejo v BiH. Nekaterim vseeno uspe priti do meje s Slovenijo in še dlje.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine